Lounais-Häme

Forssalaisissa juhlissa joukkotartunta – Tartunnan saaneita useita, ehkä jopa kymmeniä

Tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen: "Tauti leviää nyt sellaisella vauhdilla, että kyllä sen voi täällä saada melkein mistä tahansa."
– Korona leviää Forssan seudulla tällä hetkellä tehokkaasti, mutta oireiltaan se on suhteellisen maltillinen, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen kertoo. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Tartuntatautilääkäri Teppo Tähtisen mukaan koronatartuntojen taudinkuva viestii siitä, että omikronmuunnos on koronan valtamuoto myös Forssan seudulla.

Forssassa vietettiin joulupäivänä yksityistilaisuutta, joihin oli livahtanut myös tavallista ikävämpi, näkymätön kuokkavieras.

Ilmeisesti oireettoman vieraan mukana tullut koronavirus tarttui useisiin juhlavieraisiin.

– Tartunnan saaneiden täsmällinen määrä ei ole tiedossa, mutta useita tartuntoja tilaisuudessa on tapahtunut, kertoo tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä.

Tähtisen mukaan tartunnan alkuperäistä lähdettä ei ole kyetty selvittämään, mutta jatkotartuntojen jäljittämisessä on onnistuttu tiettävästi hyvin.

– Jatkotartunnat näyttävät ainakin toistaiseksi rajoittuneen sairastuneiden perhepiiriin.

Tähtisen mukaan tilaisuudessa koronalle altistuneet onnistuttiin tavoittamaan joulun ja uudenvuoden väliviikolla. Oireita saaneet on määrätty kymmenen päivän karanteeniin, joka useimpien osalta on lähipäivinä jo päättymässä.

Forssan Lehden tietojen mukaan joulupäivän juhlissa on ollut mukana useita kymmeniä vieraita, joista moni on antanut myöhemmin positiivisen covid-näytteen.

Tauti tarttuu herkästi ja leviää nopeasti

Hyvinvointikuntayhtymä on päättänyt luopua koronatartuntojen julkisesta raportoimisesta. Vielä kuluvalla viikolla tartuntamääristä on tiedotettu. Syynä raportoinnin lopettamiselle on koronaviruksen nopea eteneminen ja tartuntojen runsas määrä.

– Tauti leviää Forssan seudulla nyt sellaisella tahdilla, että kyllä sen voi täällä saada melkein mistä tahansa, Tähtinen luonnehtii nykytilannetta.

Alkuviikolla sairaanhoitopiirin johtava ylilääkäri Sally Leskinen kertoi Forssan Lehdelle, että lähes joka neljäs koronanäyte maakunnassa sisältää koronavirusta. Leskisen mukaan taudin testauskapasiteetti ei riitä, jos tartuntojen määrä vielä lisääntyy.

Tähtisen mukaan annetuista koronanäytteistä ei päästä teknisistä syistä suoraan näkemään, mitä koronan muunnosta ne edustavat. Tähtisen mukaan taudin etenemisen yleiskuva on kuitenkin sellainen, että todennäköisesti valtaosa Forssan seudulla esiintyvistä koronatartunnoista on omikronmuunnosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic