Lounais-Häme

Forssalainen Piia Saarinen painoi viisi vuotta sitten yli sata kiloa – osallistuu nyt fitness-kisoihin

Forssalainen Piia Saarinen söi epäsäännöllisesti ja -terveellisesti, eikä liikunta kiinnostanut. Vuonna 2013, 21-vuotiaana 163-senttinen Saarinen painoi 102,4 kiloa.

-Vaikka olin ylipainoinen, siihen asti olit sinut itseni kanssa. Kun tuolloin katsoin peiliin, en enää suhtautunut niin, etteikö ulkonäköni olisi minulle ongelma. En pitänyt siitä mitä näin peilissä, Saarinen muistelee.

Saarinen sanoo olevansa ihminen, joka jonkun asian päättäessään myös pitää päätöksensä. Siitä hetkestä hän aloitti laihduttamisen. Saarinen luopui puolen vuoden ajaksi kaikesta, mikä sen ikäiselle ihmiselle on luontevaa, kuten juhlimisesta ja kavereiden kanssa ulkona syömisestä.

Paino lähti putoamaan pienin askelin. Puolitoista vuotta myöhemmin vaaka näytti 34 kiloa vähemmän, eli alle 70 kiloa.

-Söin hyvin, mutta terveellisesti jopa kuusi kertaa päivässä. Join vettä runsaasti ja liikuin. Aloitin lenkkeilyn, ensin kävelyä ja sauvakävelyä, myöhemmin juoksua. Lisäksi aloin käydä kuntosalilla, hän kertoo.

Kolmisen vuotta sitten Saarinen alkoi tosissaan panostaa saliharjoitteluun, voimanostoon ja sitä myöden myös fitness-kisoihin. Hän on harjoitellut paljon KuntoForssan salilla, jossa toimii myös sivutoimisesti personal trainerina.

-KuntoForssa on toinen kotini. Olen täällä 5-6 kertaa viikossa, parhaina päivinä käyn neljästi päivässä harjoittelemassa tai ohjaamassa muita kuntoilijoita. Täällä käy muitakin kilpailuihin tähtääviä, jotka motivoivat toisiaan ja henki salilla on hyvä.

Tamperelaista Team Sportlifea edustava ja sieltä harjoitusohelmansa sekä ruokavalionsa valmentajaguru Matti Haloselta saava Saarinen harjoittelee normaalisti viidesti viikossa, päälle tulee oheistreeniä, kuten intervalleja. Parhaimpina päivinä hän harjoittelee kahdesti. Jalan rasitusvamma pakotti jättämään juoksutreenit seitsemän viikkoa sitten, mutta Saarinen toivoo pääsevänsä vielä juoksuharrastuksen pariin.

Tällä hetkellä ykköslajina on kuitenkin kuntosali ja fitnessurheilu, joka vaatii todella kurinalaista elämää. Tästä esimerkkinä voidaan mainita Saarisen viime lokakuussa aloittama dieetti.

-22. lokakuuta söin viimeksi kotiruokaa ja herkkuja. Sen jälkeen en ole tehnyt edes hiilaritankkauksia puhtaista hiilihydraateista. Syön kisapäivään asti kuudesti päivässä, lähinnä kanaa, kananmunia ja kasviksia. Kaikki ruoka on punnittu, otan ne mukaani kyläpaikkaankin.

Kun kilpailu ensi viikon lauantaina on ohi, Saarinen aikoo palkita itsensä ensimmäiseksi korvapuustilla. Illalla herkutellaan buffet-pöydän antimista perheen ja ystävien, muun muassa treenikaverin ja kisoissa huoltajana toimivan Emilia Naatulan seurassa. Sunnuntaiaamuna on jo edessä lenkki ja siitä alkaa valmistautuminen seuraavaan, jo tarkoin suunniteltuun tähtäimeen, jota Saarinen ei vielä paljasta.

Saarisen elämäntavat ja sitä myöden ulkonäkö ovat muuttuneet radikaalisti viidessä vuodessa. Erityisesti perhe on ollut koko ajan isona tukena elämäntapamuutoksessa, samoin työ- ja salikaverit.

-Tästä on tullut minulle aikatauluineen ja rutiineineen elämäntapa, jota haluan elää. Toivon, että olen mukana vielä masters-sarjassa kun olen täyttänyt 35 vuotta. Niin kauan aion tätä tehdä, kun paikat pysyvät kunnossa.

-Olen sama ihminen kuin olin vuonna 2013, mutten halua enää olla saman näköinen. Joskus mietin, haluaisinko olla se ihminen, jolta näytin vuonna 2015, mutta fitness on antanut minulle todella paljon.

Muutosta ei ole silti katsottu pelkästään hyvällä. Saarisen mukaan matkan varrella on käynyt selväksi, ketkä ovat niitä oikeita ystäviä. Osa ihmisistä on arvostellut Saarisen valintaa ihan päin naamaakin.

-Se on harmillista. Jokaisen pitäisi olla onnellinen ja saada tukea, on pudottanut painoa sitten viisi tai viisikymmentä kiloa. Toivon, että oma tarinani antaisi motivaatiota niille, jotka haluavat elämäntapamuutosta.

-Jos ihminen haluaa muutosta, silloin kannattaa pyytää tukea ja apua. Itselläni on ohjattavana henkilöitä, jotka voivat hyvin ja paino tippuu, vaikka he syövät hyvin. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti