Lounais-Häme

Forssalainen Lassi Koski kirjoitti viisi laudaturia

-Aloittakaa työt heti ykkösluokalla. Pitää myös löytää itselle jokin tavoite, jonka eteen tehdä töitä. Jos tulee epätoivon hetkiä, on helppo pitää katse maalissa, kun se on selkeä, Forssan Yhteislyseosta valmistuva Lassi Koski neuvoo tulevia lukiolaisia.

Koski opiskeli lukiossa nimenomaan näiden ohjeiden mukaan. Kovasta työstä Koski sai myös palkinnon: ylioppilaskirjoituksista viisi laudaturia ja kaksi eximiaa.

 

Tavoite forssalaisella on ollut selvä jo vuosia.

-Päätin jo seitsemännen ja kahdeksannen luokan välisenä kesänä, että haluan opiskella lääketiedettä. Olen pitänyt siitä koko ajan kiinni ja mennyt sitä kohti, Koski kertoo.

Kun on selvä päämäärä, on myös helppo valita tavoitetta tukevat aineet lukiossa. Koski kirjoitti pitkän matematiikan, fysiikan, kemian, biologian, äidinkielen sekä pitkänä saksan ja englannin.

-On sitten kiinnostunut luonnontieteistä tai humanistisista aineista, kieliä tarvitsee, ja niitä kannattaa opiskella. Se on myös aina hyvä neuvo, Koski huomauttaa.

Koski myös paiski töitä ohjeensa mukaisesti jo heti ensimmäisestä lukiotunnista asti. Siitä osoitus on esimerkiksi se, että 15 matematiikan kurssin saldo oli yhtä monta kymppiä.

 

Koski korostaa etenkin pitkäjänteisen työn merkitystä kirjoituksissa.

– Jos on kolmen vuoden ajan laiminlyönyt opiskelunsa, on vähän myöhäistä pari kuukautta ennen kirjoituksia alkaa kiriä. Kyllähän viimehetken lukeminen voi parantaa numeroita, mutta parhaat tulokset tulevat, kun tekee koko ajan määrätietoisesti töitä. Ymmärrys asioista tulee pitkällä aikavälillä.

Oman osuutensa Koski jakaa menestyksensä taustoista Forssan Yhteislyseolle. Forssalaisnuori ei edes harkinnut muita lukioita, ja Koski kiittelee esimerkiksi Forssan kurssitarjontaa.

-Forssa ei mielestäni kalpene isompien lukioiden rinnalla. Olen saanut koulussa tukea ja hyvää opetusta. Jos on itse kiinnostunut opiskelemaan ja määrätietoinen, ei mielestäni tarvitse juosta isojen lukioiden perässä, Koski sanoo.

 

Päämäärätietoisena ihmisenä Koskella on selvät sävelet myös jatkokoulutuksen suhteen. Keskiviikkona Koski oli Helsingin yliopistossa pääsykokeissa lääketieteelliseen tiedekuntaan. Mitään muuta alaa Koski ei hakenut opiskelemaan.

-Hain myös Ruotsiin Karoliiniseen instituuttiin ja pariin muuhun lääketieteelliseen, mutta katsoo nyt. Olen innoissani kuitenkin Helsingistä, sinne pääsisin tehdyn työn vuoksi pääsykokeiden kautta, Ruotsissa ei niitä ole, Koski sanoo.

-Pääsykoe meni omasta mielestä hyvin, mutta tässä joutuu vielä puolitoista kuukautta jännittämään.

Jos paikkaa Helsingin yliopistosta ei jostain syystä irtoakaan, Koski aikoo hakea sinne ensi vuonna uudestaan, vaikka paikka Ruotsista olisikin tiedossa. Ennen opiskeluja hän aikoo joka tapauksessa käydä armeijan pois alta Parolassa.

-Nyt aion maata ja lukea kirjoja. Pitää pienen lepotauon ennen ylioppilasjuhlia. Sitten töihin hautausmaalle kolmantena vuonna putkeen, sitten armeijaan, sitten jatko-opiskeluihin, määrätietoinen nuorukainen luettelee. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic