Lounais-Häme Forssa

Forssalainen Teemu Laaksonen sai valkolakin ja elämänsä ensimmäisen tutkinnon 36-vuotiaana – Tavoitteena yliopisto-opinnot

Forssalaiselta Teemu Laaksoselta jäi aikanaan toisen asteen opinnot tekemättä. Nyt hän haluaa yliopistoon, ja suoritti siksi lukion nopeasti netissä.
Teemu Laaksonen suoritti lukio-opinnot poikkeuksellisen nopeasti sekä poikkeavalla tavalla ja iällä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Teemu Laaksonen suoritti lukio-opinnot poikkeuksellisen nopeasti sekä poikkeavalla tavalla ja iällä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Viime toukokuussa Teemu Laaksonen oli varma päätöksestään.

Hän halusi vaihtaa alaa ja löytää työpaikan, jossa pääsisi hyödyntämään vahvuuksiaan.

Laaksonen oli työskennellyt samalla työnantajalla 16 vuotta, ei lähes puolet elämästään. Hän oli lopen kyllästynyt työhönsä.

– Tiesin, että elämänmuutos oli tehtävä. Vaihtoehtoa ei ollut, Laaksonen sanoo.

Kauppatieteen opinnot houkuttelivat, mutta niihin oli yksi hakuehto, joka ei Laaksosen kohdalla täyttynyt: toisen asteen tutkinto.

Töitä päivät, opintoja yöt

Laaksosella oli nuorena niin kova kiire työelämään, että lukio ja ammattikoulu jäivät käymättä. Hän ei kuitenkaan nähnyt tutkinnon puutetta esteenä, vaan hidasteena.

Hän aloitti lukio-opinnot 35-vuotiaana Otavan opiston nettilukiossa.

Nettilukiossa voi suorittaa opintoja omaan tahtiinsa. Lähipäiviä ei ole, ja kurssit suoritetaan missä ja milloin tahansa.

Laaksonen kävi päivät töissä ja opiskeli yöt. Opinnot etenivät hurjaa vauhtia. Ensimmäisen historiankurssinsa hän suoritti kuudessa tunnissa.

– Aikuiselle lukio on aika helppo, jos ei ole kasvanut tynnyrissä ja jos keskinkertaiset arvosanat riittävät. Tässä isässä on jo muodostunut maailmankuva, ja oppimansa pystyy nivomaan siihen, Laaksonen selostaa.

Ruotsi oli murheenkryyni

Vuoden opintojen ja neljän kirjoitetun aineen jälkeen hän saa painaa valkolakin päähänsä tänä keväänä.

Nyt myös yliopisto-opinnot ovat askeleen lähempänä. Ainakin Laaksonen hyväksytään tänä kesänä pääsykokeisiin.

– Valkolakki oli minulle alun perin vain väylä eteenpäin elämässä. Nyt osaan kuitenkin arvostaa sitä. Lukio toi sivistystä ja teetti myös paljon työtä.

Laaksonen suosittelee nettilukiota muillekin aikuisille ja etenkin henkilöille, joilta puuttuu toisen asteen tutkinto.

Lukio itsessään sivistää, mutta avaa myös ovia jatko-opintoihin. Aikuinen osaa ottaa opinnoista kaiken irti. Jos jokin aihe kiinnostaa, siihen voi itsenäisesti perehtyä syvemmin kuin lukiomateriaalit mahdollistavat.

Laaksonen kuitenkin tietää, että monella lukio-opintojen esteenä on ruotsin kieli. Se oli myös hänelle varsinainen murheenkryyni.

– Minulla ei ollut mitään ruotsin kielen lähtötasoa. Piti aloittaa alkeista.

Laaksonen laskee, että 40 prosenttia kaikesta opintoihin käyttämästään ajasta hän opiskeli ruotsia.

– Toivon, ettei ruotsin kieli olisi tulevien sukupolvien riesana. Jos siitä päästäisiin eroon, yhä useampi suomalainen voisi suorittaa lukion ja koulutustaso nousisi. FL

Teemu Laaksonen on suunnitellut juhlivansa valmistumistaan ehkä sitten, jos hän pääsee yliopistoon opiskelemaan.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic