Lounais-Häme Forssa

Forssan Aurinkorannalta puuttuu rahoitus – Kaupunki esitteli ajatuksen pientalonäyttelystä

Infran suunnitteluun ei ole varattu euroakaan. Ensin on hoidettava voimalinjan maakaapelointi. Valtuustoseminaarissa esiteltiin ajatus pientalonäyttelystä.
Saataisiinko Loimijoen rantaan rajautuvan Forssan Aurinkorannan rakentamiseen vauhtia pientalonäyttelyn kautta? Ajatus pientalonäyttelystä esiteltiin valtuutetuille torstain valtuustoseminaarissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Saataisiinko Loimijoen rantaan rajautuvan Forssan Aurinkorannan rakentamiseen vauhtia pientalonäyttelyn kautta? Ajatus pientalonäyttelystä esiteltiin valtuutetuille torstain valtuustoseminaarissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Loimijoen rantaan rajoittuvan niin sanotun Aurinkorannan toteutumiseen on vielä pitkä matka.

Konkretiaa ei ole näkyvissä, vaikka hankkeen mahdollistava Linikkala IV A-asemakaava tuli voimaan 20. tammikuuta. Myös maankäyttösopimus alueen kaikkien yhdeksän maanomistajan kanssa on tehty.

– Hanke on aloittamista vaille valmis. Rakennusaikataulusta ei ole päätöstä, eikä infrasuunnitelmaa ole tehty. Hanke ei ole kolmen vuoden investointiohjelmassa edes mukana, Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä selvittää.

Kaupunki etsii yhteistyötahoja

Vuosikausia työstetty hanke on Antti Heinilän luonnehdinnan mukaan ollut ”hyvinkin pitkällinen”, ja näyttää etenevän myös jatkossa hämäläisellä hartaudella. Tosin kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi esitteli torstain valtuustoseminaarissa ajatuksen pientalonäyttelyn järjestämisestä.

– Ajatus sai ihan positiivisen tuntuisen vastaanoton. Omin voimin hanketta ei voida toteuttaa, vaan selvitämme seuraavaksi mahdollisia yhteistyötahoja ja toteuttamistapoja, kertoo Antti Heinilä ja arvioi hankkeen voivan konkretisoitua aikaisintaan kolmen vuoden päästä.

 


”Hanke on aloittamista vaille valmis. Rakennusaikataulusta ei ole päätöstä, eikä infrasuunnitelmaa ole tehty. Hanke ei ole kolmen vuoden investointiohjelmassa edes mukana, Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä selvittää.”


 

Voimalinjan kaapelointi ensimmäinen urakka

Ensimmäinen alueella toteutettava asia on ilmassa kulkevan 110-kilovolttisen voimalinjan kaapelointi ja maahan laitto. Heinilä arvioi, että se voitaisiin toteuttaa mahdollisesti ensi vuonna.

– On selvää, että koko alueelle ei myöskään rakennettaisi kunnallistekniikkaa kerralla, vaan se toteutettaisiin vaiheittain, hän täsmentää.

40 hehtaarin suuruiselle kaava-alueelle voisi toteutuessaan rakentua 1 300 asukkaan asuinalue. Kunnallistekniikan rakentaminen alueelle maksaa kaupungin arvion mukaan 1,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki teki hankkeen tiimoilta maankäyttösopimuksen peräti yhdeksän maanomistajan kanssa. Sopimuksia on ollut hieromassa tavallisia kuntalaisia maanomistajina, mikä teki neuvotteluista normaalia työläämmät.

Maista noin neljännes oli yksityisessä omistuksessa. Osa maankäyttösopimuksista käsittää pelkästään maanomistajan kaupungille maksamaa rahakorvausta, ja osassa on myös alueluovutuksia.

”Ajoittaista kyselyä ja kiinnostusta on ollut”

Aurinkorantaa on kuvattu mahdollisuuksien alueeksi, jossa lähtökohtana rakentamiselle olisi Loimijoen suuntaan loivasti kallistuva etelärinne. Pientalokorttelit sijaitsevat lähinnä jokea ja kerrostalojen alue näiden takana

– Ajoittaista kyselyä ja kiinnostusta aluetta kohtaan on ollut, sillä onhan kyseessä jokirantaan rajoittuva mielenkiintoinen alue. Rakentaminen on ollut Forssassa hirveän hidasta. Siinä mielessä tarkkaa harkintaa täytyy käyttää, Heinilä muistuttaa.

Ilmettä alueelle on määrä luoda kautta linjan korkealla rakentamisen laadulla. Rakentamisessa painotetaan järkivihreyttä eli laatua ja ekologisuutta. FL

Aurinkoranta

Aurinkoranta eli virallisesti Linikkala IV sijoittuu Tammelan suoran alun ja Loimijoen väliin Verstaskadun molemmin puolin.

40 hehtaarin kokoiselle alueelle on suunniteltu reilun 1300 asukkaan asuinaluetta.

Aurinkorantaan on mahdollista rakentaa 68 omakotitaloa, 22 kerrostaloa ja 9 rivitaloa.

Omakotitalot on sijoitettu lähimmäs Loimijokea ja alueelle voidaan rakentaa korkeintaan nelikerroksisia kerrostaloja.

Liiketiloja voidaan sijoittaa kerrostalojen ensimmäisiin kerroksiin tai pientaloalueella esimerkiksi ulkorakennuksiin.

Alueelle on kaavoitettu myös lasten leikkipaikka, venelaituripaikkoja ja koirapuisto.

Aurinkorannan kadut on nimetty alueella esiintyvien kasvilajien mukaan ja siitä on suunniteltu ekologista asuinaluetta.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic