Lounais-Häme Forssa

Forssalaisella tekstiilitaiteilijalla Outi Silfveniuksella värikylläinen näyttely

Kuparityöt opiskeluajoilta, perhevalokuvat, lehtileikkeet ukin keksinnöistä. Ne kaikki täydentävät Outi Silfveniuksen tekstiilitarinaa.
Outi Silfvenius aloitti uransa grafiikan parissa, ja vaihtoi myöhemmin tekstiilitaiteeseen. Forssan museon näyttelyssä on esillä töitä myös uran alkuvaiheilta, jolloin Forssassa Finlaysonin suunnittelijana tunnetun Silfveniuksen kädenjälki näkyi Sokoksen tavarataloissa. Kuva: Tapio Tuomela
Outi Silfvenius aloitti uransa grafiikan parissa, ja vaihtoi myöhemmin tekstiilitaiteeseen. Forssan museon näyttelyssä on esillä töitä myös uran alkuvaiheilta, jolloin Forssassa Finlaysonin suunnittelijana tunnetun Silfveniuksen kädenjälki näkyi Sokoksen tavarataloissa. Kuva: Tapio Tuomela

Se alkaa jo Forssan museon ovelta. Värejä, tilkkuja, kangaspaloja. Muotoja, sommitelmia, graafisuutta. Ja siellä, kaikkien tekstiilien ja teosten lomassa, kokonainen elämä.

Forssalaisella tekstiilitaiteilijalla Outi Silfveniuksella on ollut värikäs elämä. Värejä hehkuvat myös näytteet hänen monipuolisen työuransa varrelta.

Ensimmäinen ’Väreillä’ näyttely oli 40 vuotta sitten yhdessä Silfveniuksen kollegan kanssa. Paraikaa Forssan museolla esillä oleva näyttely kantaa siis nimeä ’Väreillä osa 2’.

Mustavalkoinenkin kuva saa värit

Kerroksellinen näyttely pitää lukuisten työnäytteiden lisäksi sisällään tarinoita. Silfveniuksella on hallussaan sukunsa kirjallinen arkisto – tuhansittain kirjeitä, kortteja ja valokuvia ja negatiiveja.

– Tämän kuvan negatiivin löysin hiljattain. Kuva on kesältä -44. Siinä on äitini, isäni, siskoni ja minä. Olimme siskoni kanssa morsiusneitoina. Saimme kummiltani puhtaat valkoiset sukat, ja mekot oli ommeltu äidin juhlamekosta, Silfvenius kertoo näyttelyn julisteeseen päätyneestä kuvasta.

Kuva on tietysti mustavalkoinen, mutta tarina tuo siihen värejä ja sävyjä.

– Minulla on valtavasti lapsuusmuistoja, joihin liittyy värejä. Kankaita olen kerännyt lapsesta asti. Tuon näyttelyyn vielä kankaita lapsuudestani, jotta kävijät pääsevät kokeilemaan, miltä ne tuntuvat.

Outi Silfveniuksen näyttely, kuten hänen monet esille laittamansa työtkin koostuvat kerroksista. Joidenkin töiden matka luonnoksesta valmiiseen teokseen on voinut viedä vuosia, osa taas valmistuu ex tempore.

Nuorta taiteilijaa ei ymmärretty

– Tuo mekko minulla on tallessa, senkin voisin tuoda näyttelyyn, Silfvenius sanoo osoittaessaan lapsuuskuvaansa vitriinissä.

Tähänkin kuvaan liittyy tarina. Kuvan taustalla näkyy patsas huvilan pihapiirissä. Patsaan tytön kädessä olevan auringonkukan Silfvenius maalasi lapsena keltaisella ja oranssilla. Juuri kun taiteilijanalku oli siirtymässä sinertämään patsastytön silmiä, kauhistunut täti keskeytti puuhan.

– Selkäsaunahan siitä tuli. Mutta myöhemmin sain isän kanssa puutarhatöitä tehdessäni istuttaa patsaan ympärille hajuhernettä.

Antaa värien viedä

Silfvenius on aina panostanut ajattomuuteen ja kestävyyteen. Näyttelyssä on esillä muun muassa peittoja, joita Silfvenius suunnitteli Marimekolle.

– Kaikilla lapsenlapsilla on aina ollut Marimekon peitot. Yksi palautui minulle juuri, ja se on toiselta puolelta aika puhki revennyt. Kyllä minä sen ajattelin vielä parsia.

Outi Silfveniuksen lapsenlapset ovat saaneet nukkua isoäidin suunnittelemien peittojen alla.

Työtavoiltaan Silfvenius kertoo olevansa tunteiden johdattelema. Moni näyttelyn töistäkin on valmistunut ex tempore – vain hetkeä ennen, kuin ne ovat olleet jo esillä jossakin.

– Luonnokset teen aina guassiväreillä, eli peittävillä vesiväreillä. En useinkaan mieti sommittelua kovin paljon etukäteen, vaan alan maalata, ja annan värien viedä. FL

 

Outi Silfveniuksen näyttely Väreillä osa 2 – Töitä ja tarinoita on esillä Forssan museon Galleria Moletissa 24.11. asti. Taiteilija pyrkii olemaan paikalla näyttelyssä usein, ainakin tulevana viikonloppuna.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic