Lounais-Häme

Forssa tarvitsee keittiönsä pian

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo, että yhteistyötä Tammelan kunnan kanssa yhteisen keskuskeittiön toteuttamiseksi ei ole hylätty vaan ensi viikon maanantaina järjestetään yhteinen palaveri Tammelan kunnan edustajien kanssa yhteisen sävelen löytämiseksi.

-Lähdemme neuvotteluun tyhjältä pöydältä. Toivomme tietysti, että löytäisimme yhteisen ratkaisun, joka olisi molempien etu, Kesäniemi sanoo.

Tammelassa on elätelty toiveita, että seudullinen keskuskeittiö voitaisiin sijoittaa Tammelan puolelle 10-tien varren teollisuusalueelle.

Eilen maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa oli paikalla Munkkiniemenkadun varren keskuskeittiön paikaksi kaavaillun teollisuustontin omistaja.

Yhtenä vaihtoehtona on, että hankkeen toteuttamiseksi perustettaisiin kiinteistöyhtiö, jolta kaupunki vuokraisi keskuskeittiön tilat pitkällä vuokrasopimuksella.

-Kaikki kiinteistöjärjestelyt ovat vielä avoinna, Kesäniemi toteaa.

Kaupungin omistama Loimijoen Kuntapalvelut tarvitsisi ateriavalmistuksen tarpeisiin noin 1000 neliömetrin suuruisen ja noin viisi miljoonaa euroa laitteistoineen maksavan keskuskeittiön. Uutta keskuskeittiötä on odotettu jo pitkään eikä nykyisiä valmistuskeittiöitä Tölön koulussa ja Forssan sairaalassa kannata korjata.

Uusi keskuskeittiö vahvistaisi paikallisen ruuanlaiton asemaa myös sote-valmistelussa. Tavoitteena on toteuttaa taloudellisesti riittävän tehokas yksikkö seudullisen ruokahuollon tarpeisiin.

Näin hanke voidaan toteuttaa kaupungin talousarvion investointiosan ulkopuolella, kun kaupunki maksaisi vain sovitut vuokrat yhtiölle. Näin mikäli kaupunki jättäytyy kokonaan kiinteistöyhtiön ulkopuolelle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola arvioi, että nopeimmalla aikataululla uusi keskuskeittiö voisi olla toiminnassa vuoden 2019 alussa.

Ratkaisu keskuskeittiöstä tulee sisältymään yhtenä ensi vuoden talousarvion valmistelun tärkeisiin linjauksiin.

Loimijoen Kuntapalvelut Oy on Forssan kaupungin ja Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän perustama tukipalveluita tuottava yhtiö. Yhtiö aloitti toimintansa vuoden 2010 alussa. Henkilökuntaa sillä on noin 160, joka jakautuu ateria-, puhtaus- ja taloushallinnon ammattilaisiin. Liikevaihto on noin 8,5 miljoonaa euroa.

Loimijoen Kuntapalveluiden toimitusjohtaja Soile Haavisto esitti jo vuosi sitten toiveen siitä, että kunnat olisivat kyenneet tekemään linjauksen keskuskeittiöstä viime vuoden jälkipuoliskolla. Haavisto toivoi, että uusi keskuskeittiö voisi käynnistyä vuoden 2019 alusta.

Uuden keskuskeittiön myötä voidaan ruuanvalmistuksessa ottaa käyttöön myös uusia valmistusmenetelmiä. FL

Suunnitelmia pähkinänkuoressa
Forssan seudullisten ateriapalveluiden kehittämisestä Design Lime oy on tehnyt selvityksen, jossa esitetään yhden uuden, noin tuhannen neliömetrin suuruisen keskuskeittiön toteuttamista pikaisesti.Selvityksessä itsessään ei oteta kantaa uuden keskuskeittiön sijoituspaikkaan.Forssassa on luovuttu ajatuksesta toteuttaa keskuskeittiön kaavaillun monitoimikeskuksen yhteyteen. Ratkaisuun vaikutti jo keskuskeittiön vaatiman logistiikan järjestäminen.Forssassa ja Tammelassa nykyisten valmistuskeittiöiden käyttöikä alkaa olla päättymässä ja uusia ratkaisuja kaivataan jo nopeasti. Humppilassa ja Ypäjällä investointitarve ajankohtaistuu noin viiden vuoden tähtäimellä. Jokioisilla asia ei ole uuden keskuskoulun myötä ajankohtainen.Kaavailujen mukaan uusi keskuskeittiö ja sen tarvitsemat jakelukeittiöt voisivat toimia noin 25 henkilöä pienemmällä työvoimalla kuin nykyisin. Loikusta on lisäksi lähivuosina siirtymässä eläkkeelle runsaasti tekijöitä.

Uusimmat

Fingerpori

comic