Lounais-Häme Forssa

Forssan historia löytyy nyt yhdeltä nettisivustolta – Kuka tahansa voi käydä kertomassa omia tarinoitaan

Yli vuoden kestänyt projekti valmistui eilen. Forssan historia löytyy nyt kattavasti vuodesta 1838 tähän päivään asti internetistä.
Mainostoimisto Syenergian toimitusjohtaja Ville Koivisto (vas.), Forssan museon museonjohtaja Kati Kivimäki, Forssan viestintäsuunnittelija Kari Kemppainen, Synenergian Matti Hautaniemi ja Forssan markkinointisihteeri Päivi Majava muistelivat menneitä Lions Clubin vuonna 2007 valmistuneen julisteen ympärillä. Kuva: Tapio Tuomela
Mainostoimisto Synergian toimitusjohtaja Ville Koivisto (vas.), Forssan museon museonjohtaja Kati Kivimäki, Forssan viestintäsuunnittelija Kari Kemppainen, Synergian Matti Hautaniemi ja Forssan markkinointisihteeri Päivi Majava muistelivat menneitä Lions Clubin vuonna 2007 valmistuneen julisteen ympärillä. Kuva: Tapio Tuomela

Kuka oli Forssan kaupunginvaltuuston ensimmäinen naispuheenjohtaja? Kuka palkittiin ja minä vuonna Forssan ensimmäisenä vuoden yrittäjänä? Paljonko Finlayson-Forssa oy:llä oli työntekijöitä vuonna 1956? Milloin Forssassa alkoi puistotätitoiminta?

Näihin ja moniin muihin kiinnostaviin kysymyksiin löytyy vastaus nyt yhdeltä nettisivustolta. Tiistaina avatut sivut ovat Forssan kaupungin markkinointisihteeri Päivi Majavan mukaan yli vuoden kestäneen projektin tulos.

– Tai minulle oikeastaan yli 30 vuoden projektin, mainostoimisto Synergia oy:n toimitusjohtaja Ville Koivisto naurahtaa.

Koiviston rooli sivuston syntymisessä on ollut merkittävä. Paitsi että siellä on runsaasti Koiviston ottamia valokuvia, hänellä on myös suuri vaikutus koko sivuston syntymiseen. Sivuston inspiraationa toimi Lions Club Forssa Kuhan vuonna 2007 tuottama Forssa 1847-2007 juliste. Sen päävetovastuu oli Koivistolla ja silloisella teknisellä johtajalla Pentti Eskolalla.

– Forssan Lehden toimittaja Jaakko Leinonen oli koonnut lehden etusivulle aikajanan Forssan historiasta ensimmäisen Forssa-päivän kunniaksi. Siitä jäi ajatus julisteen tekemiseen, Koivisto muistelee.

Koivisto ehdotti Forssan kaupungille tietojen digitalisoimista ja jatkamista tähän päivään. Majavan ja Koiviston lisäksi ison panoksen sivuston eteen ovat tehneet myös Forssan viestintäsuunnittelija Kari Kemppainen, Synergian Matti Hautaniemi ja Forssan museon työntekijät museonjohtaja Kati Kivimäen johdolla.

Osoitteesta https://historia.forssa.fi/ löytyy Forssan historia kattavasti vuodesta 1938 vuoteen 2019 asti.
Sivustolta löytyy Forssan historia kattavasti vuodesta 1938 vuoteen 2019 asti.

 

Omat tarinat esiin

Koiviston idea historian digitalisoimisesta sai heti kannatusta kaupungintalolla.

– Historiaa on aika niukasti esitelty, vaikka sitä on paljon kyselty. Museolta toki löytyy tietoa, mutta halusimme antaa julisteen tiivistetyille tiedoille lihaa luiden ympärille, Majava kertoo.

Kivimäki kertoo, että museon kannalta työlästä oli löytää lähteet kaikelle tiedolle. Työ tehtiin niin sanotusti puhdetöinä kaiken virallisen toiminnan lomassa.

Sivustoa kehitetään koko ajan. Sinne on tulossa muun muassa hakusana-toiminto.

– Sinne voidaan lisätä myös videoita. Sivustolla ei ole rajoituksia, joten se on totaalisesti laajennettavissa, Hautaniemi sanoo.

Ja laajennettavaa on todennäköisesti luvassa, sillä kuka tahansa voi kertoa omia tarinoitaan sivustolta löytyvän palautelomakkeen kautta. Moderaattori käy läpi tarinat, kuvat ja videot ja julkaisee niitä tilanteen mukaan.

– Olisi mahtavaa saada palautetta, sillä jokaisella on varmasti asioihin oma näkökulmansa. Toki aina pitää ensin selvittää, onko kyse faktasta vai muistiin perustuvasta väitteestä, Kivimäki toteaa. FL

 

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic