Lounais-Häme Forssa

Forssan Kauppakatu suurennuslasin alle – Aloite voi vielä muuttaa suunniteltua katuremonttia

Kauppakatu on alkupäästään taloissa kiinni ja nykyään talojen rakenteisiin nähden korkealla, missä on riskinsä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kauppakatu on alkupäästään taloissa kiinni ja nykyään talojen rakenteisiin nähden korkealla, missä on riskinsä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunginhallitus käsittelee maanantaina Janne Vuorenmaan (sd.) joulukuista valtuustoaloitetta Uudenkylän alueen liikennejärjestelyistä. Tikunnokkaan nousee Kauppakadun peruskorjauksen malli.

Valtuustoaloite tähdentää koko Uudenkylän alueella jalankulkijoiden, liikuntarajoitteisten ja pyöräilijöiden tarpeiden huomioimista ja raskaan liikenteen rajoittamista. Aloitteen mukaan Kauppakatua pitäisi leventää sen ja Koivukadun ja Keskuskadun viereisistä tyhjistä tonteista Sepänkadun liittymää vastapäätä, jotta Kauppakadun molemmille puolille saataisiin riittävän leveä ja turvallinen kevyen liikenteen väylä.

Katusuunnitelma korjattavaksi

Kaupunginhallitus on lähettämässä aloitteen yhdyskuntalautakunnan käsittelyyn, mutta tavallisesta poiketen tukevalla ohjeistuksella.

Valmistellun esityksen mukaan kaupunginhallitus antaa yhdyskuntalautakunnan tehtäväksi korjata Kauppakadun, Oikokadun ja Esko Aaltosen kadun peruskorjauksen katusuunnitelmaa.

Huomioon pitäisi esitystekstin mukaan ottaa kevyen liikenteen tarpeet sekä Kauppakadun jalkakäytävän korkeusongelmat Loimijoen puolella heti kadun alkupäässä.

Päätösesitys ei linjaa sitä, mikä on järkevin ja paras tapa korkeusongelman ratkaisemiseksi ja mahdollisten talojen rakennevaurioiden estämiseksi.

Tekninen johtaja Antti Heinilä toteaa, että Kauppakatu nousee risteystä eli uutta kiertoliittymää kohti. Jos nykyinen katu on liian korkealla kiinteistöjen perustuksiin nähden ja katua täytyy laskea, korkeusero risteykseen vielä kasvaa.

Nykyisessä suunnitelmassa kevyen liikenteen väylä tulee Kauppakadulla vain työväentalon puolelle.

Aikataulu on kireä

Kauppakadun, Oikokadun ja Esko Aaltosen kadun remontin suunnittelun jatkaminen kevättä kohti askarruttaa Heinilää, koska peruskorjaus on talousarvion mukaan määrä toteuttaa tänä vuonna sulan maan aikana. Mahdolliset muutokset tuovat haasteita eivätkä ainakaan helpota aikataulua.

– Toivottavasti murheeni on turha.

Lopullinen katusuunnitelma on esityksen mukaan tarkoitus laatia valtuuston käsiteltyä yhdyskuntalautakunnan ratkaisun ja otettua kantaa asiaan.

Tärkeä pääkatu

Päätösehdotuksen tekstin laatinut kaupunginsihteeri Matti Pietilä toteaa, että yhdyskuntalautakunnan ohjeistuksessa painaa se, että Kauppakatu on kaupungin pääkatuja ja kaupunkikuvallisesti tärkeä kuten esimerkiksi Kartanonkatu.

Kartanonkadun perusparannustakin arvioivat aikanaan useat kaupungin toimielimet.

– Tässä toivoisi, että päättäjillä olisi valtuustoa myöten mahdollisuus kommentoida asiaa, kun se on vielä siinä pisteessä, että siihen voidaan vielä vaikuttaa, Pietilä sanoo.

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi muistuttaa, että tarkoituksena on kiinnittää lautakunnan huomiota valtuustoaloitteessa nostettuihin asioihin kuten turvallisuuteen ja kevyeen liikenteeseen.

– Lautakuntahan valmistelee asian ja valtuusto aikanaan päättää, hyväksyykö se aloitteen pohjalta tehdyn selvityksen. Halua korostaa sitä, että ideana on vastata niihin kysymyksiin, joita aloitteessa on esitetty.

– Näen asian niin, että kun asiasta on tehty valtuustoaloite, valtuustolle siirtyy päätös, millainen remontti tehdään. Näin se minusta kuuluukin olla. FL

Lue myös: Kauppakadun ilme kohenee, myös Oikokatu ja Esko Aaltosen katu uudistetaan

Nuorennusleikkaus odottaa

Forssan yhdyskuntalautakunta hyväksyi Kauppakadun, Oikokadun ja Esko Aaltosen kadun katusuunnitelmaehdotukset jo tammikuussa 2019.

Katuremontti on talousarviossa osoitettu tälle vuodelle. Toteutus kestää kuukausia.

Kadut kapenevat suunnitelman mukaan virallisesti kaksikaistaisiksi ja saavat toiseen reunaansa kävely- ja pyörätien.

Kauppakatu ja Esko Aaltosen katu saavat reunaansa pysäköintipaikat.

Uudistettavat kadut saavat myös uuden katuvalaistuksen ja reunakiveykset.

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic