Lounais-Häme Forssa

Forssalaisvaikuttaja Eino Raunio oli rauhallinen mutta moneen ehtivä

Forssalaisvaikuttaja Eino Raunio piti kiinni periaatteistaan sekä neuvottelupöydissä että väkivallalla uhkaajien edessä.
Formulatähdestä nimeensä vaikutteet ammentanut lemmikki Kimi Räikkönen kuuluu Jorma Raunion uskollisiin kesänviettokavereihin Tammelassa sijaitsevalla perheen mökillä.

Rauhallisuus ja vaatimattomuus sekä toisaalta aikaansaavuus ja moneen ehtiminen eivät ole toisiaan pois sulkevia ominaisuuksia. Eino Raunion elämäntyö käy asiasta vakuuttavaksi todisteeksi.

Muun muassa 30-vuotisen uran kansanedustajana tehneen ja valtiovarainministeriksikin yltäneen yhteiskunnallisen vaikuttajan poika Jorma Raunio muistelee isänsä ominaisuuksia lukuisin ja paljon puhuvin esimerkein.

Kuten vaikkapa vuoden 1970-eduskuntavaalit: Eino Raunio haki jälleen kerran jatkoa vuonna 1939 alkaneelle kaudelleen SDP:n kansanedustajana. Äänestäjät olivat ilmaisseet tahtonsa ja illalla jännättiin tv:n ääressä tuloksia. Niin myös Raunion perheessä, muut paitsi eduskuntaehdokas itse.

– Hän meni kaikessa rauhassa nukkumaan. Kun äitini herätti hänet vaalituloksen selvittyä ja sanoi, että putosit eduskunnassa, isä totesi vain jaa-a, käänsi kylkeä ja jatkoi nukkumistaan, Jorma Raunio muistaa.

Kuvaavana piirteenä isästään Jorma Raunio tuo esille myös kaksi vuotta tuon vaalin jälkeen laaditun luettelon isän sen aikaisista luottamustoimista. Niitä osoittautui olevan jäljellä yli 20. Yleisempikin selvitys miehen toimista osoittautui perustelluksi.

– Hän ei puhunut noista asioista kotona, eikä jättänyt meille mitään papereita tai dokumentteja uransa varrelta.

Asiaan paneutuminen paljasti muun muassa, että Eino Raunio toimi pitkään Finnairin hallintoneuvoston varapuheenjohtajana.

– Taisi olla hänen ainoa tehtävänsä, jonka edut ottaisin itsekin vastaan. Niillä pääsi vaikkapa matkustamaan ympäri maapalloa vapaasti muidenkin lehtoyhtiöiden kuin Finnairin koneilla.

 

Eino Raunio toimi myös yli 20 vuotta puolustuslaitoksen asevarustelua palvelleiden Vammaskosken tehtaiden ja armeijaamme vaatettaneen Valtion pukutehtaan johtokunnan puheenjohtajana.

Ottaessaan puhelun puolustusministeriöön Jorma Raunio sai tietää, että isä-Eino toimi aikanaan myös puolustusneuvostossa, jonka johtajana itse Mannerheimkin hankki kannuksia 1930-luvulla.

– Nämä käyvät esimerkeiksi vähän odottamattomista tehtävistä, koska niitä oli kertynyt miehelle, joka ei suorittanut edes asevelvollisuuttaan. Tähän saattoivat vaikuttaa aikanaan terveydelliset, mutta myös ideologiset tekijät.

– On otettava huomioon, että sisällissodastamme oli hänen asevelvollisuusiässään kulunut vasta kymmenisen vuotta.

 

Eino Raunio syntyi Sääksmäellä 18.1.1909 suutarin poikana. Jorma Raunio kiteyttää isänsä lähtökohdat ja elämänuran orpopojasta ministeriksi -toteamuksella.

– Lapsuuden vaiheet huomioiden miehestä kertoo paljon pelkästään se, että hän toimi jo 23-vuotiaana Hattulassa kunnanvaltuuston puheenjohtajana.

Uran huipennusta merkinneen valtiovarainministerin tehtävän Eino Raunio sai vuonna 1968, ensin Rafael Paasion hallituksessa ja sen jatkoksi vuoteen 1970 asti Mauno Koiviston hallituksessa. Ministeriajalta Jorma Raunio muistaa isän yhtä puolta erinomaisesti valaisevan toteamuksen.

– Ei ole miehestä poikamaisuus hukkunut, vaikka 60 vuotta on ikää kertynyt, kerrotaan pääministerinä toimineen tulevan tasavallan presidentin tiivistäneen näkemyksensä.

 

Forssaan Eino Raunio muutti vuonna 1936 Hämeen Kansa -lehden paikallistoimiston hoitajaksi. Hänelle riitti nostetta myös uudella ja pysyväksi jääneellä kotiseudulla.

– Taisivat hoitaa Pohjalan Ammin eli oikealta etunimeltään Armaksen kanssa kaksin lähes kaikki Forssan asiat.

Eino Rauniolle sillä saralla kertyneistä ansoista antaa oman todisteen vuonna 1970 myönnetty kunnallisneuvoksen arvo.

– Kauppalan-/kaupunginjohtaja Vilppaan kanssa isäni riiteli sähkölaitoksen myynnistä, kun Vilpas olisi myynyt sen pois mutta isäni oli eri mieltä.

– Siinä oli kaksi kovaa vastakkain, mutta kyllä me koko perheen voimin Vilppaan mökillä siitä huolimatta saunottiin ja sähkölaitoksen myynti lykkääntyi muutamalla kymmenellä vuodella.

 

Jorma Raunio muistuttaa, että moneksi ehtineen ja politiikan saralla periaatteistaan kiinni pitäneen miehen elämää leimasivat ikävämmätkin huolet kuin asioista johtavien virkamiesten kanssa syntyneet erimielisyydet.

– Sellaistakin ajasta paljon kertovaa muistan, että kun isäni tuli Talsoilassa asuessamme Forssan rautatieasemalta kävellen kotiin, hän pani taskustaan ottamansa pistoolin pöytälaatikkoon. FL

Pääjuttua on korjattu 25.8. kello 12.15. Jutusta on korjattu Raunion syntymäaika 

 

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic