Lounais-Häme

Forssalainen Marko Miettunen: Voi olla, että nämä kuvat annetaan minulle

Marko Miettunen ottaa Tammelan kunnantalon valtuustosalissa soittokellon. Juuri sellaisen kymmenen senttiä korkean kilistimen, jolla esimerkiksi koulupäivät ilmoitettiin aikanaan alkaneiksi ja välitunnit päättyneiksi.

Hän tarvitsee sopivasti kohdalle osunutta perinnekapistusta markkeeraamaan sinivuokkoa.

-Kerron teille tekemistavastani, Miettunen toteaa ryhtyen tähtäilemään kuvitellulla kameralla kohdettaan.

Sitten hän neuvoo sommittelemaan linssin eteen jonkun sopivan oksan tai vaikkapa kasvin lehden sekä etsimään sen takaa suoraa linjaa kuvattavaan. Kun vielä hakeutuu sopivasti vastavaloa antavaan lähestymiskulmaan ja oikealle etäisyydelle kohteesta, pääseekin jo painamaan laukaisinta.

-En etsi kukkakuvissani äärimmäistä terävyyttä, vaan herkkyyttä. Tarkennan näissä esteiden läpi kuvauksissani manuaalilla tai siirtämällä kameraa etäisyyden asetettuani.

 

Menossa on Marko Miettusen Harrastuksena luontokuvaus -luento. Forssan Seudun Kameroiden järjestämä tilaisuus on houkutellut paikalle kiinnostuneita lähes valtuustosalin täydeltä. Siitä, että kenenkään ei tarvitse pettyä, pitävät huolen luennoitsijan lisäksi runsas, monipuolinen ja upea kuvakavalkadi.

-Eihän sitä pitäisi sanoa, mutta en ole käynyt yhtään luontokuvauskurssia. Jokaiselle avointa nettiä ja Googlea hyödyntäen olen paneutunut tekniikka-asioihin.

Taiteellisen kehittymisensä hän toteaa tapahtuneen yrityksen ja erehdyksen kautta.

-Luontoon vain kuvaamaan niin, että tulokset saavat itseltä hyväksynnän.

-Etsikää tekin omat menetelmänne ja näkemyksenne, sillä ei ole olemassa vain yhtä oikeaa kuvaustapaa ja kuvallista tavoitetta, kuului Marko Miettusen sanoma.

 

Hän määritteli Tammelassa agendakseen oman kalustonsa läpikäymisen sekä luontokuvien ottamistavoistaan kertomisen.

-Voi olla, että nämä kuvat annetaan minulle ja olen osa luontoa, tuli esille toteamuksena, joka havainnollisti luennoitsijan kaikkivoipaista asialle eläytymistä.

Mitä Miettusen kuvauskalustolliseen filosofiaan tulee, summata voi, että tekniikka on tehty kuvaajan hallittavaksi eikä päinvastoin.

-Laitteiden käyttöä on vain opeteltava ja harjoiteltava niin, että asian hallitsee vaikka kuinka väsyneenä ja kuinka nopeasti vastaan tulevissa tilanteissa.

Hän korosti luontokuvauksen olennaispiirteisiin kuuluvan, että kuvaustilaisuudet tulevat eteen ja menevät ohi yhtäkkiä, vaikka niihin varautuisi ennakolta tunteja, viikkoja tai jopa vuosia.

 

Kalustollisissa ohjeissaan Marko Miettunen kiinnitti huomiota tarkoituksenmukaisuuskysymyksiin. Toisin sanoen, suurimman ja kalleimman ei tarvitse tarkoittaa samaa kuin paras.

-Omatkin kuvani paranivat, kun hävitin neljäkiloisen lintuputkeni.

-Joskus vähemmän millejä on parempi kuin enemmän millejä, hän muistutti objektiivien polttoväliperusteista.

 

Kuusikymmentäluvun puolivälissä Keski-Pohjanmaalla syntynyt Marko Miettunen on asunut Forssassa kohta neljännesvuosisadan. Ensituntumansa valokuvaukseen hän otti parikymppisenä.

Harrastus jäi silloin vähitellen muiden kiireiden jalkoihin, kunnes hän koki kahdeksan–yhdeksän vuotta sitten elämäntilanteen muuttuneen jälleen valokuvaukselle suotuisaksi.

Miettunen on järjestänyt luontokuvausharrastukseensa liittyen eri puolilla Suomea omia näyttelyjä ja osallistunut muun muassa Forssan Seudun Kameroiden yhteisnäyttelyihin. Lisäksi hän on pitänyt harrastukseen liittyviä luentoja sekä kuvien esittelytilaisuuksia.

 

Forssan Seudun Kameroilla on Tammelan kunnantalon aulassa 25. toukokuuta asti esillä näyttely Omat kuvat -teemalla.

-Ideana on, että tuomme tänne sellaisia kuvia, joita jäsenillämme oli jo valmiiksi olemassa, havainnollistaa yhdistyksen hallituksen jäsen Antti Rasi näyttelyn moni-ilmeisyyttä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic