Lounais-Häme Forssa

Forssa tiivistää sivistyspuolen palvelualueita – Tapio Virtasen valtakunnasta on jäämässä vain muisto

Forssan kaupunginhallitus pui maanantaina sivistys- ja tulevaisuuspalveluiden uutta organisaatiota, jossa palvelualueita, tehtäviä ja vastuita on järjestetty uusiksi
Kesän päätteeksi eläkkeelle liikunta- ja nuorisopalvelupäällikön virasta jäänyt Tapio Virtanen pitää työpajan siirtoa toiseen hallintokuntaan suoneniskuna.

Sivistys- ja tulevaisuuspalveluiden organisaatio muuttuu tapahtuneiden eläköitymisten ja tehostamispaineiden jäljiltä toisenlaiseksi. Uuden organisaation on tarkoitus tulla voimaan 1.3.2020.

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta on esittänyt, että kaupunginhallitus hyväksyy palvelualueiden tiivistämisen viiteen: varhaiskasvatukseen, perusopetukseen, vapaaseen sivistystyöhön, vapaa-aikaan ja työllisyyspalveluihin.

Muutoksista isoimpia on nuoriso- ja liikuntapalvelujen poistuminen palvelualueista ja nuorten työpajan siirtyminen samalla nuorisotoimen kyljestä erilleen.

Nuorten työpaja on henkilöitynyt Forssassa vahvasti perustajaansa Tapio Virtaseen, joka on varjellut 25 vuoden ajan työpajan olemassaoloa ja pysymistä itsellisenä. Hän jäi nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikön virasta eläkkeelle kuluneen kesän päätteeksi.

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta päätti lokakuussa äänin 11–0 siirtää nuorten työpajan työllisyyspalvelujen kokonaisuuteen, vaikka sivistysjohtaja oli esittänyt työpajaa uuden vapaa-ajan palvelualueen alle yhdessä nuorisotoimen, liikuntatoimen, Vesihelmen, kirjaston ja kulttuurin sekä museon kanssa.

– Molemmille ratkaisuille, on työpaja sitten vapaa-aikatoimessa tai työllisyyspalveluissa, löytyy perusteita, sanoo sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen.

Työpajan siirto ei vaikuta hänen mukaansa nuorisotoimen resursseihin. Eri palvelualueet eivät estä yksiköiden välistä yhteistyötä.

Uuden vapaa-ajan palvelualueen vastuuhenkilöksi on tulossa kirjastotoimenjohtaja Maarit Järveläinen.

 

Vapaan sivistystyön palvelualue, jota vetää rehtori Simo Veistola, korvaa nykyisen Wahren-keskuksen palvelualueen.

Vapaan sivistystyön palvelualue sisältää Forssan yhteislyseon, musiikkiopiston, Wahren-opiston ja kuvataidekoulun.

Pynnönen tähdentää, että joissakin organisaatiokaaviossa kovin pitkä palvelualueen nimi on rajallisen tilan vuoksi lyhennetty pelkäksi vapaaksi sivistystyöksi, mutta se sisältää myös taiteen perusopetuksen.

– Forssan kaupunki ei ole luopumassa taiteen perusopetuksesta. Palvelualueen yksiköiden perustehtävä on taiteen perusopetus. Tämä palvelualue pitää edelleen sisällään vahvasti ja keskeisenä taiteen perusopetuksen.

 

Organisaation muutos on lähtenyt liikkeelle Pärjäävä Forssa -toimenpideohjelman mukaisesti ajatuksenaan etsiä uusia ja entistä tehokkaampia toimintatapoja.

Avoimia musiikkiopiston ja Wahren-opiston rehtoreiden sekä liikunta- ja nuorisopalvelupäällikön virkoja ei täytetä, vaan tehtävät hoidetaan jakamalla ne nykyiselle henkilökunnalle.

Samalla organisaatiouudistus varautuu lasten ja nuorten määrän vähenemiseen. FL

 

Aiheesta aiemmin: Forssan sivistys ja tulevaisuustoimiala on pusertanut tiukan mutta palvelut säilyttävän talousarvion

Uusimmat

Fingerpori

comic