Lounais-Häme

Teema Line on Forssan seudun kansainvälisin yritys

Kivääriampujien pukuja valmistava Teema Line on Forssan seudun kansainvälisin yritys. Sen tuotannosta suuntaa vientiin 93 prosenttia.

-Suurin vientimaa on Saksa, jossa kivääriammunnan harrastajia on noin miljoona. Saksan viennin osuus tuotannosta on noin viidennes. Kymmenen prosenttiosuuden vientimaita ovat Norja, Sveitsi, Japan, Ranska ja Iso-Britannia ja viiden prosenttiosuuden maita Italia, Espanja, Slovenia, USA ja Venäjä, sanoo Teema Linen toimitusjohtaja ja omistaja Kurt Thune.

Parhaillaan yritys on käynnistämässä vientiä Intiaan ja Kiinaan, jotka lasketaan nykyisin kivääriammunnan harrastajamääriltään suuriin maihin.

Kivääriammunta on osin myös välineurheilua, jossa välineistön yksityiskohdilla on merkitystä.

Rion olympialaisista Teema Linen kivääriammuntapuvuissa ampui miesten ja naisten yhteensä viidessä kiväärilajissa kultaa neljä ampujaa. Thune pitää tätä välineurheilun puolella maailmanennätyksenä, jota on enää vaikea ylittää. Tällaiseen menestykseen tarvitaan myös hyvää onnea, käytännössä kilpailussa myös viimeisten laukausten osumia.

Kultamitalien määrä kertoo Teema Linen ammuntapukujen olevan huippuluokkaa. Tämän vuoden alussa ampujien pukujen valmistuksessa otettiin käyttöön uudentyyppinen, erittäin tasalaatuinen 1,2 millimetriä paksu puuvillakangas. Kangas ommellaan ensin kaksinkerroin, jolloin sen kokonaispaksuus alittaa vielä sääntökirjan 2,5 millimetrin enimmäispaksuuden.

Yksi ampujan puku, joka koostuu takista ja housuista, ommellaan kokoon yhteensä noin sadasta osasta.

Huippuampujien puvut valmistetaan mittatilaustyönä. Suomen kärkiampujat käyvät Forssassa antamassa mittansa ja muualla mittaukset kirjaa jälleenmyyjä. Kaikkiaan puvun valmistukseen tarvitaan 19 mittaa. Lisäksi tarvitaan myös kokovartalokuva, josta voidaan tarkastella vartalon mittasuhteita.

Teema Linen noin 1,15 miljoonan euron tämän vuoden liikevaihdosta noin puolet kertyy takeista ja 25 prosenttia housuista ja loppu neljännes alusasuista, kengistä, käsineistä, vöistä ja ampumahihnoista.

Huippulaadukas ampujanpuku maksaa noin 1500 euroa mutta harrastajatason puvun voi ostaa 500 eurolla. Suomen kärkiampujista Teema Linen valmistamin varustein ampuvat kivääriampujat Juho Kurki, Joni Stenström ja Aleksi Leppä, naisampujista Katariiina Laine.

Thunella on selkeä näkemys siitä, miksi kivääriammunta ei ole samalla tasolla massojen urheilulaji kuin esimerkiksi Saksassa tai jopa Norjassa. Norjassa arvioidaan olevan noin 75000 aktiivista kivääriampujaa.

Hänen mielestään suojeluskuntien lakkauttaminen toisen maailmansodan jälkeen Suomessa merkitsi kovaa iskua kivääriammunnalle kotimaassa. Thunen mukaan Forssan seudulta ei tällä hetkellä löydy oikein aktiivista kivääriammuntaseuraa. Saksassa seura löytyy lähes joka kylästä, kuten myös ampumavälinekauppa. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti