Lounais-Häme Forssa

Forssan Aurinkorannan maankäyttösopimus sai hahmonsa, katujen rakentaminen alkaa aikaisintaan ensi vuonna

Katujen rakentaminen alkaa aikaisintaan ensi vuonna.
Maankäyttösopimuksen määrittelemillä korvauksilla alueen maanomistajat kattavat kunnallistekniikan ja katujen rakentamista uudelle alueelle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maankäyttösopimuksen määrittelemillä korvauksilla alueen maanomistajat kattavat kunnallistekniikan ja katujen rakentamista uudelle alueelle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunginhallitus hyväksyi maankäyttösopimuksen Aurinkorannan alueelle eli Linikkala IV A -asemakaavaehdotuksen alueelle. Maankäyttösopimuksen määrittelemillä korvauksilla katetaan esimerkiksi katujen ja muun kunnallistekniikan rakentamisen kustannuksia.

Forssa perii maankäyttösopimuskorvausta keskimäärin 50 prosenttia asemakaavan mukanaan tuomasta maan arvon noususta. Samalla periaatteella käsitellään myös Aurinkorannan maita, joista noin neljännes on yksityisessä omistuksessa.

Kaupunki on arvioinut, että kadunrakennuksen kustannusarvio alueelle on noin 1,5 miljoonaa euroa.

Muutoskaavassa käytetään yleensä tonttimaan täyttä arvoa, kun maankäyttösopimuskorvausta määritellään. Tällä alueella voimassa olevat asemakaavat eivät kuitenkaan ole merkittäviltä osiltaan toteutuneet. Siksi Aurinkorannassa käytetään arvoa, joka on olemassa olevan raaka- eli odotusarvomaan sekä tonttimaan arvon puolessa välissä.

Korvauksen maksaminen porrastetaan eri vaiheisiin. Maankäyttösopimuskorvauksen maksuvelvollisuus alkaa, kun asemakaava on saanut lainvoiman.

Kaupunginhallitus hyväksyi, että maankäyttösopimuskorvaus tulee olla kokonaisuudessaan maksettuna seuraavan kuukauden loppuun mennessä siitä, kun katualueet ovat kokonaisuudessaan tulleet rakennetuiksi ja vastaanottokatselmukset on pidetty.

Forssa arvioi, että katualueet joudutaan rakentamaan useassa vaiheessa investoinnit jaksottaen. Katujen rakennustyöt päästään aloittamaan aikaisintaan ensi vuoden aikana. Tälle vuodelle ei ole määrärahaa varattuna.

Maankäyttösopimuskorvauksen maksaminen halutaan tehdä maanomistajalle mahdollisimman joustavaksi, niin ettei kaupungin etu kuitenkaan vaarannu. Tekninen ja ympäristötoimi valmistelee yleisperiaatteiden perusteella tarvittavat maankäyttösopimukset.

Kaupunginhallitus käsittelee ja hyväksyy sopimukset vielä ennen asemakaavaehdotuksen hyväksymistä. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

4.4.2020

Uusimmat