Lounais-Häme

Forssalaisen DA-Groupin laitteita lähetettiin avaruuteen Kaliforniasta

SpaceX Falcon 9-kantoraketin mukana lensi viime torstaina 22. helmikuuta avaruuteen muun muassa Paz-satelliitti. Kyseisessä satelliitissa on Forssassa nykyään toimivan DA-Groupin laitteita.

Satelliitti laukaistiin onnistuneesti Vanderbergin lentotukikohdasta Kaliforniasta iltapäivällä kello 16.17 Suomen aikaa. Viikkoa aiemmin SpaceX-hankkeen aiempi laukaisu sai runsaasti huomiota julkisuudessa. Tuolloin Falcon Heavy -raketin mukana avaruuteen lähetettiin myös Tesla-urheiluauto.

SpaceX on miljonääri Elon Muskin omistama avaruusraketteja valmistava yritys. Musk on myös Tesla Motorsin toimitusjohtaja ja suursijoittaja.

Suomalaisista yhtiöistä Wärtsilä on kertonut aiemmin olevansa mukana SpaceX:n hankkeissa.

 

DA-Group suunnitteli ja valmisti Paz-satelliittiin Sar-tutkan alijärjestelmiä ja instrumentteja vuosina 2009–2012 ttoimien alihankkijana silloiselle espanjalaiselle yhtiölle EADS CASA Espacio S.L.:lle, joka on nykyisin osa Airbus-organisaatiota. Paz-satelliitin hyötyjärjestelmä on X-taajuusalueen Sar (Synthetic Aperture Radar) -tutka, ja DA-Groupin toimittamat tutkan alijärjestelmät jakavat tutkan lähetyssignaalin hyvin stabiilisti eri antennielementeille sekä yhdistävät eri antennielementeiltä tulevat tutkasignaalit.

Paz:n Sar-tutkan data palvelee sekä puolustus- että siviiliorganisaatioiden käyttöä. Paz on osa kolmen satelliitin konstellaatiota yhdessä TerraSAR-X ja TanDEM-X –satelliittien kanssa, joihin DA-Group toimitti alijärjestelmiä Airbus DS GmbH:lle.

-Avaruushankkeiden pitkä prosessiaika asettaa konsernin toiminnalle merkittäviä haasteita. DA-Groupilla on kuitenkin poikkeuksellisen kokonaisvaltainen osaaminen avaruuslaitteista, ja tuotantoprosessi laitteiden suunnittelusta testaukseen pystytään hoitamaan lähes kokonaan talon sisällä. Avaruusalalla laadunvalvonta on keskeisessä asemassa. Luotettavuus on helpompi taata, kun koko toimitusketju on oman kokeneen henkilökunnan käsissä, DA Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi kertoo.

 

Tällä hetkellä DA-Group valmistaa alijärjestelmiä ja instrumentteja kymmeneen eri satelliittiin mm. ESA:n Sentinel-1 C ja D sekä MetOp-SG –ohjelmissa. Sentinel-1 –satelliittien Sar-tutkaan toimitetaan täydelliset tutkasignaalin jakojärjestelmät. MetOp-SG –satelliitteihin toimitetaan 89 GHz:n vastaanottimet meteorologisiin ilmakehän mittauksiin.

Avaruusliiketoiminnan johtaja Petri Jukkala lisää, että DA-Groupin toiminta osoittaa erityistä osaamista ja ymmärrystä radioaaltoteknologiasta sekä mikroaalto- ja millimetriaaltoteknologioista. Suunnittelun lisäksi tuotanto sisältää vaativan tarkkuusmekaniikan valmistuksen ja elektroniikka-asennuksen sekä toiminnalliset testaukset ja ympäristötestit, kuten esimerkiksi tyhjiötestaus, EMC-testaus ja täristystestit.

Aiemmin Jokioisilla toiminut DA-Group osti vuonna 2015 Sanoma-konsernin entisen painotalon Forssassa, jolloin avaruuselektroniikan komponenttien vaatiman puhdastilan koko voitiin nelinkertaistaa. Jukkala onkin tyytyväinen DA-Groupin uusiin toimitiloihin, jotka mahdollistavat nykyisten tilausten valmistamisen ongelmitta ja kasvunvaraa riittää vuosiksi eteenpäin.

Toiminnan pitkäjänteisyydestä kertovat tulevien satelliittien laukaisujen aikataulut. Ensimmäinen MetOp-SG –satelliitin laukaisu on vuonna 2021 ja viimeisin samasta satelliittiperheestä vuonna 2036.

-Laatuvaatimukset ovat äärettömän korkeat. Huoltokeikkoja yli 500 kilometrien korkeudessa maapalloa kiertäviin laitteisiin ei tehdä, Kotiniemi tähdentää.

DA-Group on onnistunut satelliittien ydinjärjestelmien toimituksissaan. Vuonna 2009 laukaistu Planck-tiedesatelliitti, vuosina 2014 ja 2016 laukaistut Sentinel-1 A ja B –satelliitit toimivat odotusten mukaisesti ja täyttävät ESA:n asettamat tavoitteet ohjelmille. Sentinel 1 –satelliitteihin DA-Group on alihankkijana toimittanut alijärjestelmät ja instrumentit Airbus Defence and Space –organisaatiolle.

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/46725-da-group-kokoaa-tarkkuusmekaniikan-valmistuskeskittymaa-forssan-kassimakeen

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti