Lounais-Häme Lounais-Häme

Forssalla hyvä imago seudulla, muualla huonompi

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi: Omilla teoilla voimme vaikuttaa, tänä vuonna on pakko tapahtua jotain.
Forssa on pidetty kaupunki täällä asuvien keskuudessa. Kuva: Johanna Puukka
Forssa pyrkii saamaan itsestään positiivista kuvaa esiin viestintäsuunnittelijan avulla.

Seutukaupunkien vetovoimatutkimus kertoo, että Forssa ja Somero kuuluvat niihin kaupunkeihin, joiden imago ”omien” keskuudessa on huomattavasti myönteisempi kuin ulkopaikkakuntalaisten keskuudessa. Forssa kuuluu jopa Top-10:een 55 kaupungin joukossa, kun mitataan autetun tunnettuuden, imagon, vetovoimatekijöiden ja muuttohalukkuuden mittareista koostuvaa sisäistä pehmeää vetovoimaa.

Somerolla sisäinen imago sai arvosanan 3,8, ulkoinen imago 2,8. Forssassa kumpikin luku jäi kymmenyksen Someron lukemista. Tunnettuuden osalta kumpikaan kaupungeista ei pääse ulkopuolisten silmissä listan kärkipäähän.

 

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemeä tutkimuksen tuloksen eivät yllättäneet. Tosin Kesäniemi muistuttaa, että tutkimuksen otoskoko on turhan pieni luotettavien päätelmien tekoon. Suuntaa antaviksi Kesäniemi arviot kuitenkin kokee.

– Forssalaiset tietävät, kuinka hyvin täällä ovat palvelut ja asiat. Meillä on elämisen helppous ja laadukkuus sekä edulliset hinnat esimerkiksi asunnoissa. Ongelma on se, miten kerromme ulkopuolisille uskottavasti, kuinka hyvä täällä on asua ja elää, Kesäniemi sanoo.

Hän muistuttaa, että elinvoimatyötä on jo tehty seutukunnallisesti. Kesäniemi tietää, että kaikki kunnat kilpailevat samoista, vähenevistä asukkaista.

– Forssan Yrityskehityksen kautta on otettu jättiloikka markkinoinnissa. Emme saa hyväksyä hidasta näivettymistä. Tämän vuoden aikana on pakko tapahtua jotain. Omilla teoilla voimme vaikuttaa asioihin.

 

Noin joka kuudes suuren kaupungin tai lähiseudun kaupungin asukas voisi tutkimuksen mukaan harkita muuttamista seutukaupunkiin

Vastaajia houkuttelee seutukaupunkeihin asumiseen liittyvien seikkojen ohella kaupungin ilmapiiri ja fiilis. Asuinpaikan valintaan vaikuttaa vastaajien mukaan myös kaupungin persoonallisuus ja erottautuvuus.

Pitovoima seutukaupungeissa on hyvä. Kaksi kolmasosaa seutukaupungeissa nyt asuvista voisi valita asuinpaikakseen uudelleen oman kaupunkinsa, jos valinta olisi ajankohtainen. Voimakkaimman pitovoiman kaupunkeja tutkimuksen perusteella ovat Paimio, Iisalmi, Tornio, Kalajoki, Uusikaupunki, Heinola, Rauma, Raahe, Suonenjoki ja Ylivieska.

– Tulokset osoittavat, että seutukaupungeissa asuu kotipaikkakuntaansa tyytyväisiä kaupunkilaisia. Tavoitteena on, että myös muualla asuvat pitäisivät seutukaupunkeja potentiaalisina asumis- ja opiskelupaikkoina. Näin seutukaupungeissa toimivat yritykset saisivat tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa ja koko seudun elinvoima vahvistuisi entisestään, sanoo seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja, Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa.

 

Tutkimuksessa kaupunkien vetovoimaa arvioitiin indeksillä, johon yhdistettiin tutkimukseen vastanneiden käsitykset kaupungin vetovoimasta sekä tilastollinen elinvoimaisuus. Tämän yhdistelmäindeksin kärkikymmenikköön nousivat Rauma, Uusikaupunki, Kalajoki, Raahe, Tornio, Iisalmi, Valkeakoski, Ylivieska, Pietarsaari ja Savonlinna.

Useimpia indeksin kärkipäähän sijoittuvia kaupunkeja yhdistää menestys kovilla mittareilla eli myönteinen kasvu-ura, kasvava asukasmäärä tai hyvä työllisyysaste.

Vastaajien mielikuvissa kärkipään kaupunkeja yhdistävät hyvät työllistymismahdollisuudet, keskustan vireys ja viihtyisyys, kaupungin erottuvuus sekä hyvät kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut.

 

Seutukaupunkien vetovoimatutkimuksessa selvitettiin 55:n Suomen kaupungin tunnettuutta, imagoa ja vetovoimaa. Tutkimus toteutettiin sähköisenä tiedonkeruuna tammikuussa 2019 ja se perustuu yhteensä noin 12 800 vastaukseen. Tutkimuksen toteutti Innolink Oy. Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat oman seutunsa talous- ja palvelukeskittymiä, mutta eivät maakuntakeskuksia. Niitä on Suomessa kaikkiaan 55 kappaletta, ja niissä asuu yhteensä 920 000 asukasta. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic