Lounais-Häme Forssa

Forssalainen Mauri elättää itsensä pölypussikauppiaana: "Joka talossa siivotaan"

Keltainen Rautanyrkki oy:n "pölypussiauto" on monelle tuttu niin Urjalantien varresta kuin toreiltakin. Pölypussikauppa on forssalaiselle Mauri Piiraiselle yhä hyvä bisnes.
Forssan torilla Mauri Piirainen pyrkii olemaan autonsa kanssa noin kerran kuussa, mutta kesäkuukausina se ei aina toteudu. Kiertävän kauppiaan näkökulmasta Forssa on Piiraisen mukaan oivallinen paikka, kun 120 kilometrin säteellä tavoittaa valtavan määrän mahdollisia asiakkaita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan torilla Mauri Piirainen pyrkii olemaan autonsa kanssa noin kerran kuussa, mutta kesäkuukausina se ei aina toteudu. Kiertävän kauppiaan näkökulmasta Forssa on Piiraisen mukaan oivallinen paikka, kun 120 kilometrin säteellä tavoittaa valtavan määrän mahdollisia asiakkaita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jos ajat usein Urjalan ja Forssan väliä, olet todennäköisesti myös nähnyt keltaisen pienen kuorma-auton, joka on usein pysäköitynä lähelle Urjalantietä Saviniemellä.

– Sodankylässä asti on tultu sanomaan, että sinä asut siinä, olen ajanut ohi. Aika paljon tästä autoja päivittäin menee, Rautanyrkki-tekstillä varustettua autoaan ympäri Suomen kuskaava Mauri Piirainen naurahtaa.

Piirainen kiertää kauppaamassa muun muassa siivous- ja nuohoustarvikkeita sekä nahkatöitä. Eniten menee pölypusseja. Tien päällä Piirainen on noin 100 päivää vuodesta ympäri Suomen.

– Hangossa käydään muutaman kerran vuodessa, pohjoisimmat kohteet taisivat viime vuonna olla Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Piirainen ajaa sinne, missä on myyntiä: Talvella kierretään enemmän isoja kaupunkeja, kesällä piipahdellaan myös pienillä paikkakunnilla erilaisissa tapahtumissa. Forssan torillakin Piiraisen tapaa aina aika ajoin.

Vuonna 2018 lähes 140 000 euron liikevaihdolla toiminut Rautanyrkki oy on kahden hengen yritys, jossa Piirainen hoitaa kauppapuolen sekä metalli- ja nahkatöiden valmistuksen, vaimo Eija Yrjölä toimistotyöt.

Rautanyrkki-nimellä historiansa

Yrittäjänä Piirainen on ollut yli 30 vuotta, mutta hänen alanaan ei ole aina ollut kiertävä torikauppias.

– Entinen appiukkoni osti vuonna 1985 rengaskoneen. Sanoin hänelle, ettet tienaa ikinä tuota takaisin, jos et ota minua kaveriksi. Siten perustin toiminimen, porilaislähtöinen Piirainen muistelee.

Kolmen vuoden rengashommien jälkeen Piirainen siirtyi metallitöihin. 1980-luvun lopulla alkoi myös Suomen kiertäminen, kun terästyöt sekä kone- ja hydrauliikkahuollot veivät tien päälle. Metallityöajoilta juontuu yrityksen mahtipontinen nimikin.

Kauppiaaksi Piirainen siirtyi 1990-luvun puolivälin jälkeen.

– Ennen tätä autoa minulla oli pulttiauto. Silloin siivoustarvikkeita oli murto-osa valikoimasta. Huomasin, että niitä alkoi mennä yhä paremmin, ja aloin keskittyä niihin.

Nykyään pölypussien lisäksi Rautanyrkki tarjoaa esimerkiksi keskuspölynimurin osia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nykyään pölypussien lisäksi Rautanyrkki tarjoaa esimerkiksi keskuspölynimurin osia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pölypusseilla yhä menekkiä

Se Rautanyrkin vahvuus onkin: Muuntautumiskyky ajan ja tarpeen mukaan. Sitä tarjotaan, millä on menekkiä.

Pölypusseilla on yhä toreilla menekkiä, mutta niiden kaveriksi valikoimaan on vuosien varrella lisätty esimerkiksi keskuspölynimurien tarvikkeita ja ilmanvaihtokoneiden suodattimia. Suurin vahvuus Rautanyrkillä on Piiraisen mukaan laaja valikoima ja laitteiden tuntemus.

– Olemme sanoneet, että joka talossa siivotaan edelleen, enemmän tai vähemmän. Asiakkaan voi olla vaikea tietää, mikä pölypussi sopii mihinkin imuriin. Autossa meillä on satoja erilaisia pusseja, joiden sopivuudet tunnen. Hyvin harvoin on tilanne, ettei löytyisi oikeaa pölypussia.

Nettikauppa kasvaa

Mukautuvuutta on myös se, että Rautanyrkki hoitaa kiertävän autonsa lisäksi kasvavaa nettikauppaa, jonka osuus myynnistä on jo reilu kolmannes.

Iso osa nettikaupan menekistä tulee nuohoustarvikkeista, joita Piirainen valmistaa itse.

– Nuohouksen vapautuminen viime vuonna lisäsi selvästi menekkiä. Jokainen nuohooja haluaa omanlaisensa työvälineet, joita voimme pienenä toimijana kehittää ja valmistaa. FL

 

Lue myös: Forssan torilla on talvisena toripäivänä välillä vain kaksi myyjää – ”Ei siinä mitään järkeä ole”

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat