Lounais-Häme

Forssalainen luottaa poliisiin muttei poliitikkoon

Forssalaisten luottamus eri tahoihin selviää Oikeusministeriön teettämästä kartoituksesta, johon vastasi reilu 200 forssalaista.

Kyselyn perusteella forssalaiset luottavat erityisen paljon julkispalveluihin eli esimerkiksi te- sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Seitsemän kyselyssä mukana olleen kunnan asukkaiden joukosta vain Nurmijärvellä luotetaan Forssaa enemmän julkispalveluihin. Forssassa kyselyyn vastattiin huomattavasti useammin ”luotan paljon” kuin missään muussa kunnassa.

-Palveluiden toteuttamisessa on vastausten perusteella onnistuttu. Nämä ovat kuitenkin äärimmäisen tärkeitä palveluita etenkin ihmisille, jotka tarvitsevat jollain lailla apua. Sen halutaan olevan luotettavalla ja lojaalilla pohjalla, väistyvän valtuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola sanoo.

-Kyselyyn vastanneet ovat ilmeisesti sitä mieltä, että nämä palvelut halutaan jatkossakin säilyttää julkisina, Lepola sanoo viitaten Forssan valtuuston maanantaina tekemään päätökseen yhteisyrityksen perustamisesta sote-palveluiden järjestämiseksi.

 

Päätöksentekoon ja poliittisiin puolueisiin suhtaudutaan Forssassa hyvin skeptisesti, kuten muissakin selvityksen kunnissa. Vain Tampereella päätöksentekoon luotettiin silti vähemmän kuin Forssassa.

Lepola toteaa vastausten olevan huolestuttavia.

-Meillä päätöksentekijöillä on peiliin katsomisen paikka, jotta päätöksenteko näyttäytyisi luotettavampana, Lepola sanoo.

Lepola ei ole vastauksista silti yllättynyt, sillä Forssassa on ollut viime vuosina kovaksikin äitynyttä väittelyä niin valtuusto- ja hallitussaleissa kuin puolueiden takahuoneissakin.

-Demokratiaan kuuluvat erilaiset mielipiteet ja vilkaskin keskustelu, mutta se saattaa näyttäytyä kuntalaiselle siltä, että toiminta ei ole luotettavaa, Lepola sanoo.

 

Lepola uskoo, että merkitystä epäluottamukseen puolueita kohtaan on erityisesti sillä, että puolueet ovat alueella toimineet ajoittain myös ”perusajatustensa” vastaisesti. Esimerkiksi sote-palveluiden yhteisyrityksestä päätettäessä kokoomus oli yhteisyritystä vastaan, kun taas osa demareista puolsi sitä.

Lepola kuitenkin muistuttaa pienestä skeptisyydestä kyselyn tuloksia ja sen otantaa kohtaan.

-Pitää vain muistaa, etteivät asiat ole aina mustavalkoisia. Kaikista forssalaisista kyselyyn on vastannut vain pari sataa, ja kysymykset ovat melko suoraviivaisia. Luotan, että iso osa forssalaisista voi ajatella toisinkin, Lepola sanoo.

 

Erilaisissa valtakunnallisissakin kyselyissä on saatu tuloksia, että suomalaiset luottavat poliisivoimiin, mutta forssalaiset tuntuvat luottavan paikallispoliisiinsa erityisen paljon.

Vain Oulussa isompi prosentti vastaajista kertoi luottavansa paljon paikalliseen poliisiin.

-Tämä on kompaktin kokoinen alue hoitaa, mikä auttaa jo pelkästään hälytysviiveen kannalta, vanhempi konstaapeli Mika Penttilä Forssan poliisista pohtii taustoja.

-Lisäksi paikallistuntemus on Forssan poliisissa hyvällä tasolla, se helpottaa työtä. Tunnemme hyvin paikalliset, joten on helpompi haarukoida tekijöitä.

Penttilä iloitsee kyselyn tuloksesta etenkin sen vuoksi, että Forssan poliisista on vähennetty runsaasti resursseja edellisvuosien aikana.

-Meillä on loistava työporukka, mistä kyselyn tuloskin varmasti kertoo. Me myös kohtelemme ihmisiä tasavertaisesti ja suhtaudumme asioihin vakavasti. FL

 

Oikeusministeriön hanke taustalla
Oikeusministeriön Trust-hankkeessa etsitään keinoja hyvien väestösuhteiden edistämiseksi paikkakunnilla, joissa on tai on ollut vastaanottokeskuksia.Kartoitus toteutettiin joulukuun 2016 ja maaliskuun 2017 välillä.Forssassa kyselyyn vastasi 210 henkeä.Miten meillä menee? Kartoitus väestösuhteiden tilasta Suomessa – painopisteenä vastaanottokeskuspaikkakunnat -raportti julkaistiin torstaina.Kartoituksen aineisto koostui kuntalaiskyselyistä, asiantuntijahaastatteluista, paikkakuntakohtaisesta media-analyysista sekä aiemmista tutkimuksista.Kartoitus tehtiin seitsemällä (Forssa, Huittinen, Lieksa, Nurmijärvi, Tampere ja Tornio).Trust-hanke jatkuu paikallistason hankkeina, jotka pohjautuvat kartoituksen tuloksiin.Hanke jatkuu vuoden 2018 loppuun.

Uusimmat

Fingerpori

comic