Lounais-Häme

Forssan heikot joukkoliikenneyhteydet pakottivat yrittäjän muuttamaan Turkuun

Yrittäjä Mikko Neuvo joutui ottamaan kovat keinot käyttöön parantaakseen työmatkatilannettaan. Muuttopuuhista tavoitettu Neuvo on muuttamassa Turkuun parempien liikenneyhteyksien perässä.

-Aikanaan kun aloin Forssasta käymään Humppilassa töissä, niin yllätyin kuinka heikot paikallisliikenneyhteydet täällä on. Ja silloin sentään pääsi vielä aamukahdeksalta lähtevään kakkostietä kulkevaan pikavuoroon, mikä oli pelastava tekijä, Neuvo kertoi.

Neuvo huomasi eräänä aamuna ettei aamukahdeksan vuoro kohti Humppilaa kulkenutkaan enää kesäaikaan normaalisti. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi aamun kello 6.05 lähtevä linja-auto, joka on perillä Humppilassa kello 6.45.

Neuvo kutsuu Humppilaan kulkevia paikallisvuoroja kiertoajeluiksi, sillä linja-autot kulkevat monen pysäkin kautta.

-Bussi kulkee pikkuteitä eikä siinä paljon läppärin kanssa tehdä töitä, kun kyyti on sen verran hurjaa. Jos haluaa aamukahvit rauhassa juoda, niin se tarkoittaa heräämistä viideltä. Se tuntuu kohtuuttomalta, kun ottaa huomioon, että Humppila on samaa seutukuntaa Forssan kanssa, Neuvo harmitteli.

 

Paluu Humppilasta Forssaan on vielä hankalampaa, sillä viimeinen paikallislinja lähtee kello 15.35. Ainoaksi ratkaisuksi jää kakkostien pikavuorot, jotka kulkevat kahden tunnin välein.

-Se on todella hankalaa, koska meillä on joustava työaika ja jos huono tuuri käy, niin joutuu odottamaan kaksi tuntia paluukyytiä.

Forssan seutukunnan joukkoliikenteen suunnittelusta vastaavan Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen vuonna 2016 teettämän raportin mukaan suunnittelualueen eli Forssan, Humppilan, Tammelan, Jokioisten ja Ypäjän työmatkalaisten määrä on yhteensä 3500. Humppilan ja Forssan välillä matkaavia on vajaa 300, joten Neuvo ei ole asiansa kanssa yksin.

-Töissä on kaksi muutakin forssalaista ja varsinkin toisella on vaikea tilanne. Hän tulee aina myöhään töihin ja on vasta kello 11 aikoihin työvalmiudessa. Pidemmän päälle tällainen ratkaisu ei toimi, Neuvo totesi.

Humppilan kilpailuetuna Forssaan nähden on rautatie ja Turusta Neuvo aikoo kulkea juuri junalla, jossa pystyy myös työskentelemään paremmin.

-Turusta Humppilaan tulevat vuorot sattuvat aika hyvin kohdilleen. Sieltä lähtevät junat aamuseitsemältä sekä yhdeksältä ja matka kestää alle tunnin. Paluu Turkuun on neljältä tai viideltä iltapäivällä ja jos niihin ei ehdi niin seuraava juna saapuu kello 19, Neuvo selvitti.

 

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi on murheellinen kuullessaan, että asukkaat ovat valmiita jopa muuttamaan pois kaupungista parempien kulkuyhteyksien vuoksi. Kesäniemen mukaan tilanteeseen pyritään löytämään ratkaisuja.

-Tilanteen parantaminen edellyttää seutukunnallista yhteistyötä. Kun kokoonnumme taas seuraavan kerran seutukunnan kollegoiden kanssa, niin otamme asian varmasti puheeksi, Kesäniemi sanoi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic