Lounais-Häme Turku

Forssalaislähtöisen Leeni Kilposen väitöstutkimus selvitti kehityskohteita oikomishoidossa

Leeni Kilponen.
Leeni Kilponen.

Hampaiden oikomisessa käytetään kiinteitä kojeita, joiden irtoilu kesken hoitoa aiheuttaa ylimääräisiä vastaanottokäyntejä ja lisää siten kustannuksia. Forssalaislähtöinen HLL Leeni Kilponen havaitsi Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että kojeiden irtoaminen on yleistä, mutta sitä on mahdollista ehkäistä erilaisin keinoin.

Kojeiden kiinnikkeet, eli braketit, kiinnitetään hammaskiilteeseen valokovetteisilla kiinnitysmuoveilla.

Tutkimuksen perusteella alaleuan kiinnikkeet olivat yläleuan kiinnikkeitä alttiimpia irtoamiselle. Pojilla irtoaminen oli hiukan yleisempää kuin tytöillä, mutta ero ei ollut merkittävä.

– Mikäli kojeiden kiinnitystä saataisiin parannettua, hoidot sujuvoittuisivat ja kustannukset laskisivat, Kilponen sanoo.

Väitöstutkimuksessa Kilponen selvitti, voisiko kojeiden kiinnittymistä jotenkin parantaa. Hyödylliseksi keinoksi osoittautui lasikuituverkko, joka braketin alle sijoitettuna paransi kiinnitysmuovin kovettumisastetta. Kovettumaton muovi heikentää kiinnitystä, ja lisäksi siitä voi liueta muovin molekyylejä sylkeen.

– Lasikuituverkon käyttö vaikuttaa lupaavalta keinolta, mutta aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta, Kilponen sanoo.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic