Lounais-Häme Forssa

Forssalla on satoja metsähehtaareja virkistyskäytöstä talousmetsiin – Budjetin paikkaaminen metsätuloilla ei kuulu enää kaupungin tyyliin

Budjetin paikkaaminen metsätuloilla ei kuulu enää kaupungin tyyliin.
Forssan kaupungin kaava- ja suunnittelutarvealueilla on liki 499 metsähehtaaria, joita hoidetaan maisematyöluvin. Kuva Sortohaan puistosta. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan kaupungin kaava- ja suunnittelutarvealueilla on liki 499 metsähehtaaria, joita hoidetaan maisematyöluvin. Kuva Sortohaan puistosta. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kaupungilla on omistuksessaan kolmenlaisia metsiä: yhteisomistuksessa olevia virkistyskäyttömetsiä, talousmetsiä ja metsänhoitosuunnitelmassa olleita alueita, jotka sijoittuvat kaava- ja suunnittelutarvealueelle ja joita hoidetaan maisematyöluvin.

Tekninen johtaja Antti Heinilä toteaa, että joskus harjoitettu talousarvion paikkaaminen metsätuloilla ei enää edusta Forssan kaupungin ajamaa metsien järkevää käyttöä ja kestävää kehitystä.

Talousmetsiä kaupungilla on 86 hehtaaria. Niiden hoitoa jatketaan metsänhoitosuunnitelmien mukaisesti. Talousmetsät sijoittuvat valtaosin Forssan pohjoisiin osiin haja-asutusalueelle. Poikkeuksena muodostavat 39 metsähehtaaria, joiden hoitoa metsänhoitosuunnitelmat eivät ainakaan vielä koske. Esimerkiksi Humppilassa Iso-Kätön tilan palstoilla kaupungilla on lahjoituksena saatuja metsiä vajaat 30 hehtaaria, joiden hoitoa ja hyödyntämistä on lahjoituksen yhteydessä rajoitettu.

Kaupungilla on nykyisin virkistyskäyttöön varattuja yhteisomistuksessa olevia metsiä 151 hehtaaria. Niiden hoidosta päätetään kussakin tapauksessa erikseen sovitulla tavalla. Näitä yhteisomistettuja virkistyskäyttömetsiä on eri puolilla Tammelaa ja Hämeenlinnaa, esimerkiksi Hämeen luontokeskuksen alueella ja Saaren kansanpuistossa.

 

Luitko tämän: Forssan seudun metsänomistajat arvostavat yhä enemmän luontoarvoja – “Ilmastonmuutoskeskustelu muokkaa asenteita”

 

Forssan kaupungilla on kaava- ja suunnittelutarvealueilla liki 499 hehtaaria ennen metsähoitosuunnitelmassa olleita alueita, joita hoidetaan maisematyöluvin. Hoitoa ohjaa nykyisin kaavan mukainen suunnitelma, esimerkiksi puisto- tai viheraluesuunnitelma tai kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelma.

Forssan kaupungin keskustan kaava-alueella on näitä metsänhoitosuunnitelmassa olevia palstoja noin 446 hehtaaria. Iso osa näistä sijoittuu Kiimassuon, Ratasmäen ja Rytökallion kaava-alueille. Valtuuston hyväksymät kaavat menevät metsänhoitosuunnitelman edelle. Edellisen lisäksi suunnittelutarvealueilla on 53 metsäpalstahehtaaria.

Muiden kuntien kaava-alueilla on 13,5 hehtaaria palstoja, joita kaavojen mukaiset suunnitelmat koskevat. Näistä metsistä 10 hehtaaria on kesäsiirtolan alueella Ruostejärvellä, pari hehtaaria Tammelan Syrjäharjulla ja reilu hehtaari Iso-Kätön tilalla Humppilassa.

Forssan kaupungin metsäomistuksia käsitellään Forssan valtuutettujen iltakoulussa tällä viikolla. FL

 

Lue myös: Puu tuli muotiin: Vihreä kulta kelpaa muovin korvaajaksi mutta myös perinteinen metsäteollisuus porskuttaa

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic