Lounais-Häme

Forssan elävöittäjäksi taiteilija, kaunistajaksi valokuvaaja

-Se nyt on sellaista mitä on tehnyt ilokseen ja silloin kun on ollut sillä päällä.

Forssalaistaiteilija Yrjö ”Ybi” Hannula tiivistää vaatimattomaan kommenttiinsa jotain oleellista. Kun tekee jotain nimenomaan ilokseen, tuottaa siinä sivussa usein iloa myös muille.

Hannula palkittiin lauantaina Forssa-päivässä vuoden elävöittäjänä. Palkinnon myöntää vuosittain Forssa eläväksi ja kauniiksi -yhdistys.

Palkintoperusteisiin listattiin Hannulan vuosikymmenten aikana tekemä taide, kuten maalaukset, piirrokset ja Forssan Lehdessä julkaistut pilapiirrokset.

Hannulan ansioiksi luettiin myös teattereille tehdyt lavastukset ja lukuisat näyttelyt, joita hän on ollut pystyttämässä.

-Olen tosi iloinen siitä, että olen saanut tilaisuuden tehdä näitä asioita. Olen ollut aika huono tyrkyttämään itseäni, mutta usein on erilaisiin paikkoihin pyydetty, Hannula kiittelee.

Taiteen lisäksi Hannula on elävöittänyt Lounais-Hämettä myös toimimalla aktiivisesti eri kulttuuriyhdistyksissä. Enää Hannula ei ole yhdistysten toiminnassa aktiivisesti mukana, mutta useampi vuosikymmen niiden parissa ehti kulua.

Edellisen kerran Hannulan töitä oli esillä pari vuotta sitten Ystävän kammarissa. Ensi vuonna taitelija viettää 30-vuotistaiteilijajuhlaa, eli jotakin näyttelyn tapaista saattaa olla luvassa.

Vuoden elävöittäjän lisäksi myönnettiin tunnustus vuoden kaunistajalle. Sen saa tänä vuonna valokuvaaja Jaana Lindfors. Lindforsin valokuvaamo Foto Hellaksen studiotilana toimii Forssan kartanon vanha meijeri.

-Talo ja piha remontoitiin vuosina 1989-91. Sen jälkeen on ollut remontitonta aikaa yli parikymmentä vuotta. Nyt on pari vuotta tehty julkisivuremonttia.

-Nauratti oikein, että nyt kun piha on ihan hirveässä kunnossa, tulee sitten kaunistajan titteli, Lindfors nauraa.

Lindfors osti rakennuksen vuonna -89 ihastuttuaan sen rujoon kauneuteen.

-Talo ihastutti kaikessa kauheudessaan. Vaikka ikkunoissa oli vanerit ja katto vuosi, minä näin upean talon, Lindfors muistelee.

Talon kauneus ratkaisi ostopäätöksen – sen Forssan historiaan liittyvä menneisyys tuli kaupanpäällisenä.

-Vanhana forssalaisena se toki lämmittää. Täällä on todella paljon taloja, joiden ohi kuljemme joka päivä, emmekä huomaa, kuinka hienoja ne ovatkaan.

Viime kuukausina Lindforsin päivät ovat täyttyneet työnteon lisäksi vanhojen kuvien läpi käymisestä. Maanantaina 29.5. aukeaa kirjaston näyttelytila Vinkkelissä Valokuvaamo Hellaksen 100-vuotisnäyttely.

-Isoisäni osti valokuvaamon vuonna 1916 ja se on siitä lähtien kulkenut Hellaksen nimellä. Myös isoäitini kuvasi, ja myöhemmin isäni.

Suomi 100 -tunnuksen saanut näyttely koostuukin kaikkien kolmen valokuvaaja-sukupolven ottamista kuvista. Kuvien kantava teema on Forssan kaupunki.

-Vanhimmat kuvat ovat vuodelta 1916, tai olisiko joku ehkä vähän vanhempikin. Suurin osa kuvista on jo lahjoitettu Forssan museolle, esimerkiksi lasinegatiiveista noin 95 prosenttia on heidän hallussaan, Lindfors kertoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic