Lounais-Häme Forssa

Forssalaiskuosit muotijätin vaatemallistoon – Museonjohtaja soisi kulttuuriperinnön tulevan vahvemmin esiin

Finlayson tiedotti torstaina aloittavansa yhteistyön muotiketju Uniqlon kanssa. Sen myötä myös forssalaiskuoseja matkaa maailmalle. Museonjohtaja Kati Kivimäki on yhteistyöstä iloinen, mutta toivoisi kulttuuriperinnön tulevan enemmän esiin.
Kuosikeskuksessa on museonjohtaja Kati Kivimäen mukaan alkuperäisiä kuosiluonnoksia noin sadalta suunnittelijalta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuosikeskuksessa on museonjohtaja Kati Kivimäen mukaan alkuperäisiä kuosiluonnoksia noin sadalta suunnittelijalta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Finlayson kertoi viime torstaina aloittavansa yhteistyön maailman suurimpiin muotiketjuihin lukeutuvan japanilaisen Uniqlon kanssa.

Kansainvälistä vaatemallistoa pääsevät koristamaan muun muassa forssalaissuunnittelijoiden Pirkko Hammarbergin sekä Aini Vaarin Omppu- ja Coronna-kuosit. Mallisto lanseerataan ensi maaliskuussa.

Forssan museon museonjohtaja Kati Kivimäki sanoo, että Forssassa ollaan yhteistyöstä riemuissaan.

– Tämä on kulttuurivientiä parhaimmillaan. On upeaa, että forssalainen kulttuuriperintö pääsee kuluttajien käsiin ympäri maailman.

”Ei olisi pahaksi tuoda historiaa enemmän esiin”

Kivimäki kuitenkin harmittelee sitä, että yhtiön historia ja kulttuuriperintö eivät ole tulleet uutisoinnissa enempää esille.

– Viittaukset historiaan ja tehdastoimintaan ovat olleet aika kevyitä. Kyseessä on kulttuuriperintö, jota museot ylläpitävät. Brändille ei olisi yhtään pahaksi tuoda yhtiön historiaa enemmän esiin, Kivimäki sanoo.

Kuosien lisäksi kumppaneita kiinnostavat yleensä myös yhtiön historia ja vahva brändi. Pelkkien kuosien sijaan yhteistyökumppanit ostavat myös yhtiön tarinan ja historian.

Forssassa tekstiiliteollisuus on yhä vahvasti läsnä niin kaupungin markkinoinnissa kuin uudelleen käyttöön otettuina tehdasrakennuksinakin – vaikka tehdastoiminta on lakannut jo vuosia sitten.

– Vaikka nykyinen Finlayson ei olekaan sama yritys kuin Finlayson-Forssa, sen juuret ovat kuitenkin syvällä Forssan maaperässä.

Kuosikeskuksen arkistosta löytyy 8500 kilon edestä kankaista kulttuuriperintöä.

Forssassa vahva tekstiiliteollisuuden perintö

Forssassa kulttuuriperintöä vaalitaan muun muassa Kuosikeskuksessa, jossa on alkuperäisiä kuosiluonnoksia sadalta eri suunnittelijalta. Painona mitattuna kankaista kulttuuriperintöä on Forssassa 8 500 kiloa.

Tekstiiliteollisuuden perintö näkyy myös kuosien kaupungin markkinoinnissa.

Kivimäki muistuttaakin, että nykyisen Finlaysonin takana on tehdastoiminta, joka pyöritti kokonaisia kaupunkeja.

Yhteistyö vaatejätin kanssa on Finlaysonille uusi aluevaltaus, kun se laajentaa toimintaansa myös vaatetukseen. Uniqlon ja Finlaysonin yhteisessä vaatemallistossa on 42 tuotetta naisille ja lapsille.

– Finlayson ei ole koskaan tehnyt vaatteita, vaan se on keskittynyt lähinnä kodintekstiileihin, Kivimäki kertoo.

Lue myös: Kuosikeskus odottaa rakentamispäätöstä – Forssassa entraussuunnitelmat kymmenelle kohteelle  (FL 30.1.2020)

Museoille liiketoimintasuunnitelmat?

Kulttuuriperinnön jalostaminen liiketoiminnaksi on Kivimäen mielestä kiinnostava, mutta äärimmäisen monitahoinen asia. Hän näkee myös kulttuuriperintöön liittyvät oikeudelliset näkökulmat kiinnostavina.

– Museot ovat yhä suositumpia, ja niitä kannustetaan kehittämään omaa liiketoimintaansa. Harvalla museolla kuitenkaan on liiketoimintasuunnitelmaa.

Kulttuuriperinnön on pitkään ajateltu olevan jotain, mikä ei ole myytävänä, vaan kaikkien käytössä. Kivimäki näkee kulttuuriperinnön käyttämisen osana liiketoimintaa kuitenkin enemmän mahdollisuutena kuin uhkana.

– Se tarkoittaa, että museot ovat yhä tiiviimmin osa yhteiskuntaa eivätkä vain pölyinen saareke. FL

Lue myös: Suomen museoilla jälleen ennätykselliset käyntiluvut – Forssan museossa vieraili viime vuonna noin 9000 (FL 6.2.29020)

Uusimmat

Näkoislehti

24.5.2020

Fingerpori

comic