Lounais-Häme Forssa

Forssalaisilla ollut vihreitä ajatuksia kaupungin uudistettavasta strategiasta – "Olemme ajan hermolla"

Forssan kaupunki on pyytänyt asukkailtaan palautetta kaupungin uuden strategian tueksi. Bio- ja kiertotalouteen keskittyminen on kerännyt kiitosta ja kysymyksiä.
Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ja tekninen johtaja Antti Heinilä aloittivat Holjat-viikonlopun torstaiaamuna tapaamalla kaupungin asukkaita Forssan torin paviljongilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ja tekninen johtaja Antti Heinilä aloittivat Holjat-viikonlopun torstaiaamuna tapaamalla kaupungin asukkaita Forssan torin paviljongilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan päivitettävän kaupunkistrategian luominen on edennyt kesän aikana palautteen keräämisellä paikkakunnan asukkailta.

Kaupungin viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä on ollut tapaamassa asukkaita pariin otteeseen niin sanotuilla strategiatoreilla, niin myös torstaina Forssan torin paviljongilla.

– Bio- ja kiertotalous on strategian selvä kärki, jonka ympärille toimintamme rakentuu. Samoja asioita on nostettu esille koko maan hallitusohjelmassa, ja edelläkävijöitä tarvitaan aina, Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoi.

Kesäniemi ja kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä kertoivat, että ihmiset ovat suhtautuneet strategiaan pääosin positiivisesti. Palautetta on tullut myös verkkosivuilla auki olleen lomakkeen kautta.

– Ihmiset ovat selvästi löytäneet nettilomakkeenkin. Yleisesti ottaen kommentit ovat olleet strategiaa tukevia. Niissä on ollut paljon vihreitä ajatuksia, täällä on selvästi tajuttu, että olemme ajan hermolla, Kesäniemi kertoi.

Heinilä sanoi, että kun puhutaan vihreistä arvoista ja kiertotaloudesta, myös valtakunnallisessa keskustelussa nousee usein esille kärkeviä puheenvuoroja, joissa todetaan, että ”eihän meidän kannata itseämme hengiltä säästää”. Kesäniemi ja Heinilä totesivat, että se ei ole tarkoituskaan, vaan ajatuksena on vain tehdä raamit, joiden sisällä kaupunki tekee tulevaisuuden päätöksensä. Näissä raameissa otetaan huomioon kestävyys niin taloudellisesta, ekologisesta kuin näkökulmasta.

– Forssalla on pitkä historia bio- ja kiertotalouden osalta takana, ei meidän kannata väkisin keksiä uusia vahvuuksia, kun meillä on jo olemassa sellainen, Heinilä sanoi.

Aiheesta aiemmin: Forssalle kasvojenkohotus – Järkivihreä tyykikylä päivittää kaupunkistrategiaansa kohti kestävää elinvoimaa

 

Varsinaista väentungosta strategiatori ei ainakaan heti aamupäivällä torin paviljongille torstaina kerännyt, mutta kyllä palautteen antajiakin löytyi torikahville ja marjaostoksille tulleiden kuntalaisten lisäksi.

Strategian kommentoinnin lisäksi kaupunkilaiset esittivät torstaina kaupungille toiveita muun muassa torin laidalla sijaitsevan Ankkalammin pyhittämisestä lapsille etenkin talviaikaan, kuntolaitteiden saamisesta keskusta-alueen eteläosaan sekä kävelyteiden luiskien parantamisesta.

Forssalainen Rauni Lindfors totesi, että strategiaa voisi rakentaa myös ajatuksella ”positiivinen ja siisti Forssa”. Lindfors myös toivoi vanhojen rakennusten säilyttämistä.

– Siisteys on erityisen tärkeää, ja kannatan jopa tietynlaista roskaussakkoa. Hymy on toinen asia – iloisia ilmeitä saisi olla kaupungilla vielä enemmän, Lindfors totesi.

Forssalainen Rauni Lindfors toivoisi ennen kaikkea Forssan olevan siisti ja asukkaiden positiivisia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssalainen Rauni Lindfors toivoisi ennen kaikkea Forssan olevan siisti ja asukkaiden positiivisia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Saku Hokkanen kertoo muuttaneensa vastikään takaisin Forssaan asuttuaan 14 vuotta muualla. Ekologisuuden ja kestävyyden nostamisen kärkiajatukseksi strategiassa Hokkanen näki positiivisena.

– Se on kunnianhimoinen mutta toteutettava ajatus. Ajatus on nykyaikaa, samoja asioita Suomikin on ottanut omaksi linjakseen.

Hokkanen toteaa, että yleisesti ottaen Forssa on kehittynyt positiiviseen suuntaan sinä aikana, kun hän asui muualla.

– Yleinen tunnelma on huomattavasti valoisampi ja parempi, koko kaupunki on eläväisempi. FL

 

Lue myösForssan kaupunkistrategia 2030 puhututti valtuustoa – Palautettiin yksimielisesti uudelleenvalmisteltavaksi

 

Valtuustoseminaarin kautta käsittelyyn

Valmisteltavan Forssan kaupungin uuden strategian linjaus on nostaa Forssan seutu takaisin Suomen ykköseksi bio- ja kiertotaloudessa.

Sen ydinsanoma on kestävän elinvoiman edistäminen ekologisen kestävyyden, taloudellisen kestävyyden sekä sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden toimenpiteillä.

Forssan kaupunkistrategian on tarkoitus luoda vain puitteet, jotka otetaan huomioon joka vuosi talousarvion laadinnan yhteydessä. Tarkkaa kymmenen vuoden suunnitelmaa ei ole tarkoitus laatia.

Tavoitteiden on oltava arvioitavissa selvin mitattavissa olevin luvuin, kuten kävijämäärissä tai euroissa.

Strategia oli jo kesäkuussa Forssan kaupunginvaltuustossa käsiteltävänä, mutta keskustelun jälkeen se palautettiin takaisin käsittelyyn.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi uskoo, että tuolloin asiaa ei onnistuttu avaamaan valtuutetuille tarpeeksi tarkasti, jotta asiasta olisi saatu viritettyä pitkää keskustelua.

Strategia on esillä elokuun lopussa järjestettävässä valtuustoseminaarissa. Seminaarin jälkeen asiasta päätetään uudestaan.

Kesäniemi toivoo, että kaupunkilaiset kommentoivat strategiaa myös jatkossa, sillä strategiaa luodaan nimenomaan asukkaita varten.

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020