Lounais-Häme Forssa

"Prinssi" kyllästyi esiintymään kapakoissa – Forssalaislähtöisen Panu Palmin töitä kirjaston Vinkkelissä

Kultainen vasikka -näyttely tutkailee, haastaa ja kyseenalaistaa ihmisen itselleen luomaa arvojärjestystä.
Panu ”Prinssi” Palm on hyödyntänyt näyttelylle nimensä antaneessa Kultainen vasikka -työssään käytöstä poistunutta ja kierrätettävää materiaalia roskista alkaen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Panu ”Prinssi” Palm on hyödyntänyt näyttelylle nimensä antaneessa Kultainen vasikka -työssään käytöstä poistunutta ja kierrätettävää materiaalia roskista alkaen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Taiteen eri ulottuvuuksia ilmaisuunsa käyttävä Panu ”Prinssi” Palm määrittelee kultaisen vasikan jumalhahmoksi, jonka ihminen on itse tehnyt ja asettanut yläpuolellensa.

Kultainen vasikka on antanut myös nimensä hänen Forssan kirjaston näyttelytila Vinkkeliin kokoamalleen näyttelylle. Palm on hyödyntänyt teosta luodessaan arjen käytöstä poistunutta esineistöä, mukaan lukien jo kertaalleen kierrätetyt materiaalit roskiakaan unohtamatta.

Osan Kultaiseen vasikkaan käyttämistään tarvikkeista, kuten rakennustelineiden, taiteilija toteaa palautuvan näyttelyn jälkeen takaisin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.

– Materiaalivalinnat ja kullatut elementit tuovat silmiemme eteen erilaiset yhteiskunnassamme ilmenevät arvot. Sanomattakin lienee selvää, että teos viittaa suoraan myös Raamattuun ja siihen kenties irvokkaaseenkin hahmoon, joka syntyy ihmisen yrityksestä luoda Jumala, taiteilija toteaa.

Palm kertoo tarkoituksenaan olleen ensin ajatustensa ilmaiseminen tekemänsä musiikin ja videoteosten muodossa.

– Tutustuttuani projektin edetessä tyttöystäväni avustuksella nykytaiteeseen ymmärsin, että tämän tilan voisi hyödyntää paljon laajemminkin. Kultainen Vasikka sai alkunsa siitä, kun kyllästyin esiintymään kapakoissa ja halusin estradin, jossa voi esittää muutakin kuin hyvää fiilistä ja jossa ei itse tarvitse olla edes paikalla.

 

Naamioitua ulkokultaisuutta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Naamioitua ulkokultaisuutta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Juuret kuvataidekoulussa

Forssalaislähtöinen Panu Palm on jo pitkään vaikuttanut pääkaupunkiseudulla. Hän pitää kuitenkin edelleen säännöllisesti yhteyttä Lounais-Hämeeseen.

Harmaiden tiiliharkkojen lomassa ihmisten teennäisarvoista muistuttavien kultaisten naamioiden hallitsemaan Perhepotretti-teokseen sisältyvä kitara edustaa tekijälleen myös muistumaa omista taiteilijan juurista.

– Se on Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun lopputyöstäni osa, joka jäi motivaation puutteen vuoksi silloin vuonna 2008 ripustamatta näytteille.

Perheen sijaan Valitsin uran -teoksen Palm määrittelee käsittelevän koti-idyllin ja urakeskeisyyden välistä tasapainottelua ja dynamiikkaa. Inspiraation työlle taitelija kertoo saaneensa eri julkisuuden henkilöiden haastatteluissa ilmaisemasta halusta keskittyä perheen sijaan uraan.

– Oma koti tahdotaan täyttää puhtauden tunnulla ja kullalla, vaikka loppujen lopuksi kotona ei ole ketään läsnä, ei henkisesti eikä fyysisesti. Herää kysymys, että miksi? Palm kyseenalaistaa.

 

Perhepotretti-teokseen sisältyvä kitara syntyi osana Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun lopputyötä keväällä 2008.

Millä löytyy hyväksyntä

Häpeäseinä on Kultainen vasikka -näyttelyn teos, jossa taiteilija toteaa pyrkineensä osallistamaan ihmisiä anonyymisti taideprojektin luomiseen.

– Kyseessä on anonyymi yhteistyöprojekti, jonka tarkoituksena on tuoda esille se, ettei taidenäyttelyyn osallistujan rooli ole ainoastaan vierailijana tai kävijänä. Kysymys kuuluukin, mitä ihmiset ovat joutuneet piilottamaan tai muuttamaan itsessään saadakseen yhteisönsä hyväksynnän.

Fat Race on lyhyt dokumenttielokuva, joka on kuvattu vuoden 2019 syksyllä. Teoksessa on taltioitu 27-vuotiaan miehen jokapäiväistä elämää elokuun alusta lähtien vuoden loppuun saakka.

– Teoksen päähenkilö on yrittänyt tuona aikana tiputtaa painoaan ja saada lihasmassaa, vaihtelevalla menestyksellä. Filmi kuvastaa nykyihmisen turhamaisuutta ja tulee iholle pyrkimyksissään, Palm selittää. FL

Panu ”Prinssi” Palmin Kultainen vasikka-näyttely on esillä Forssan kirjaston yläkerran näyttelytila Vinkkelissä Tammikuun loppuun asti.

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic