Lounais-Häme

Forssan ja Helsingin välisiä bussivuoroja karsitaan jälleen

Satakunnan Liikenne oy supistaa Forssan ja Helsingin välisiä linja-autovuoroja.

Muun muassa Forssasta Helsinkiin kello 15 ja 21 lähtevät vuorot lopetetaan, kuten myös Helsingin suunnasta kello 7 ja 19 lähtevät vuorot.

Lisäksi kello 19 Forssasta Helsinkiin ja kello 21 Helsingistä Forssaan ajavat vuorot kulkevat jatkossa vain sunnuntaisin.

Etenkin työmatkalaisiin vaikuttavat vuorot aamulla Forssasta Helsinkiin ja vastaavasti iltapäivällä Helsingistä Forssaan säilyvät Satakunnan Liikenteen liikennepäällikkö Petteri Hurskaisen mukaan jatkossakin.

-Joitain vuoroja jää myös viikonlopuilta pois, kuten esimerkiksi Helsingistä lähteviä keskipäivän aikaan kulkevia vuoroja, Hurskainen sanoo.

Osaa aamuvuoroista samalla aikaistetaan asiakkaiden pyynnöstä.

Muutokset astuvat voimaan kesäkuun viides päivä.

 

Forssan kaupungista viestitään, että etenkin ilta- ja yöbusseja kaivattaisiin Forssan ja Helsingin välille nykyistä paremmin. Tällä hetkellä myöhäisimmät vuorot lähtevät Forssasta ja Helsingistä ajamaan kahdeksalta tai yhdeksältä riippuen päivästä ja linjasta. Yövuorot yhtiö lopetti Helsingin ja Porin ja näin ollen myös Helsingin ja Forssan välillä kaksi vuotta sitten.

-Näitä toivomuksia tehdään esimerkiksi, kun ihmiset käyvät teatterissa tai konserteissa, mutta ihminen käyttää näitä palveluja yleensä silloin tällöin, ja bussiliikenteen pitää silti kulkea joka päivä. Lisäksi linja-auton pitää kulkea aina molempiin suuntiin, eikä molempiin suuntiin tarpeeksi kannattavia ajoaikoja löydy, Hurskainen selittää

 

Hurskaisen mukaan pääsyy vuorojen karsimiselle on hintakilpailu. Linja-autolippujen hintataso on pudonnut selvästi viime vuosien aikana.

-Olen sanonut suoraan aiemminkin, että kattava vuorotarjonta ja edullinen hinta eivät mahdu samaan lauseeseen. Hintataso ratkaisee nyt asiakkailla, ja hintakilpailuun on vastattava. Pitää ajaa vain silloin, kun asiakkaita on enemmän.

-Terve kilpailu on hyvästä, mutta kun kilpaillaan aika raa’asti hinnalla, menoja täytyy laittaa tasapainoon kulujen kanssa. Sama tilanne on kaikkialla Suomessa, Hurskainen sanoo.

Koiviston Auto -konserniin kuuluvan Satakunnan Liikenteen lisäksi Forssa–Helsinki-välillä liikennöivät Onnibus.com, Pori Express sekä Linjaliikenne Kivistö.

Onnibus.com ajaa Forssan ja Helsingin välillä päivästä riippuen kolmesta viiteen vuoroa molempiin suuntiin. Onnibus.comin toimitusjohtaja Lauri Helke tyrmää ajatuksen, että kilpailutilanne olisi jollain lailla epäreilu.

-Välillä väitetään, että Suomeen tulevat yritykset polkevat ensin hintoja, ja kun kilpailijat on tapettu, nostetaan hintoja. Me olemme nimenomaan nopeasti lakkauttaneet kannattamattomia linjoja. Emme ole tehneet pitkäjänteisesti tappiota, Helke sanoo.

– Jos linja ei toimi, emme jää kiusaamaan kilpailijoita. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic