Lounais-Häme Forssan seutu

Forssalaiset kierrättävät lasia ahkerasti – Neljänneksi parhaita koko Suomessa

Kukin suomalainen lajitteli keskimäärin neljä kiloa pantittomia lasipakkauksia vuonna 2018.
Rinki oy ottaa vastaan muun muassa lasijätettä. Arkistokuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Rinki oy ottaa vastaan muun muassa lasijätettä. Arkistokuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Forssan seudun asukkaat ovat ahkeria lasin kierrättäjiä. Suomen Pakkauskierrätys Rinki oy:n tilaston mukaan Forssan seudulla asuvat ovat Suomen neljänneksi parhaita lasipakkausten lajittelijoita. Ykköseksi sijoittui Salon seutu, kakkoseksi Savonlinnan seutu ja kolmanneksi Rovaniemen seutu.

Tilastoon on listattu lasin puhtauden mukaan lasijätettä vastaan ottavat terminaalit paikkakunnittain. Terminaaleihin tuodaan kerätyt lasipakkaukset Rinki-ekopisteistä, kaupalta ja teollisuudelta sekä kiinteistöiltä. Terminaalien toiminta-alueiden säde vaihtelee alueittain, ja se ei noudata paikkakuntien rajoja. Yhteensä lasipakkausjätteen terminaaleja on Suomessa 37.

Jokainen lasierä tarkastetaan lähtösatamassa

Alueellisista terminaaleista lasipakkausjäte toimitetaan Tolkkisten satamaan, mistä se lähetetään Hollantiin ja Englantiin kierrätettäväksi. Jokainen lasierä tarkastetaan lähtösatamassa, jotta saadaan selville laadulliset epäpuhtaudet, kuten kuumaa kestävän pyrex-lasin määrä.

Paremmuusjärjestys perustuu lasierässä olleen pyrex-lasin määrään, toisin sanoen mitä vähemmän pyrexia on lasin joukossa, sitä paremmin lajittelu toimii. Tiedot ovat vuodelta 2018.

Voi tuoda pantittomia lasipulloja ja -purkkeja

Lasipakkausten keräykseen voi tuoda pantittomia lasipulloja ja -purkkeja. Kukin suomalainen lajitteli keskimäärin neljä kiloa pantittomia lasipakkauksia vuonna 2018.

Rinki oy:ltä muistutetaan, että lasipakkausten lajittelu on pieni teko, jolla on suuri merkitys ilmastolle. Jokainen kilo lajiteltuja pantittomia lasipakkauksia säästää noin 0,5 kiloa kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna sekajätteeseen päätyvään lasiin.

Lasipakkauksia voidaan sulattaa ja kierrättää yhä uudelleen. Lajitellun lasin käyttö uusien pakkausten raaka-aineena säästää merkittävästi energiaa ja vähentää päästöjä. Saavutettu päästösäästö on huomattavasti suurempi kuin kierrätyslasin kuljetuksista aiheutuvat päästöt.

Lue lisää:  Forssan seudulla palautettiin viime vuonna pakkausmateriaaleja 13 kiloa henkeä kohden Ringin pisteisiin

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic