Lounais-Häme

Forssaan suunnitellaan keskuskeittiötä – Uuden keittiön pitäisi valmistua ensi vuoden aikana

Loimijoen Kuntapalvelujen toimitusjohtaja Soile Haavisto sanoo, että parhaillaan selvitetään uudelta keskuskeittiöltä edellytettäviä teknisiä vaatimuksia.

Tähtäimessä on kaikkiaan noin tuhannen neliön keskuskeittiö, jossa varsinaisen keittiön suuruus olisi noin 800 neliömetriä. Nyt selvittelyn painopiste on keittiöltä vaadittavassa varustuksessa.

Haavisto edellyttää, että tuleva keskuskeittiö sijaitsisi logistisesti hyvällä paikalla. Keskuskeittiötä on kaavailtu mm. 10-tien varteen sijoittuvalle alueelle Munkkiniementien tuntumaan.

 

Loiku valmisti viime vuonna pelkästään lounaita noin 660 000 kappaletta. Tällä hetkellä Loikulla on käytössä kaksi laitoskeskuskeittiötä, joista toinen sijaitsee Tölön koulussa ja toinen Forssan sairaalassa. Lisäksi Loikulla on useampi palvelukeittiö.

Loikun ateriapalveluiden liikevaihto oli viime vuonna noin neljä miljoonaa euroa. Loikun puhtaanapitopalveluiden liikevaihto oli puolestaan viime vuonna vajaat kolme miljoonaa euroa ja taloushallinnon tarjoamien palveluiden arvo noin miljoona euroa.

Kaikkiaan kunnallisessa yrityksessä, jonka pääomistaja on Forssan kaupunki, työskentelee keskimäärin noin 150 henkilöä. Ruokahuollon parissa Loikun työntekijöistä työskentelee 55 henkilöä. Loikun kaksi nykyistä keskuskeittiötä ovat kaivanneet uudistamista jo vuosia.

-Tavoitteena on toteuttaa monipuolinen, uudenaikainen keskuskeittiö, joka pystyy valmistamaan ruokaa eri tuotantomenetelmillä niin kuumana, cook and chill -tekniikalla kuin vähemmässä määrin kylmänä. Pyrkimyksenä on jatkossakin toimittaa asiakkaille monipuolista ja ravitsevaa ruokaa. Koulupuolella tarjolla on tällä hetkellä perusruoan ohella myös esimerkiksi kasvisruokavaihtoehto, Haavisto kertoo.

 

Yksityiskohdat keittiön varustamisesta ovat vielä avoinna. Haavisto sanoo, ettei ole välttämätöntä ostaa keittiöön tulevaa tuotantolaitteistoa vaan se voidaan hankkia myös leasing-sopimuksella. Kaikkiaan keittiön varustuksen arvo voi kohota noin 700 000 euroon.

Toimintojen keskittämisellä yhteen keskuskeittiöön vähentää henkilöstötarvetta nykytilanteesta. Haavisto sanoo nykyisestä henkilöstöstä monen saavuttavan eläkeiän lähivuosina. Lisäksi työtä on tarjolla moniosaajille palvelukeittiöissä, kun ruokahuollon uudistus toteutetaan.

Haavisto toivoo, että uusi keskuskeittiö olisi toiminnassa vuoden 2019 aikana. Samalla Loikulla olisi valmius jatkaa sote-ruoan tuottajana myös perusteilla olevan maakunnan tarpeisiin.

Sote-sektorille valmistettavan ruoan osuus on Loikulla tällä hetkellä noin puolet liikevaihdosta. Haavisto sanoo oven olevan auki edelleen myös Tammelan kunnalle ruokahuollon järjestämisestä aina Loikun osakkuuteen saakka. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic