Lounais-Häme Forssa

Forssaan maksuttomia kaupunkipyöriä – Pyörien käyttöön liittyy 3 epätavallista sääntöä

Pekka Liski on ollut tuunaamassa vanhoja polkupyöriä käyttökuntoon. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pekka Liski on ollut tuunaamassa vanhoja polkupyöriä käyttökuntoon. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaiset pääsevät lauantaista lähtien ajamaan kaupunkipyörillä.

Forssan Palloseura ja Tripla-hanke lahjoittavat kaupungille seitsemän vanhaa, käytettyä polkupyörää, jotka ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Kaupunkipyörän tunnistaa siitä, että se on maalattu vihreäksi ja siihen on kiinnitetty laminoitu lappu, joka ilmoittaa pyörän olevan Forssan citypyörä.

Muissa kaupungeissa kaupunkipyöristä peritään ainakin pieni maksu, ja niiden käyttöä valvotaan. Forssassa tehdään kuitenkin päinvastoin. Forssan kaupunkipyörät ovat maksuttomia ja niiden käyttöön liittyy kolme varsin epätavallista sääntöä.

Pyöriä ei saa lukita

Ensimmäinen sääntö on se, että pyörää ei saa lukita, viedä suljettuun tilaan tai omakotitalon pihalle. Pyörä kannattaa mieluummin jättää portinpieleen kuin viedä esimerkiksi sisäpihalle. Ajatuksena on, että kuka tahansa voi ottaa pyörän käyttöönsä koska tahansa. Pyörää ei siis kannata varata itselleen sitä varten, että ottaa sen käyttöönsä esimerkiksi seuraavana päivänä.

Toinen sääntö kuuluu, että pyöriä ei saa heittää Loimijokeen. Sääntö liittyy siihen, että varastettuja pyöriä on löydetty usein Loimijoen pohjalta.

Kolmas sääntö on, että pyörä olisi hyvä palauttaa Forssan keskustaan mihin tahansa pyörätelineeseen. Kovin syrjäiseltä alueelta pyörä on vaikea löytää, eikä se pääse syrjäseudulla niin ahkeraan käyttöön kuin pyörien lahjoittajat toivoisivat. Pyörien vakituinen varikko on Forssan linja-autoaseman pyörätelineellä. Triplaamon työntekijät polkevat pyöriä linja-autoaseman eteen, kun näkevät niitä jossain hylättyinä.

Citypyörät tunnistaa vihreästä väristä ja siitä, että niihin on kiinnitetty laminoitu lappu, jossa kerrotaan pyörän säännöt suomeksi sekä englanniksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Citypyörät tunnistaa vihreästä väristä ja siitä, että niihin on kiinnitetty laminoitu lappu, jossa kerrotaan pyörän säännöt suomeksi sekä englanniksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ensi keväänä lisää pyöriä

Ajatus Forssan citypyöristä tuli, kun forssalaiselle työ- ja toimintakykyä ylläpitävälle Triplaamolle jäi käyttöön lähes 30 ylimääräistä vanhaa pyörää.

Triplaamo oli aiemmin kunnostanut lahjoituksena saatuja polkupyöriä Nimby-elokuvaa varten. Nimbyä kuvattiin Forssassa keväällä. Lähes kaikki pyörät palautuivat kuvauksista ehjinä takaisin Triplaamolle, ja niiden jatkokäyttöä alettiin pohtia.

– Forssan Palloseuralta tuli idea, että polkupyöriä voidaan hyödyntää citypyörinä, kertoo Tarja Salko-Simola Triplaamosta.

Hänen mukaansa toistaiseksi päätettiin ottaa käyttöön vain jokunen pyörä ja kokeilla, miten citypyörä-ajatus toimii Forssassa. Ensi keväänä käyttöön voidaan ottaa vielä 10 pyörää lisää. Talvisin pyörät eivät ole käytössä.

– Citypyörät sopivat järkivihreään Forssaan. Niillä pyritään myös ehkäisemään pyörävarkauksia, jotka ovat Forssassa valitettavan yleisiä, Salko-Simola sanoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

3.4.2020

Uusimmat