Lounais-Häme

Forssan autokaupoilla plusmerkkinen vuosi

Autoalan Keskusliitossa jännitetään vielä vuoden viimeisten päivien ensirekisteröintimääriä.
Jo nyt on selvää, että vuosi 2016 on autokaupoissa edeltäjäänsä parempi. Alalla isketään pöytään itse asiassa kovalta näyttävät kaksinumeroiset kasvuprosentit. Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa tarkkailee nyt sitä, rikotaanko kolmen jäljellä olevan päivän aikana 119000 rekisteröidyn auton raja. Entä nouseeko alan kasvuprosentti 12:een?
– Joka tapauksessa Suomessa myydään uusia autoja tänä vuonna noin 10000 enemmän kuin viime vuonna, Rissa kertoo.
Vuoden 2016 myyntitavoitteet niin ikään saavutettiin. Autoala ennusti viime vuonna, että tänä vuonna tehtäisiin 116000 uuden henkilöauton kauppaa.
Myös Forssan autokaupoissa paketoidaan vanhaa vuotta positiivisessa hengessä. Uudet autot ovat käyneet mukavasti kaupaksi täälläkin.
Myynnin kasvuprosentit vaihtelevat autotaloittain jonkin verran.
– Autokauppa on sujunut hyvin. Meillä on asiakastilausten määrä uusissa autoissa kasvanut reilut 12 prosenttia. Jonkin verran jo sovittuja kauppoja on siirtymässä tulevalle vuodelle, paikallisjohtaja Jukka Pigg Auto-Centeristä kertoo.
– Isossa kuvassa näyttää siltä, että Suomessa saadaan kasaan 118000, ehkä jopa 119000 myytyä autoa. Forssassa lukemat näyttävät myös nousua. Meillä kaikkien merkkien myynti kasvaa noin 4,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna, myyntipäällikkö Jouni Lounas Forssan Laatuautosta sanoo.
– Meillä autokauppa on käynyt plusmerkkisesti. Myynti on kasvanut vajaan kymmenen prosenttia viime vuoteen verrattuna, toimitusjohtaja Mikko Hägerström Astrum Autosta kertoo.
Sujuvasta autokauppavuodesta antoivat viitteitä etenkin pirteä alkuvuosi ja vilkkaat kesäkuukaudet.
– Romutuspalkkiokampanja teki alkuvuodesta selkeän piikin myyntiin ja auttoi vuoden hyvään vauhtiin, Lounas toteaa.
– Kesä oli kokonaisuudessaan aina syyskuun puolelle saakka selkeästi kasvuvoittoinen, Hägerström kertoo.
Kysyntää on löytynyt tasaisesti kaikkien hintaluokkien autoille.
Uusien autojen myynnin piristymisen lisäksi Autoalan Keskusliitto on pannut merkille pari muutakin positiivista signaalia, jotka osoittavat alan menevän parempaan suuntaan.
– Myös vaihtoautokauppa on käynyt hyvin. Meillä on todella vanha autokanta, Länsi-Euroopan toiseksi vanhin. Keskimäärin suomalaiset ajavat 15–20 vuotta vanhoilla autoilla. Se on hyvä merkki, että ihmiset uskaltavat nyt päivittää autojaan tuoreempaan versioon, jopa uuteen, Rissa sanoo.
– Kolmas mittari meillä on se, että autoja huolletaan taas enemmän kuin aiempina vuosina. Finanssikriisin jälkeen autoilijat ottivat riskiä eivätkä huoltaneet autojaan tehtaiden suosittelemalla syklillä. Se on ymmärrettävää, kun rahat ovat tiukoilla, mutta riski on valtava. Jos autoon tulee tekninen vika eikä sitä ole huollettu tehtaiden ohjeiden mukaan, takuu ei enää päde.
Rissa kuitenkin muistuttaa siitä, että hyvästä suunnasta huolimatta autoalalla riittää vielä työtä myynnin trimmaamiseksi. Vaikka yli 10 prosentin kasvu on kovaa, pitää Rissan mukaan muistaa se, että uusien autojen myynti romahti finanssikriisin vuoksi. Alalla on ollut monta alhaisen myynnin vuotta – vuoden 2009 noin 90000 uuden auton myyntimäärästä on hiljalleen kavuttu ylöspäin.
– Suomessa pitäisi myydä vuosittain 145000 autoa, jotta autokantamme ei ikääntyisi, Rissa kertoo.
– Samalla myyntimäärällä myös autokauppojen verkostomme pystyy elämään. Tällä hetkellä meillä on liian suuret vaatteet näille 118000 auton myyntiluvuille. Olemme nyt saaneet nenän pinnan päälle ja pystymme hengittämään, kun pientä kasvua on tapahtunut. 
Forssan autotaloissa katseita käännetään vuoden 2017 kynnyksellä jo uuden vuoden myyntitavoitteisiin.
– Ensi vuoden kappalemääriin haetaan kasvua: meillä on mallisto mukavassa iskussa ja kuluttajaluottamusindeksi on vahvistunut. Uskomme, että ihmisten positiivinen näkemys omasta taloudesta tulee näkymään siinä, että autohankintoja uskalletaan tehdä, Pigg sanoo.
– Meidän merkiltä on tulossa uutta, joten eväitä kasvu-uralle on olemassa, Lounas toteaa. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic