Lounais-Häme Forssa

Forssalle liikuntapaikoista miljoonien alijäämä

Vesihelmen, jäähallien ja Feeniksin toimintakate yli 1,8 miljoonaa euroa miinuksella.
Vesihelmen kulut ovat lähes miljoona euroa isommat kuin tulot.

Forssan kaupunki tukee liikuntaa parilla miljoonalla eurolla vuodessa.

Tämä päätelmä syntyy Forssan liikuntapaikkojen kulujen ja tuottojen alijäämästä.

Forssan suurimpien liikuntapaikkojen eli Vesihelmen, jäähallien ja Feeniksin yhteenlaskettu alijäämä lähenteli viime vuonna kahta miljoonaa euroa. Kun mukaan lasketaan muut kaupungin salit, kentät ja kuntoradat noussee alijäämä yli kahteen miljoonaan.

Liikuntapaikoista suurimmat menot ja tulot kertyvät Vesihelmestä. Viime vuonna Vesihelmen kulut olivat yli 1,8 miljoonaa, mutta tuotot lähes miljoonan vähemmän, noin 850 000 euroa.

Kahden jäähallin kulut olivat viime vuonna yhteensä lähes 800 000 ja tuotot vajaat 160 000 euroa.

Feeniksin kulut olivat lähes 280 000 euroa ja tuotot runsaat 50 000 euroa. Feeniksin kulut kohdistuvat tässä vertailussa vain kouluajan ulkopuoliseen liikuntakäyttöön.

Kaikissa edellä mainituissa liikuntapaikoissa toimintakulujen suurin yksittäinen menoerä löytyi momentilta ”muut toimintakulut”. Esimerkiksi Vesihelmessä tuo summa oli viime vuonna yli miljoona euroa. Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen myöntää, että momentin alta löytyy kaupungin sisäistä rahansiirtoa, mutta Pynnösen mukaan suurin osa on ”oikeaa” maksuliikennettä, kuten energiamaksuja.

Pynnönen huomauttaa Forssan kustantavan liikuntapalveluita koko seutukunnalle, koska myös naapurikuntien asukkaat ovat forssalaishallien käyttäjiä.

Sivistysjohtaja esitti Forssan liikuntatoimen tilavuokriin ensi vuoden alusta 13 prosentin korotuksia. Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta päätti kuitenkin tiistain kokouksessaan ettei korotuksia tehdä.

– Korotus olisi merkinnyt yhteensä noin 20 000 euron kokonaissummaa. Katsotaan nyt mitä tehdään, kunhan tämän vuoden lukemat selviävät, Pynnönen pohtii.

Kiinteistön hoitoa ei voi laiminlyödä

Pari viikkoa sitten kaupunginhallituksen talousarvion valmistelun yhteydessä Pynnönen esitti kauhuskenaarioksi nimittämänsä arvion Forssan jäähallin tilasta. Sen mukaan halli vaatii tulevaisuudessa mittavia investointeja. Ellei niitä tehdä, hallin voisi Pynnösen näkemyksen mukaan purkaa ja jääurheilu keskittää nykyiseen harjoitushalliin etenkin kun hallien käyttöaste on laskenut.

– Ruostejärven kesäsiirtola on meillä varoittava esimerkki hoitamatta jääneestä kiinteistöstä. Jäähallin tulossa olevia hankkeita ovat ainakin huoltotilojen kattoremontti, joustokaukalo sekä lämmityksen ja ilmastoinnin päivitykset, luettelee Pynnönen, jonka kauhuskenaario tuskin toteutuu ainakaan lähivuosina.

Ja jos toteutuisi, eikö olisi helpompi luopua harjoitushallista?

– Harjoitushalli on hyvässä kunnossa, Pynnönen vastaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic