Lounais-Häme Forssa

Forssalaisuus on FoKoPolle sijoitus tulevaisuuteen

A-divisioonassa rämpinyt joukkue uusiutui lähes kokonaan.
Isaac Williams (oik.) noussee alkavalla kaudella FoKoPon tehokkaimmaksi pistemieheksi.

FoKoPo lähtee sunnuntaina alkavaan A-divisioonaan tämän vuosituhannen forssalaisimmalla joukkueellaan.

Neljäntoista pelaajan ringissä on kymmenen omaa kasvattia, kolme ulkomaalaispeluria ja ainoana kotimaisena hankintana toisen kautensa Forssassa aloittanut lahtelaiskasvatti Aku Haikonen.

– Forssalainen joukkue on FoKoPolle tärkeä asia. Forssa on koripallokaupunki, joten iso runko pitääkin löytyä täältä. Päästäkseen joskus takaisin Korisliigaan FoKoPo tarvitsisi rahaa pelaajien rekrytointiin, mutta myös oman rungon, josta voi kasvaa täsmäpelaajia liigajoukkueeseen, analysoi FoKoPon valmentaja Jouni Grönroos.

Forssalaisuus ei sinänsä tuo voittoja.

– Omat kasvatit ovat nuoria ja kokemattomia, joista moni ei ole pelannut vielä lainkaan aikuisten pelejä, Grönroos myöntää.

Nuoria ja kokemattomia riittää, sillä FoKoPon viime kauden rungosta ovat jäljellä vain Johan Kotavuo ja Aku Haikonen sekä hajaminuutteja pelanneet nuoret Antti Heinonen ja Konsta Mastomäki.

Viime kaudella FoKoPolla oli kaksi erinomaista amerikkalaispelaajaa – joista tosin vain toinen kevätkierroksella – sekä Korisliigassa rutinoitunut oma kasvatti Markus Molenius. Menestystä ei kuitenkaan tullut, kun FoKoPo rämpi viidellä voitollaan pudotuspelien sijasta putoamista vastaan.

– Meillä on nytkin kaksi hyvää amerikkalaista, mutta jonkun pitäisi kasvaa Molen rooliin. Yritetään saada omista kasvateista kaikki irti ja katsotaan mihin se riittää. Tavoitteena on päästä kahdeksan parhaan pudotuspeleihin. Se ei ole helppoa, mutta tärkeintä on pelaajien kehittyminen, Grönroos korostaa.

FoKoPolla on eväitä menestyä, mutta myös puutteita. Eturivi on ainakin sarjan suurin, kun rotaation muodostavat 208-senttinen amerikkalainen Gilbert Talbot, kolme vuotta sitten pakolaisena Suomeen tullut 206-senttinen afganistanilainen Eshaq Safi sekä parimetrinen Haikonen.

– Korin alla ei ainakaan pitäisi tulla vaikeuksia, Grönroos uskoo.

FoKoPon pistenikkarin roolin otti jo harjoituspeleissä 195-senttinen laidassa pelaava toinen amerikkalaistulokas Isaac Williams.

Ulkomaalaistriokaan ei tuo joukkueeseen kokemusta: Talbot ja Williams viettivät viime kaudella välivuotta ja kumpikin aloitti nyt ensimmäisen kautensa ulkomailla. 21-vuotias Safi ei ole pelannut Suomessa B-divisioonassa piipahdusta korkeammalla.

FoKoPon haavoittuvin osa löytyy takakentältä, jossa Johan Kotavuo jatkaa ykköspelinrakentajana. Muista takamiehistä ovat Porvoosta palannut Oskari Kaseva sekä kymmenen vuotta sitten viimeksi FoKoPon edustusjoukkueessa pelannut Tero Valkama lähinnä heittäjiä ilman varsinaista pallovarmuutta.

Joukkueen nuoriso-osastosta eniten peliminuutteja saanevat 16-vuotiaat Sauli Näppinen ja Niilo Tammi. 27-vuotiasta Jussi Saarikkomäkeä ei voi laskea enää nuorisokaartiin, mutta FoKoPon edustusjoukkueessa hänkin on ensikertalainen.

FoKoPon valmennuskuvio on muuttunut, kun Kotkassa asuva Jouni Grönroos aloitti kesällä työt Uudenkaupungin Korihaiden henkilöstö- ja talousjohtajana. Korisliigaseuroilla pitää sääntöjen mukaan olla päätoiminen toiminnanjohtaja ja Grönroos täyttää Korihaissa tämän pestin.

Grönroos ei enää vedä FoKoPon kaikkia harjoituksia.

– Kakkosvalmentaja Teet Tome tuuraa ja samoin Alun valmentaja Risto-Matti Rousku. Meillä on Alun kanssa suhteet kunnossa, Grönroos korostaa.

Grönroosin omat suhteet voivat poikia pelaajavaihtoa Korihaiden ja FoKoPon välillä.

– Alle 24-vuotiaat pelaajat voivat liikkua kaksoislisenssillä vapaasti joukkueiden välillä. FoKoPon pojille tuo lisämaustetta mahdollisuus päästä kokeilemaan Korisliigassa ja Korihaista saattaa joku vierailla FoKoPossa, Grönroos selvittää.

FoKoPo aloittaa A-divisioonan sunnuntaina Oulussa, jossa vastaan tulee ainoana sarjaan kolmella amerikkalaispelaajalla lähtevä ONMKY. FL

FoKoPo 2018-19:

Konsta Mastomäki, 190 cm

Oskari Kaseva, 190 cm

Tero Valkama, 184 cm

Onni Kankkunen, 181 cm

Antti Heinonen, 191 cm

Jussi Saarikkomäki, 195 cm

Gilbert Talbot, 208 cm

Johan Kotavuo, 190 cm

Sauli Näppinen, 187 cm

Isaac Williams, 195 cm

Eshaq Safi, 206 cm

Niilo Tammi, 185 cm

Aku Haikonen, 201 cm

Tuomas Kuusisto, 184

Valmentajat: Jouni Grönroos, Teet Tome

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic