Lounais-Häme

Forssalaisten yhteinen hyötypuutarha

 

Forssan Saunasillan viereiselle nurmialueelle on kaivettu viisi pientä kuoppaa. Nurmikon laidalla seisoo lavallinen kuorikatetta.

Kaikki on valmista Forssan Marttojen Martan-päivän tempaukseen.

Tiistaina kello 14 kuopat saavat täytettä, kun paikalliset martat istuttavat mustaherukkapensaita ohikulkijoiden iloksi.

-Ne on tarkoitettu sekä katseltaviksi että syötäviksi, PR-martta Anita Kreivi sanoo.

Mustaviinimarjapensaista tulee kaupunkilaisten yhteinen pieni hyötypuutarha. Kuka tahansa ohikulkija voi napata marjoja matkaevääkseen.

-Herukat maistuvat parhailta suoraan pensaasta syötyinä, itsekin kotipihallaan suurta hyötypuutarhaa pitävä Kreivi sanoo.

Istutustempauksen tarkoituksena on, että mustaviinimarjat ilahduttaisivat sellaisiakin kaupunkilaisia, joilla ei ole omaa pihaa eikä sen vuoksi mahdollisuutta kasvattaa hyötypuutarhaa.

Martat haluaa korostaa lähiruoan merkitystä ja tarjota kaikille mahdollisuuden päästä nauttimaan lähellä kasvaneista marjoista.

Marttayhdistys lahjoittaa herukkapensaat Forssan kaupungille, joka hoitaa niitä tulevaisuudessa. Samalla herukat siirtyvät kaupunkilaisten yhteiseksi omaisuudeksi.

Anita Kreivi ja Forssan Marttojen puheenjohtaja Aino-Maija Liimatta toivovat, että paikkakuntalaiset myös kohtelisivat pensaita kaikkien yhteisenä omaisuutena.

-Niitä ei ole tarkoitus repiä eikä marjastaa tyhjiksi omaan pakastimeen.

Vielä tänä kesänä ei kannata odottaa satoa. Herukantaimet ovat liian nuoria.

Martat kuitenkin uskovat, että jo ensi vuonna päästään nauttimaan ensimmäisistä marjoista. Sato tuskin on runsas.

Mehukkaimmat vuodet ovat siis edessä päin.

-Huippuvuonna viidestä pensaasta voi saada monta kymmentä litraa marjaa, Anita Kreivi sanoo.

Forssan Martat päätyi istuttamaan Marski-lajiketta, koska pensaat ovat helppohoitoisia. Linnut eivät myöskään kärky mustaviinimarjoja samaan tapaan kuin punaisia marjoja.

-Marski on pystykasvuinen, joten se ei tarvitse tukia. Mustaherukka on myös pitkäikäinen lajike, Liimatta sanoo.

Martat suunnittelivat aluksi omenapuiden istuttamista, mutta Forssan kaupunki esitti toiveensa marjapensaista. Forssan keskusta-alueella kasvaa jo omenapuita ja putoilevat omenat aiheuttavat työtä.

-Marjapensaita ei kaupunki vielä kasvata ja ne ovat helppohoitoisia. Kaupungin puutarhuri Leila Grönholm on ollut alusta asti innoissaan tempauksestamme, Kreivi sanoo. 

Forssan kunniamartat Lahja Kujansuu, Maili Sulka ja Eila Suominen istuttavat marjapensaat tänään kello 14 Keskuskadulla jokirannassa. Yleisö on tervetullut paikalle.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic