Lounais-Häme

Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys juhlii 30 vuottaan

Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys oy viettää viikonvaihteessa 30-vuotisjuhlaansa Hämeentien toimistollaan. Perjantai-iltana on kutsuvierastilaisuus ja lauantaina avoimet ovet kakkukahvien merkeissä. Tarjottavana on viisisataa kakkupalaa.

Menneeseen 30 vuoteen yrityksen historiassa liittyy myös vähemmän makeita hetkiä. Ryyppö perusti vuonna 1988, ensimmäiseltä nimeltään Forssan Isännöinti oy:n, oltuaan sitä ennen 13,5 vuotta FSOP:n ja sen omistaman isännöinti- ja kiinteistönvälitysyhtiön palveluksessa. FIK:n ensimmäinen oma toimipiste sijaitsi kotona Kalliomäessä makuuhuoneen nurkassa. Ryyppö läpäisi ammatti-isännöitsijän tutkinnon Suomen ensimmäiseltä AIT-kurssilta vuonna 1984 ja laillistetun kiinteistönvälittäjätutkinnon hän oli suorittanut jo 1977. Näin oli kannukset ja riittävä kokemus hankittu oman yrityksen perustamista varten.

1980-luvun lopulla uusi yritys pääsi hetkeksi mukaan maistamaan nousukautta, jollaista asuntomarkkinoilla ei ollut aikaisemmin koettu. 1990-luvun alun laman myötä rakentaminen ja kiinteistöbisnes ajoi vauhdilla seinään.

-Lama tuli Forssaan hieman viiveellä. Pahin vuosi taisi olla 1992. Se oli totaalinen romahdus. Yrityksen pelasti se, että pankit vaativat lamassa taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneita asiakkaitaan realisoimaan omaisuuttaan, Ryyppö sanoo. Tämä toi yksityiselle, pankeista riippumattomalle välitysliikkeelle suuren määrän myyntikohteita.

 

Ensimmäiseksi työntekijäksi Ryyppö palkkasi apulaisisännöitsijä Helmi Ulkuniemen. Ryyppö sanoo pitäneensä Ulkuniemen jämptistä otteesta. Nyt Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälityksen palveluksessa on viisi isännöitsijää ja neljä kiinteistösihteeriä. Kesäkuussa päättyvän tilikauden liikevaihto tulee olemaan noin 700 000 euroa.

-Isännöintipalveluiden kysyntä on meillä selkeässä kasvussa. Liikevaihdostamme kertyy isännöinnistä tällä hetkellä noin 70 prosenttia ja kiinteistönvälityksestä 30 prosenttia. 1990-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosina tilanne oli lähes päinvastainen, Ryyppö sanoo.

Ryyppö korostaa, että isännöinnissä ja myös kiinteistönvälityksessä pitää palveluita kyetä tarjoamaan ihmiskasvoisesti. Hän muistuttaa, että nämä toimialat ovat ihmistä varten. Ryyppö sanoo olevansa aamuisin kello 7 valmis antamaan remonttimiehille avaimia, jos töiden eteneminen niin vaatii. Myyntikohteiden esittelytkin hoidetaan aina asiakkaiden ehdoilla.

Kaikkiaan yritys hoitaa isännöinnin Forssan seudulla ja mm. Karkkilassa sijaitsevissa yli 80 taloyhtiössä. Niissä olevien asuntojen määrä on noin 2 000 kappaletta. Kiinteistönvälityksessä toimialueena on lähinnä Forssan seutu.

 

Hyvässä isännöinnissä on Ryypön mukaan lähtökohtana, että kiinteistön kunnosta huolehditaan ja remontit toteutetaan ajallaan. Muuten vaarana on korjausvelan kasaantuminen, jonka laukeaminen näkyy tuntuvina yhtiövastikkeiden korotuksina, kun remontit joudutaan lopulta kuitenkin toteuttamaan.

Ryyppö selvittää, että isännöintiala on suuressa murroksessa.

-Digitalisaatio etenee ja siinä kehityksessä on oltava mukana. Inhimillisyyttä ja asiakaslähtöisyyttä ei saa kuitenkaan unohtaa. Siksi toimistomme on avoinna ilman ajanvarauksia jokainen arkipäivä.

Ryyppö sanoo, että isännöinnissä asiat pitää valmistella perusteellisesti. Silloin sujuvat korjausurakatkin hyvin, koska asukkaat tietävät, mitä taloyhtiössä ollaan tekemässä ja osaavat varautua remonttikustannuksiin myös taloudellisessa mielessä.

Tästä hän nostaa esimerkiksi As Oy Forssan Korkeavahan noin 4,6 miljoonan euron remontit. Tässä Forssan suurimmassa kerrostaloyhtiössä saneerataan parhaillaan huoneistoparvekkeita ja uusitaan 10 henkilöhissiä.

-Me kilpailutamme aina kaikki merkittävät urakat. Suosikkeja ja ”itsestäänselviä” urakoitsijoita meidän yrityksessämme ei suosita eikä käytetä.

Esimerkiksi Korkeavahassa parvekesaneerausurakkakilpailutuksen voitti paikallinen Majava Bros oy. Schindler päihitti tarjouskilpailussa puolestaan muut hissien valmistajat. Kaikissa remonteissa ja hankinnoissa tulee Ryypön mukaan huomioida ja ennakoida myös tulevaisuuden tarpeet ja muuttuneet korjausmenetelmät sekä -materiaalit

Korkeavahan hissien uusinnoissa osaa hissikuiluista joudutaan laajentamaan, jotta uusiin hisseihin mahtuvat myös pyörätuolien käyttäjät ja vanhukset rollaattoreineen.

 

Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys oy:ssä aloitettiin sukupolvenvaihdos jo kymmenen vuotta sitten. Yrityksen omistajat ovat Mikko Ryyppö ja Rami Tervomaa. Matti Ryyppö toimii eläkkeelle siirtymiseensä saakka yrityksen toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic