Lounais-Häme

Forssalaistaustainen Erkki Kettunen on asunut Syyriassa sodan ajan – "Ihmisten elämä on surullista"

”Ei sota leviä tänne Tunisiasta. Eikä se ainakaan kauan kestä.”

Näin Erkki Kettunen ja hänen vaimonsa Nada Kettunen ajattelivat muutettuaan Syyriaan vuonna 2011, kun niin sanottu arabikevät nostatti kansannousuja ja mielenosoituksia Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maissa.

Kettuset tapasivat toisensa Syyriassa jo 1980-luvun lopulla, kun forssalaistaustainen Erkki työskenteli insinöörinä maan pääkaupunki Damaskoksessa. Välillä pariskunta muutti Suomeen, mutta päätti palata Syyriaan eläkkeelle päästyään, kun lapset ovat lentäneet pesästä.

Niin Kettuset myös tekivät, mutta rauhallisiksi eläkepäiviä ei voi kuvailla.

Sota Syyriassa on kestänyt nyt seitsemän vuotta, ja osapuolina ovat kapinallisten ja Bashar al-Ashadin johtaman hallituksen lisäksi esimerkiksi Yhdysvallat, Venäjä, Iran, Hizbollah, Syyrian kurdit ja nyt jo lähes kukistettu Isis.

Kettuset ovat asuneet Syyriassa lähinnä pääkaupunki Damaskoksessa, mutta pari on nähnyt maata paljon laajemminkin toimiessaan maahan tulevien toimittajien niin sanottuina fixereinä eli paikallisina järjestelijöinä. Kettuset ovat auttaneet useiden kotimaisten toimittajien lisäksi muun muassa The Guardianin ja The New York Timesin reporttereita.

Juttukeikoilla he ovat käyneet muun muassa Homsin kaupungissa, joka toimi aiemmin kapinallisten keskuspaikkana. Kun hallituksen joukot olivat vallanneet Homsin takaisin vuonna 2014, Kettuset lähtivät jo parin päivän päästä yhdessä Time Magazinen toimittajan kanssa kaupunkiin.

-Ihmiset pääsivät katsomaan silloin kotejaan, jotka olivat täysin tuhoutuneita. Tämä on edelleen arka aihe minulle, Erkki Kettunen kertoi Forssan yhteislyseolla Vanhan Koulun Killan koulupäivässä viikonloppuna.

Homsiin Kettusilla on henkilökohtainen suhde, sillä Nadan äiti on kotoisin sieltä.

-Perheet etsivät silloin muovipussien kanssa, jos sattuisivat löytämään mahdollisesti jotain tavaroitaan. Se oli todella surkeaa. Ihmiset itkivät ja kirosivat sekä hallituksen että kapinalliset. Siinä sodassa ei kumpikaan osapuoli ole pulmusia.

Runnellun kaupungin tilanne ei ole sittemmin helpottunut, sillä esimerkiksi Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan yhteisisku lauantain vastaisena yönä kohdistui Damaskoksen lisäksi juuri Homsin alueelle.

Homsissa asui vielä ennen sotaa yli 650 000 ihmistä, nyt asukkaita on alle 200 000.

Erkki Kettunen on nähnyt sodan aiheuttamat muutokset Syyriassa monessa suhteessa.

Syyriasta on lähtenyt viisi miljoonaa pakolaista ulkomaille, pääosin Turkkiin, Jordaniaan ja Libanoniin. Maan sisäisiä pakolaisia on kuusi miljoonaa, mikä on aiheuttanut monia käytännön ongelmia esimerkiksi kaupunkien liikenteen ja jätehuollon ruuhkautuessa. Työpaikkoja on harvalle.

Vuonna 2011 Kettusten muuttaessa Syyriaan yhdellä Yhdysvaltojen dollarilla sai 67 Syyrian puntaa. Tänä päivänä dollarilla saa yli 500 Syyrian puntaa, mikä kertoo karusta inflaatiosta.

-Hinnat ovat nousseet hurjasti. Ihmiset elävät tällä hetkellä vain leivällä ja riisillä. Liha on Syyriassa kalliimpaa kuin Suomessa, Kettunen kuvaili.

-Syyrialaiset eivät kuitenkaan kerjää. He voivat kadunkulmassa tarjota vaikkapa purukumia tai nenäliinaa – siis jotain mitä voi vaihtaa rahaan – mutta suoranaista kerjäämistä ei ole.

Sähköt ovat katkeilleet kolmen tunnin välein, mikä hankaloittaa päivittäisiä rutiineita, mutta sähköttömyys ei ole Kettusen mukaan ylitsepääsemätön vaikeus.

-Veden saannin katkeaminen onkin sitten pahempi. Juomavettä saa kyllä vaikka pulloissa, mutta kun ei päiviin pääse peseytymään, niin se ei ole mukavaa.

Lisäksi monesti esimerkiksi tarkka-ampujien kohteiksi valitaan naisia ja lapsia vihollisen kantin horjuttamiseksi.

-Tavallisten ihmisten elämä on todella surullista, Kettunen totesi.

Vaikka tilanne ei Syyriassa näytä rauhoittuvan ainakaan nopealla aikataululla ja tunnelma koko Syyrian ympärillä on etenkin viime päivinä kiristynyt maailmanlaajuisesti, jaksaa Kettunen yhä olla varovaisen optimistinen.

Hän esimerkiksi on aloittanut saunan rakentamisen perheen kakkosasunnolle, jossa Kettuset eivät tosin ole vielä asuneet lainkaan, koska lähellä on käyty tulitaisteluita.

-Olen vienyt sinne jo Suomesta kiukaan, paneelit, lauteet ja löylymittarinkin, mutta vielä en ole päässyt kunnolla rakentamaan. Mutta vielä minä senkin teen, Kettunen uskoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti