Lounais-Häme Forssa

Forssalaisyritys käy koronataistoon nyt myös suojatakeilla – Visiirejä on tilattu terveydenhuoltoon jo 400 000

C.P.E Production oy on palkannut lyhyen ajan sisällä 40 uutta työntekijää.
C.P.E Production oy:n tuotekehityspäällikkö Tuomas Turkki (vas.) ja myyntijohtaja Nestori Nurmi sonnustautuneina oman tuotannon suojavisiireihin ja suojatakkeihin. Takin saumat on ultraäänihitsattu, jolloin ne pitävät vettä. Kuva: Lassi Puhtimäki
C.P.E Production oy:n tuotekehityspäällikkö Tuomas Turkki (vas.) ja myyntijohtaja Nestori Nurmi sonnustautuneina oman tuotannon suojavisiireihin ja suojatakkeihin. Takin saumat on ultraäänihitsattu, jolloin ne pitävät vettä. Kuva: Lassi Puhtimäki

C.P.E Production oy alkoi koronapandemian puhjettua ketterästi valmistaa suojavisiireitä. Nyt forssalaisyritys on kehittänyt pikavauhtia myös uudelleen käytettävän suojatakin.

– Suojatakin pystyy pesemään 90 asteessa, ja se kestää myös sairaaloiden käyttämät desinfiointimenetelmät, myyntijohtaja Nestori Nurmi kertoo.

Samana päivänä, kun suojatakin mallikappale valmistui, Nurmi oli jo esittelemässä sitä Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Sairaala testautti takin käyttämässään pesulassa.

Kun myös Foxa oy:n tekstiililaboratorion pesutestin tulokset valmistuivat, yritys alkoi markkinoida tuotetta kaikille sairaanhoitopiireille.

– Suojatakki säilyy toimivana ainakin vielä kymmenennen pesun jälkeen.

Sairaaloissa on turvauduttu sadetakkeihin

Tuotanto käynnistyi alkuviikolla kymmenen päivän kuluttua siitä, kun idea suojatakista syntyi.

– Pitää olla nopea, sillä tarvekin on iso.

Tehyn kyselyn mukaan yliopisto- ja keskussairaaloissa pula suojatakeista on kasvanut selvästi. Suojatakkien korvikkeena on jouduttu käyttämään jopa kertakäyttöisiä sadetakkeja.

– Haluamme kantaa oman kortemme kekoon. Kun on kuullut, paljonko suojatakkejakin menee roskiin, on myös hienoa voida valmistaa ekologista tuotetta, mallimestari Mirja Vehmas sanoo.

One size -malli sopii kaikille

Suojatakin kaavoittanut Vehmas kuvaa tuotetta yksinkertaiseksi: väljä one size -malli kurotaan vyöllä kiinni.

Suojatakin materiaalina käytetään kulloinkin saatavissa olevaa pu-pinnoitettua kangasta. Takin saumat ultraäänihitsataan, jolloin ne pitävät vettä. Ompelukoneella ommellaan vyö ja vahvikkeet.

– Kertakäyttöisiin takkeihin verrattuna suoja on parempi, eikä pestäviä takkeja tarvita yhtä isoja määriä kuin kertakäyttöisiä, Nurmi sanoo.

Suojatakin läpilyönti on silti todennäköisesti kovemman työn takana kuin suojavisiirin, sillä sairaaloissa on totuttu kertakäyttöisiin suojatakkeihin.

Nurmi huomauttaa lisäksi monen sairaalan vuokraavan pestäviä tuotteita pesuloilta, jolloin yrityksen pitäisi päästä tähän proseduuriin mukaan.

– Käsittääkseni Suomessa muut eivät ainakaan vielä tee tämänkaltaisia suojatakkeja, mutta niitä todennäköisesti tulee – niin kuin kävi visiirienkin kohdalla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Forssan tehtaan työntekijämäärä on lyhyessä ajassa yli kaksinkertaistunut. Suojavisiirejä valmistuu tuhansia päivässä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan tehtaan työntekijämäärä on lyhyessä ajassa yli kaksinkertaistunut. Suojavisiirejä valmistuu tuhansia päivässä. Kuva: Lassi Puhtimäki

40 uutta työntekijää

Alkuviikolla suojatakkeja oli tilattu 3 500 kappaletta sairaaloiden käyttöön.

– Suojatakeille olisi varmasti käyttöä monessa muussakin paikassa, kuten kotihoidossa, hammashoidossa ja koronatestauksessa, Nurmi luettelee.

Tarvittaessa yritys pystyy kasvattamaan suojatakkien tuotannon moninkertaiseksi nykyisestä.

Yritys on palkannut lyhyessä ajassa Forssan tehtaalle vuokrafirman kautta 40 uutta työntekijää. Entuudestaan työntekijöitä oli 30 Forssassa ja sama määrä Tšekin tehtaalla.

Suojavisiirejä on tilattu jo 400 000 kappaletta pääasiassa terveydenhuollon tarpeisiin. Niistä 150 000 on toimitettu.

– Visiirejä valmistuu 11 000–12 000 päivässä. Tuotanto pyörii ympäri vuorokauden, Nurmi kertoo.

C.P.E Productionin päätoimintaa on luotiliivien ja mellakkasuojien kaltaisten suojavarusteiden valmistaminen muun muassa armeijalle ja poliisille.

– Tšekin tehdas tekee normaalia tuotantoa. Ne tilaukset, mitkä tulevat, pystymme edelleen tekemään. FL

Lue myös: Mellakkasuojat vaihtuivat koronasuojiin: Kerro meille, miten koronavirus muutti yrityksesi toimintaa (FL 24.3.2020)

Lue myös: Suuri kiitos! Forssalaisyrityksen keräystavoite täyttyi: Kanta-Häme saa kaksi uutta hengityksen tukilaitetta (FL 24.3.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic