Lounais-Häme

Forssan ammattikoululaiset raitistumassa, peruskoululaiset eivät

Forssalaiset peruskoulun viimeisten luokkien opiskelijat käyttävät päihteitä ja polttavat tupakkaa keskimäärin useammin kuin muut samanikäiset Suomessa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveyskyselyn tuloksista.

Alkoholin käyttö on kääntynyt peruskoulun 8.- ja 9-luokkalaisilla Forssassa jälleen lievään nousuun, kuten myös tupakointi.

THL julkaisi vuoden 2017 kouluterveyskyselyn tulokset syyskuussa. Edellisen kerran kouluterveyskyselyn tulokset julkaistiin vuonna 2013.

 

Forssan yläkouluista Keskuskoululla terveydenhoitajana toimivan Katja Suvannon sekä Kuhalan koulun Anu Stenbergin yllättää kyselyn tulos, jonka mukaan lähes joka viides kyselyyn vastannut forssalainen yläkoulun opiskelija tupakoi päivittäin.

-Vastaukset eivät mene yhteen minun tietoni kanssa. Voin laskea yhden tai kahden käden sormilla heidät, jotka tiedän polttavan. Osa kertoo ihan suoraankin, että ovat maistaneet tai että polttavat, Suvanto pohtii.

-Kuulostaa kyllä suurelta määrältä oman kokemuksieni perusteella. Kouluterveyskyselyyn vastataan anonyymisti, kun taas terveydenhoitajan kanssa keskustellessa saatetaan pelätä seuraamuksia, jos kertoo polttavansa, Stenberg arvelee.

Suvannon ja Stenbergin mukaan tupakointiin puututaan aina terävästi.

-Tupakasta ja päihteistä kysytään ja puhutaan aina terveystarkastuksen yhteydessä. Koulusta otetaan yhteys kotiin, jos tupakointia huomataan. Myös minä otan yhteyden kotiin, jos minulle tulee olo, että tilanteessa on ongelma, Stenberg sanoo.

-Ei asialle oikein muuta voi, jos kotonakin tiedetään nuoren polttavan, eikä asiaan puututa, Suvanto sanoo.

 

Sen sijaan lukiossa ja ammattioppilaitoksissa opiskelevilla päihteiden käyttö on vähentynyt selvästi, vaikka Forssassa polttaakin yhä keskimääräistä useampi.

Etenkin ammattioppilaitoksissa opiskelevien parissa alkoholin ja tupakan suosio on sukeltanut neljän vuoden takaisesta. Kun vuonna 2013 päivittäin lähes 40 prosenttia Forssan ammattikoululaisista ilmoitti tupakoivansa päivittäin, nyt lukema on alle 30:n.

Täysin raittiiden osuus on noussut selvästi Forssan ammatti-instituutin terveydenhoitaja Anne Korpelan havaintojen mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana.

-Moni asia varmasti vaikuttaa tupakoinnin ja alkoholin kulutuksen määrän laskuun: taustat, kaveripiiri, perhe, ja esimerkiksi se, millainen suhtautuminen tupakkaan on kotona, Korpela luettelee.

Korpela uskoo myös, että nykyään saatetaan puuttua nuorten päihteiden käyttöön aiempaa herkemmin.

 

Korpela on huomannut, että viimeisen parin vuoden aikana nuuskaus on sen sijaan yleistynyt oppilaitoksessa, kuten on koko maassa. Vielä vuosina 2010–11 päivittäin Forssassa ammattioppilaitosten opiskelijoista nuuskasi noin 1,5 prosenttia, nyt luku on yli neljä prosenttia.

Vielä suuremmin nuuskaus on yleistynyt yläkoululaisten puolella. Nuuskaaminen on noussut kasien ja ysien parissa yli viidellä prosenttiyksiköllä tällä vuosikymmenellä.

-Koulun pihassa se näkyy. Nuuskaaminen ja nuuskan saatavuus ovat selvästi kausittaista, Stenberg sanoo.

8.- ja 9.-luokkalaisten osalta Forssassa THL:n kouluterveyskyselyyn vastasi 80 prosenttia opiskelijoista. Forssassa ammatti-oppilaitoksessa opiskelleista kyselyyn vastanneita oli 166 kappaleita, lukiosta 139. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic