Lounais-Häme

Forssa tarjoaa syksystä lähtien perusopetusta aikuisille, kohderyhmänä ovat maahanmuuttajat

Opiskelijoita voidaan tarpeen mukaan yksilöllisesti ohjata osallistumaan myös Forssan ammatti-instituutin, Faktia oy:n tai Forssan yhteislyseon opetusryhmiin.
Aikuisten perusopetuksen markkinointi alkaa ensi viikolla. Sitä valmistelee koulutuskuntayhtymän työelämäpalveluiden päällikkö Anna-Leena Rantala. Taustalla opiskelijoiden tuleva luokka, jota remontoidaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Aikuisten perusopetuksen markkinointi alkaa ensi viikolla. Sitä valmistelee koulutuskuntayhtymän työelämäpalveluiden päällikkö Anna-Leena Rantala. Taustalla opiskelijoiden tuleva luokka, jota remontoidaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ensi syksystä lähtien Forssan seudulla on tarjota perusopetustason koulutusta niille aikuisille maahanmuuttajille tai kiintiöpakolaisille, joilta koulusivistys puuttuu.

Koulutuksen järjestävät Forssa ja Kuhalan koulu yhteistyössä Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän kanssa.

– Vuosittain seudulla on ollut tarve perusopetukseen muutamalla nuorella aikuisella, mutta nyt opetusta tarvitsevia on enemmän, kertoo koulutuskuntayhtymän työelämäpalveluiden päällikkö Anna-Leena Rantala.

Lähin aikuisten perusopetusta järjestävä paikka on ollut Hämeenlinna, jonne on hakenut Forssan seudulta useita nuoria.

– Mikäli perusopetusta tarvitsevat maahanmuuttajat aloittavat perusopinnot muualla, se tarkoittaa myös, että monet perheet muuttavat pois Forssasta. Sitä emme halua, vaan tahto on, että nuoret kotoutuvat tänne ja pääsevät koulutuksen kautta työelämään kiinni, toteaa Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen.

Yksilöllinen opetus vaatii pienen ryhmän

Aikuisten perusopetus aloitetaan, mikäli riittävä määrä kiinnostuneita opiskelijoita löytyy. Rantala ja Pynnönen arvioivat, että kymmenen opiskelijaa on jo hyvä ryhmä. Kymmenkunta opiskelijaa kattaa myös koulutuksesta syntyvät kustannukset.

– Liian suurikaan opetusryhmä ei saa olla, sillä opiskelijoiden lähtötaso ja oppimisvalmiudet vaihtelevat todennäköisesti hyvin paljon. Siksi koulutus pitää toteuttaa yksilölliset tarpeet huomioiden, Rantala kertoo.

Opiskelijan lähtötaso testataan aluksi, ja opetuksen sisältö ja eteneminen suunnitellaan sen mukaan.

Luokkatilat Saksankadulta

Opetusta annetaan Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän tiloissa Saksankadulla.

– Perusopetuksen oppilaat ovat näin muiden nuorten aikuisten joukossa. Lisäksi koulutuskuntayhtymällä on kokemusta maahanmuuttajien koulutuksesta ja ohjauksesta, Pynnönen perustelee.

Opiskelijoita voidaan tarpeen mukaan yksilöllisesti ohjata osallistumaan myös Forssan ammatti-instituutin, Faktia oy:n tai Forssan yhteislyseon opetusryhmiin.

– Opiskelijoille tulee tarjolle myös valinnaisia aineita, joista kuntayhtymän tai lyseon opiskelijat voivat veloituksetta valita tarvitsemiaan kursseja omaan ohjelmaansa.

Seudullista opetussuunnitelmaa laaditaan parhaillaan Kuhalan koulun rehtori Atte Kolisin johdolla. Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta hyväksyy opetussuunnitelman elokuisessa kokouksessaan.

Kaupunki aikoo myös palkata ryhmälle opettajan, mikäli tarvittava opiskelijamäärä löytyy.

Sekä opetus että oppimateriaalit ovat opiskelijoille perusopetuksen hengen mukaisesti maksuttomia. Koulupäivän aikana tarjotaan myös maksuton ateria, sen sijaan koulumatkat opiskelija maksaa itse. FL

Mikä perusopetus?

Lisääntyneen maahanmuuton vuoksi oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetuksen tarve on valtakunnallisesti kasvanut.

Opetus rahoitetaan OKM:n valtionosuuksista. Valtionosuudet kattavat valtaosan opetuksen kustannuksista.

Luku- ja kirjoitustaidon koulutus on siirtynyt osaksi aikuisten perusopetusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on yhtenäistää maahanmuuttajien opiskelupolkua ja nopeuttaa pääsyä toisen asteen opintoihin.

Oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetuksen rahoituksen laskenta perustuu opiskelijoiden suorittamiin kursseihin, jotka määritellään henkilökohtaisissa opiskelusuunnitelmissa.

Opiskelijakohtaisen rahoituksen perusteeksi hyväksytään enintään 100 kurssia opiskelijalla, joka suorittaa alku- ja päättövaiheen opintoja.

Jos opintoihin sisältyy myös lukutaitovaihe, enimmäiskurssimäärä on 130 kurssia.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic