Lounais-Häme

Forssalaisten vesi täyttää kriteerit

Talousveden laatu huolestuttaa forssalaisia. Eri puolilla Forssaa asunut Voitto Davidsson päätti ottaa asian omiin käsiinsä ja osti vedensuodattimen keittiön hanaan.

Reilut 20 euroa maksanut suodatin teki tehtävänsä.

-Kahden ja puolen kuukauden jälkeen suodatin oli aivan musta, Viksbergissä asuva Davidsson esittelee tummanpuhuvaa suodatinta.

Hän huomauttaa, että ongelma ei ole vain yhden asuinalueen, samanlaista vettä tulee muissakin kaupunginosissa.

-Kun asuimme Tölössä, luulimme, että vika oli taloyhtiössä, mutta eihän se olekaan. Eikä ongelma ole yhden talouden, vaan koko kaupungin.

Davidsson ei tosin tiedä, minkälaista vettä taloyhtiön muista hanoista tulee. Talonmies oli sanonut mustan suodattimen nähtyään, että siinähän on arsenikkia.

 

Davidssonilla on ratkaisuehdotus ongelmaan. Hän olisi valmis maksamaan hieman ylimääräistä puhtaasta vedestä.

-En usko, että ongelma poistuu vesimaksua nostamalla, mutta mitä jos forssalaiset järjestäisivät keräyksen, jonka tuotolla ostettaisiin jättisuodatin?

Mies lisää, että järjestetäänhän esimerkiksi lastensairaalallekin keräyksiä, miksei myös vedensuodattimelle.

 

Forssan vesihuoltoliikelaitoksen vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen sanoo, että veden laatu varmistetaan vedenkäsittelylaitoksella.

-Se on meidän jättisuodattimemme.

Hänen mielestään erillistä keräystä ei tarvita, sillä vedenkäsittelylaitosta varten on haettu vajaan miljoonan euron verran investointirahaa.

-Summa kuoletetaan asiakkailta kerätyillä maksuilla.

Vesihuoltoliikelaitoksen Paavolan alueelle hankittu vedensuodatinlaitteisto on paikallaan. Sen käyttöönotto ja säätö saadaan tehtyä parin viikon sisällä. Uusi suodatinlaitteisto vähentää Paavolan alueen kiinteistöille kulkeutuvan irtoaineksen määrää.

 

Muun muassa mangaanin irtoaminen vesiputkista on näkynyt sakkaisena vetenä eri puolilla Forssaa.

-Oletan, että suodattimeen kertyy tavaraa. Muun muassa mangaania, rautaa ja kalkista muodostunutta sakkaa, Paakkonen toteaa ainesosista, joita Davidssonin vedensuodattimesta voisi löytyä.

Hän lisää, että vesi on kuitenkin talousvesiasetuksen mukaista; vesi ei ole steriiliä, mutta talouskäyttöön sopivaa.

-Jos vedessä olisi mikrobiologista ongelmaa, niin tiedottaisimme siitä kyllä.

Vedestä otetaan säännöllisesti näytteitä eikä esteitä talousveden käyttöön ole ollut.

-Itse juon puoli litraa kylmää forssalaista hanavettä joka aamu.

 

Paakkosen mukaan hanassa olleeseen suodattimeen on voinut tulla jotain myös kiinteistön omasta lämminvesijärjestelmästä.

Paineenkorotusjärjestelmän uusiminen ei poista vesijohtoverkossa jo ennestään olevaa sakkaa, joten veden laatu ei parane heti uuden laitteiston käyttöönoton yhteydessä. Parannusta veden laatuun on luvassa suurinpiirtein vuoden kuluttua.

Vesijohtoverkolle suoritettaan laaja puhdistus, kun uusi laitteisto on saatu otettua käyttöön. Viime kesästä alkaen irtoaineksen määrä vesijohtovedessä on ollut melko suuri ja eri puolilla kaupunkia on kärsitty pitkään sakkaisesta vedestä.

-Ongelmia ilmeni etenkin Paavolassa, mutta myös Tölöllä, Talsoilassa ja Vieremässä kärsittiin sakkaisesta vedestä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic