Lounais-Häme Forssa

Forssalaisyritys hyötykäyttää yhdyskuntajätteen poltosta jäävää pohjakuonaa

kiimassuolle kerätään myös asbestijätettä

Suomen Erityisjäte oy on vuoden 2013 jälkeen käsitellyt yli 300 000 tonnia yhdyskuntajätteen poltossa jäävää pohjakuonaa asiakkaidensa luona Ilmajoella, Espoossa, Tampereella ja Pohjois-Ruotsin Bodenissa.

Muun muassa lasista, metalleista, keramiikasta, kivestä, tiilestä, betonista ja tuhkasta koostuvaa pohjakuonaa käsitellään Suomen Erityisjätteellä siirrettävällä ADR-kuivaerotuslaitteistolla.

Liiketoimintajohtaja Riina Rantsi kertoo, että on tärkeää käyttää pohjakuonaa hyödyksi, jotta se ei päätyisi kaatopaikalle.

– Edistyksellisellä ADR-kuivaerotustekniikallamme metallit erotellaan pohjakuonasta tarkasti. Näin syntyvä mineraaliaines eli Scanwas-keinokiviaines on laadukas materiaali korvaamaan neitseellisiä raaka-aineita esimerkiksi tierakenteissa tai betoniteollisuuden tuotteissa, Rantsi jatkaa.

Käsittelyssä erotellut metallit toimitetaan uusiokäyttöön. Vuosittain metalleja kiertää hyötykäyttöön Suomen Erityisjätteen kautta lähes 10 000 tonnia.

Suomen Erityisjäte oy perustettiin vuonna 2004. Sen omistavat Loimi-Hämeen Jätehuolto oy ja Kuusakoski oy. Yritykseltä löytyy toimipaikat Forssasta, Espoosta ja Lahdesta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic