Lounais-Häme Forssa

Forssalaisen kulttuurin kunniagalleria ei pääse Forssan torille – Yhdyskuntalautakunta esittää pylväiden paikaksi Patoaukiota

Päätös kunniagalleriasta on lopulta kaupunginvaltuuston käsissä
Forssan yhdyskuntalautakunta pitää mahdollisen kunniagallerian parhaana sijoituspaikkana Kuhalankosken padon yläpuolista Patoaukiota. Kuva: Tapio Tuomela /FL
Forssan yhdyskuntalautakunta pitää mahdollisen kunniagallerian parhaana sijoituspaikkana Kuhalankosken padon yläpuolista Patoaukiota. Kuva: Tapio Tuomela /FL

Forssan yhdyskuntalautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että jos ehdotettu forssalaisen kulttuurin kunniagalleriapylväikkö toteutetaan, tekninen ja ympäristötoimi esittää paikaksi Kehräämön Patoaukion laitaa Loimijoen rannassa.

Yhdyskuntalautakunnan rooli ei ole päättää, ottaako kaupunki vastaan lahjoitettavan muistomerkin, vaan se pui muistomerkin sijoittamista.

Patoaukio olisi teknisen ja ympäristötoimen mukaan kunniagallerialle parhaiten sopiva sijoituspaikka kaupunkikuvan ja kunnossapidon kannalta.

Helposti kierrettäviä pylväitä

Pylväiden joka sivulle tulee suunnitelmien mukaan tähdet ja nimiä ansioituneista edesmenneistä kulttuuripuolen forssalaisista, joten pylväät pitää pystyä kiertämään helposti ympäri. Pylväät eivät myöskään saa vaikeuttaa väylien tai alueiden talvikunnossapitoa.

Forssan Kulttuuri-Axelin perustama toimikunta oli ensisijaisesti toivonut pylväiden paikaksi torin Ankkalammin puoleista reunaa tai ainakin torialuetta. Muut, toissijaiset vaihtoehdot olivat Kehräämö ja Loimijoen puistoalue.

Viranhaltijavalmistelun mukaan torilla on jo niin paljon kaupunkikuvallisia elementtejä, ettei sinne sovi lisätä uutta.

Kaupunginarkkitehti Sirkka Köykän laatima pienoismalli ehdotetusta kunniagalleriasta. Kuva: koykka
Kaupunginarkkitehti Sirkka Köykän laatima pienoismalli ehdotetusta kunniagalleriasta. Kuva: Sirkka Köykkä

Kolme eri vaihtoehtoa

Mahdollisina sijoituspaikkoina esillä olivat tori, Loimipuisto, Saunasillanpuisto ja kehräämöalue. Patoaukion (A) lisäksi kärkeen ylsivät Patoaukiota vastapäätä Loimijoen toisella puolella oleva nurmikenttä (B) ja joenvarren Loimipuiston reuna (C) liki Yhtiönkatua.

– Olen pettynyt. Se ei tule niin keskeiselle paikalle, mitä toimikunta toivoi. Mutta hyväksymme tämänkin paikan, jos parempaa ei saa, toteaa Kulttuuri-Axelin ja toimikunnan puheenjohtaja Sami Mattila, joka jätti kunniagalleriasta myös valtuustoaloitteen.

Mattila arvioi, kunniagalleria sopivalla paikalla kiinnostaisi myös matkailijoita ja edistäisi koululaisten ja kuntalaisten paikallishistorian tuntemusta.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Sijoituspaikkaehdokkaat.

Sadasta valittiin kolmisenkymmentä

Kunniagallerian muistomerkki käsittää aluksi kaksi kaksimetristä graniittipylvästä, Pylväitä saatetaan tehdä tulevaisuudessa pari lisää.

Lahjoitushankkeen takana on Forssan Kulttuuri-Axel ry toimikuntineen.

Toimikunnalla oli pohdittavanaan lähes sata ehdotettua henkilöä, jotka olivat eläneet ja vaikuttaneet Forssassa ja ansioituneet valtakunnallisesti kulttuurielämän eri saroilla taiteista urheiluun saakka.

Nimistä on nyt tiukalla seulalla valittu 31 henkilöä, jotka saavat nimensä pylvääseen. Kunkin kohdalle liitetään QR-koodi, joka johtaa henkilöä koskevaan nettisivustoon.

Kunniagalleriahanke on Kulttuuri-Axelin vastuulla, vaikka kaupunki vastaisi pylväiden toimenpideluvan hankkimisesta ja pystytyksestä. Pylväskaksikko valmistuu yksityisellä rahoituksella ennen toukokuuta.

Ei ole lainkaan varmaa, ehditäänkö tai voidaanko koronan takia kunniagallerian paljastustilaisuus pitää suunnitellusti 8.5. FL

Kunnioitusta merkkihenkilöille

Kulttuurin kunniagallerian pylväskaksikko on kaksi metriä korkea ja sivuiltaan 40 senttiä leveä.

Graniittipylväisiin kiinnitetään laserilla leikatut viisisakaraiset messinkitähdet, joihin kaiverretaan edesmenneen merkkihenkilön nimi, synnyin- ja kuolinvuodet sekä toimiala.

Tähden viereen tulee laminoitu QR-koodi, josta on pääsy Wahren-opiston sivuille, jonne jokaiselle henkilölle tulee oma kotisivu.

Sivustolle tulee tiivistetty elämänura ja saavutukset sekä linkitetään mahdollisia lisätiedostoja.

QR-koodit avaavat myös nuorille helpon tavan tutustua Forssassa eläneisiin kulttuurialan merkkihenkilöihin sekä heidän saavutuksiinsa.

Yhden pylvään yhdelle sivulle mahtuu 8 tähteä eli yhteensä 32 tähteä.

Uusimmat

Fingerpori

comic