Lounais-Häme

Forssalainen lähihoitajaopiskelija Henna Aro yhtenä kahdeksasta valtakunnallisen ammattitaitokisan finaaliin

Lähihoitajaopiskelija Henna Aroa, 18, jännittää jo. Parin viikon päästä hän suuntaa valtakunnallisen Taitaja2018 -ammattitaitokilpailun finaaliin. Siihen pääsi koko Suomesta vain kahdeksan lähihoitajaopiskelijaa.

– Aika lailla jo jännittää, mutta hyvillä mielin mennään, Aro sanoo.

Takana on jo vakuuttava alku. Aro selvitti tiensä finaaliin semifinaalin 48 kilpailijan joukosta.

-Kilpailu oli aika vaativa ja henkisesti raskas, koko ajan jännitys päällä. Olen aika perfektionisti omien tekemisieni suhteen. Mutta hieno kokemus siitä tuli, Aro sanoo.

Semifinaalissa mitattiin niin teoriaosaamista kuin käytännön taitojakin. Aro jännitti etukäteen, mutta keskittyi sitten tehtäviin. Se kannatti. Kahden viikon päästä suuntana on Tampere ja tavoitteena suomenmestaruus.

 

Lähihoitajan työstä Aro kiinnostui jo yläasteella.

– Pääsin työharjoitteluun äidin työpaikkaan Tyykihoviin ja tajusin, että tämä on minun juttuni, hän sanoo.

Nyt opinnot ovat loppusuoralla. Aro on jo pitkään tehnyt töitä opintojen ohessa, nykyään Lamminrannassa. Parasta työssä ovat hänestä kohtaamiset.

– Olen työskennellyt paljon kehitysvammaisten kanssa, ja parasta Lamminrannassakin ovat asukkaat. He ovat hienoja ja aitoja, ja palaute omasta työstä tulee välittömästi, Aro kertoo.

Kun koulu kohta loppuu, Aro aikookin jatkaa töitä. Lisäopinnotkin kiinnostavat.

Hän uskoo, että Taitaja-kilpailu antaa ainakin itsevarmuutta ja taitoa kohdata erilaisia tilanteita. Niitä taitoja lähihoitajan työssä tarvitaan,

-Tässä työssä täytyy kyllä olla halu auttaa ja paljon empatiaa. Ja kun tekee työtä aivan itsenänsä, on välillä vaikeaa, täytyy osata kaikissa tilanteissa käyttäytyä oikein, hän sanoo.

 

Taustajoukoiksi Taitaja-finaaliin lähtevät ammatti-instituutin lehtorit Nina Mäkelä ja Maarit Heikkilä. He uskovat, että kisa opettaa ainakin kokonaisuuksien hallintaa ja uusien tilanteiden haltuunottoa sekä nostaa taitavia opiskelijoita esiin.

-Koulussa annetaan paljon tukea niille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Tässä kisassa myös lahjakkaat saavat jotain ekstraa, Heikkilä sanoo.

Myös lähihoitajan työnkuva on murroksessa. Nyt pitää olla moniosaaja, kestää muutosta. Aro onkin hakenut uusia kulmia tuttuun vierailemalla päiväkodissa, eskarissa ja ryhmäkodissa.

-Vierailut ovat tuoneet uusia näkökulmia asioihin, olen nähnyt miten työtä voi tehdä monella eri tavalla, Aro kertoo.

Tampereelle hän suuntaa tsemppimielellä. Jos vapaa-aikaa jää, hän lukee ja soittaa kitaraa. Yksi toivekin tulevaan on.

-Että unelmat, joita tavoittelen, voisivat joskus toteutua.

Taitaja2018 -kisoissa kilpailee yli neljäsataa opiskelijaa 45 eri ammattialalla. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic