Lounais-Häme

Forssaanko Suomen parhaat työpaikat?

Kun saman pöydän äärelle istuutuu monta viisasta ihmistä, lopputuloksena voi olla kiinnostavia tulevaisuuden visioita ja uusia innovaatioita.

Niin kävi Forssan Yrityskehityksen tuoreen toimitusjohtajan Maria Jokisen tupaantuliaisissa torstaina.

Tuoreen toimitusjohtajan kanssa pöydän jakoivat Yrityskehityksen hallituksen puheenjohtaja Jaana Lähteenkorva sekä Hanna Segarra ja Jukka Lidman Forssan kaupungin työllisyyspalveluista.

Keskustelun aiheiksi nousivat Forssan seudun työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat ja työpaikkojen maine.

-Joka päivä joku yrittäjä on valitellut, että työntekijöille olisi tarvetta, mutta tekijöitä ei löydy. Yleinen ilmapiiri on se, että jotain pitää asialle tehdä, Maria Jokinen sanoo.

Muut ovat huomanneet saman ilmiön. Työn tarjonta ja kysyntä eivät täysin kohtaa. Tästä syntyy kohtaanto-ongelma, joka on tunnettu valtakunnallisestikin.

-Forssassa on onneksi työllisyysaste noussut. Se ei ole ollut tällä tasolla 10 vuoteen. Tilanne on siis kääntynyt niin päin, että työntekijöistä on enemmän pulaa kuin työpaikoista, Jukka Lidman jatkaa.

Nopeasti muuttunut työllisyystilanne on aiheuttanut ikäviäkin seurauksia.

Jokinen kertoo tarinan siitä, miten eräs yritys siirsi toimintansa Forssasta Ouluun, koska tältä seudulta ei löytynyt työntekijöitä.

Erityisesti pulaa tuntuu olevan metallialan ja it-alan osaajista.

Miksi Forssaan on sitten niin vaikea houkutella työvoimaa?

Keskustelijoiden mukaan syy voi olla logistinen. Vaikka Helsinki on lähellä, rautatiet puuttuvat. Syy voi olla myös siinä, että forssalaiset yritykset eivät ole profiloituneet huippuhyvinä työpaikkoina.

-Edes palkka ei ole niin tärkeä asia työssä kuin se, miten yritystä johdetaan, kuinka paljon työntekijöihin luotetaan ja miten merkittäväksi työnsä voi yrityksessä kokea. Nämä ovat niitä asioita, joihin yritysten pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan huippuhyvissä työpaikoissa työaika joustaa, tiedottaminen on avointa, pomo kiittää ja kuuntelee, eikä ideoita tyrmätä. Iso etu on se, jos työntekijä pääsee työpäivän aikana käymään vaikka kuntosalilla.

-Keinot yrityksen kiinnostavuuden lisäämiseksi voivat kuulostaa kummallisilta, mutta hyvässä työpaikassa työn tulokset ovat todistettavasti parempia, Jokinen selostaa.

-Olen kuullut sellaisen kiinnostavan neuvon, että kun pomoa alkaa vähän hirvittää se, miten paljon hän on antanut työntekijöille vapauksia, hän on antanut niitä juuri sopivasti, Hanna Segarra jatkaa.

Pöydän äärellä istuva nelikko tulee siihen tulokseen, että forssalaisten yritysten pitäisi pyrkiä Suomen parhaiksi työpaikoiksi. Niin Forssasta tulisi työmarkkinoiden edelläkävijä ja työnhakijoiden näkökulmasta aiempaa kiinnostavampi kaupunki.

-Työpaikan imagon ja viihtyvyyden parantamiseksi ei edes tarvita suuria toimia. Johdossa pitää vain jokin loksahtaa uuteen asentoon, Jokinen sanoo.

Tuoreen toimitusjohtajan mukaan Forssaan voitaisiin alkaa leipoa Suomen parhaita työpaikkoja esimerkiksi kouluttamalla yrittäjiä ja kehittämällä eri tahojen yhteistyötä.

Hänen mielestään Forssan kaupunki voisi näyttää mallia ja pyrkiä Suomen kaupungeista parhaaksi työnantajaksi.

Forssan seudun houkuttavuutta voisi lisätä toisellakin tavalla:

-Yhteistyössä on voimaa. Oppilaitosten, yritysten, Yrityskehityksen ja kaupungin välillä tiedon on kuljettava jouhevasti. Jos vaikka jossain yrityksessä on rekrytointitarvetta, on tärkeää, että mahdollisimman moni taho tietää tarpeesta. Tällöin on enemmän mahdollisuuksia tehdä asialle jotain. Yhteistyön avulla myös koulutusta voitaisiin räätälöidä yritysten tarpeisiin, Jokinen sanoo.

Hän kehottaa yrittäjiä olemaan rohkeasti yhteydessä Yrityskehitykseen erilaisten ideoiden kanssa.

-Jos jollakulla on ideanraakile siitä, miten seudun työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma saataisiin helpottumaan tai miten Forssasta tulisi työnhakijoiden mielestä kiinnostavampi kaupunki, otamme ideat ilolla vastaan. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti