Lounais-Häme

Forssalainen Karotia panostaa tuotantotiloihin - Suomen suurin yksityinen porkkanatila vahvistaa asemiaan

Karotian toimitusjohtaja Arto Hyytiäinen esittelee uusia tuotantotiloja, joita on rakennettu kesän ja syksyn aikana. Vanhoja tuotantotiloja on purettu noin tuhat neliömetriä, jonka jälkeen uusia tuotantotiloja on rakennettu noin 1 300 neliömetriä. Tuotantotilojen osalta laajennus on valmis.

Ensi vuonna uudistetaan tuotantolinjoja, jonka jälkeen porkkanoiden pesulinja syöttää porkkanoita kolmelle eri pakkauslinjalle. Tällä hetkellä käytössä on kaksi tuotantolinjaa.

 

Hyytiäinen sanoo rakennustöissä olleen koko ajan mukana yrityksen omaa väkeä, joten rakennustöiden ja uusien laitteistojen hintalappu jää kaikkiaan yhteensä hieman yli miljoonaa euroon.

-Investoinnilla saadaan lisää tehoa porkkanoiden käsittelyyn. Samalla voidaan varautua myös tuleviin kysyntäpiikkeihin. Seuraavan vaiheen suunnitelmat ovat vielä kehittelyasteella. Investoinnilla on kymmenen vuoden tähtäin, Hyytiäinen sanoo.

Tuotantotilojen lisäksi samalla on rakennettu uusia toimisto- ja sosiaalitiloja sekä toimistorakennuksen toiseen kerrokseen kolmen huoneen asuntola. Näiden tilojen rakentaminen on vielä hieman kesken.

Yrityksellä on lisäksi seitsemän huoneen asuintilat kunnostetussa entisessä Vuollun koulussa ja yhdessä paritalossa.

 

Karotia käsittelee vuodessa porkkanoita 5–7 miljoonaa kiloa. Noin 80 prosenttia porkkanoista yritys hankkii Heta ja Arto Hyytiäisen yhteisesti omistamalta tilalta Matkusta, jonka pihapiirissä Karotian tuotantolaitos sijaitsee.

Karotian omistajina on myös Hetan ja Arto Hyytiäisen kolme lasta. Yrityksen liikevaihto on 3,5–4 miljoonan euron tasossa.

Tilalla on viljelyssä porkkanaa noin 120 hehtaarilla. Kun varastoissa ei ole enää porkkanaa, Karotia ostaa porkkanoita tavallisesti toukokuun lopusta satokauden alkuun heinäkuussa Espanjasta, Italiasta ja Hollannista.

Tuontiporkkanan osuus on noin kymmenen prosenttia kokonaistarpeesta.

 

Sateisen sään takia porkkanannosto keskeytettiin tilalla viime lauantaina ja korjuu jatkui keskiviikkona torstain sateenuhasta huolimatta.

-Ei tässä voi kirvestä heittää kaivoon. Tässä on odotettava peltojen kuivumista, että nostoa voitaisiin jatkaa. Osa lohkoista jo kantaa, että nostoja voitiin jo jatkaa. Seuraavien 2-3 viikon säät ratkaisevat paljon, eikä sään ennusteta kylmenevän kuin vasta marraskuussa, Hyytiäinen arvioi.

 

Hyytiäinen on nostoissa kuskina vanhemmassa nostokoneessa. Uudemman nostokoneen ohjaamossa kuskina on Vasil Hristov. Hyytiäinen ei lähde arvioimaan kumpi on yrityksen ykköskuski. Hänen ajamassaan nostokoneessa on vähemmän automaatiojärjestelmiä kuin Hristovin koneessa.

Nostotuloksia kuskien välillä kuitenkin vertaillaan, hyvässä kilpailuhengessä vireen ylläpitämiseksi

Hyytiäinen ei tässä vaiheessa lähde arvioimaan kuinka pitkälle kevääseen kotimaisia porkkanoita riittää. Tällä hetkellä pestyn ja pakatun porkkanan pakkaajahinta on 62 senttiä kilon pussilta.

Hintavaihtelu pysyy yleensä 8-12 sentin rajoissa kilolta.

Karotian pakkaamia tai jatkojalostamia porkkanoita myydään keskusliikkeiden kautta ympäri Suomen. Yrityksellä ei ole omia jakelukanavia eikä suoramyyntiä tilalta. FL

 

Karotia Oy
Arton vanhemmat Sirkka ja Kalevi Hyytiäinen aloittavat tilalla porkkanoiden viljelyn jo 1950-luvulla.Tilan päätuotantosuunnaksi porkkanat tulivat vuonna 1974, kun tilalla luovuttiin pysyvästi lypsykarjan pidosta.Vuonna 1989 porkkanatuotannon ympärille perustettiin kommandiittiyhtiö.Vuonna 1992 tilalla tehtiin sukupolven vaihdos. Vuonna 1994 Heta ja Arto menivät naimisiin ja samana vuonna perustettiin myös Karotia oy. Kun esimerkiksi vuonna 1991 porkkanoita viljeltiin noin 20 hehtaarilla, viljellään nyt Karotian käyttämiä porkkanoita Forssassa yli 120 hehtaarilla.Jatkossa Karotian tavoitteisiin kuuluu porkkanatuotannon jalostusarvon edelleen kasvattaminen perinteisen porkkanan kasvattamisen, pesemisen ja pussittamisen lisäksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic