Lounais-Häme

Forssaa vaivaa jo työvoimapula ja Hämeenlinnassakin menee paremmin

Tiistaina julkaistun ely-keskuksen helmikuun työllisyyskatsauksen mukaan Kanta-Hämeen työttömien määrä on laskussa.

Etenkin Forssan ja sen ympäryskuntien luvut edellisvuoteen verrattuna olivat toivoa herättävät. Kaupungin työttömien määrä oli neljänneksen alhaisempi kuin samaan aikaan viime vuonna.

Huonosti ei mene Hämeenlinnassakaan, missä laskua viime vuoteen verrattuna oli reilut kymmenen prosenttia.

 

Sosiaalisessa mediassa on jo puhuttu Forssan ihmeestä ja toisaalta spekuloitu, voiko kyse olla tilastoharhasta. Kyse on kuitenkin jo pidempään uumoillusta kehityksestä.

-Ei tässä ole mitään kovin poikkeuksellista, koska menossa on nousukausi, yritysneuvoja Mari Pöysti Hämeen TE-toimistosta kertoo.

Lukujen valossa työttömyys alkoi laskea viime vuoden kesä-heinäkuussa. Pöystin mukaan kehitys lähti liikkeelle jo marraskuussa 2016. Tällöin forssalaisten yritysten investointihalukkuus alkoi selvästi heräillä.

Koska Forssan seudulla, samoin kuin muualla Kanta-Hämeessä, töissä käydään paljon kuntarajojen yli, vaikutti muutos koko seutukunnan tilanteeseen positiivisesti.

Positiiviseen kehitykseen voi jonkin verran vaikuttaa pitkäaikaistyöttömien siirtyminen uuden lainsäädännön puitteissa eläkkeelle, mutta tästä ei ole tiedossa mitään virallisia lukuja.

 

Pöystin mukaan kehitystä voi tarkastella myös avoimien työpaikkojen kautta. Niiden määrä Forssassa on noussut selvästi.

Alueella voidaan puhua jo työvoimapulasta. Forssassa on paljon telakka- ja autoteollisuuden alihankintayrityksiä, joiden tilauksiin alan piristyminen on vaikuttanut.

-Monet yritykset kyselevät nyt samantyyppisen osaamisen ihmisiä. Insinööripaikkojen suhteen Forssa jää Turun ja Tampereen jalkoihin.

Pöystin mukaan Hämeen TE-toimisto on myös järjestänyt Forssassa isoja rekrytointikoulutuksia, jotka on räätälöity yritysten tarpeisiin. Kursseilta valmistuvista työllistyvät pääsääntöisesti kaikki.

 

Hämeenlinna houkuttelee paljon uusia yrittäjiä, mistä Hämeen Sanomat uutisoi 10.3. Seudulle perustettiin viime vuonna 515 uutta yritystä.

Tämä liittyy työllisyyden positiiviseen kehitykseen, mutta Pöystin mukaan sen vaikutus työttömyyden paranemiseen on pieni.

-Kaikki yrittäjät eivät ole aloittaessaan työttömiä. Lisäksi uudet yritykset harvemmin työllistävät muita kuin omistajansa.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan työttömyysprosentti on 11 ja Forssan 11,5. Molempien keskusten ympäryskunnissa prosentit painuvat alle kymmenen. Kanta-Hämeen alhaisin työttömyysprosentti on Lopella, missä työttömiä on 6,4 prosenttia.

Pöystin mukaan työttömyyden laskun arvellaan jatkuvan ennusteiden mukaan vielä vuoden verran. Tämän jälkeen nähdään, onko kyse pysyvästä ilmiöstä. FL

Uutista varten on haastateltu myös Hämeen ely-keskuksen erityisasiantuntijaa Sanna Paakkunaista.

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic