Lounais-Häme Forssa

Forssan kaupungille toinen Lapsiystävällinen kunta -tunnustus – Koko kaupungin yhteinen asia

Forssan toiminnassa välittyy hienosti lapsiystävällisyyden kehittäminen sekä kaupungin rakenteissa että lasten arjen tasolla.
Forssan kaupunki on saanut toistamiseen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kaupunki on saanut toistamiseen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen Unicef on myöntänyt Forssan kaupungille toisen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Ensimmäinen tunnustus myönnettiin vuonna 2017.

Perusteluina Unicef kiittää Forssaa järjestelmällisestä ja rakenteellisiin muutoksiin tähtäävästä työstä lapsen oikeuksien hyväksi. Unicef toteaa, että Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyö on nähty Forssassa koko kaupungin yhteisenä asiana. Hyväksi esimerkiksi Unicef nostaa muun muassa sen, että kaupungissa on edistetty systemaattisesti lapsivaikutusten arviointia päätöksenteossa. Lisäksi lapsiystävällisyyden kehittäminen on nostettu vahvasti esiin kaupungin strategiassa.

– Forssan toiminnassa välittyy hienosti lapsiystävällisyyden kehittäminen sekä kaupungin rakenteissa että lasten arjen tasolla, sanoo lapsiystävällisen hallinnon asiantuntija Johanna Laaja Suomen Unicefilta.

Feeniks Basket esimerkkinä

Forssan kaupungin kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen pitää tunnustusta hyvin positiivisena asiana. Hän toteaa, että lasten ja nuorten kuulemisen hyväksi on tehty Forssassa paljon työtä, joka jatkuu edelleen.

– Forssaan on vuosikymmenien saatossa vakiintunut lasten ja nuorten tapahtumia. Kaupunkiorganisaatio tekee työtä myös yhteistyössä järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Esimerkkinä on koripallon junioriseura Feeniks Basket, joka on Forssan ensimmäinen lapsiystävällinen urheiluseura ja myös muut urheiluseurat voivat ottaa saman konseptin käyttöönsä. Muut urheiluseurat ovat toki myös jo hyvin lapsimyönteisiä ja niissä kuullaan lapsia ja nuoria, Kemppainen sanoo.

7.12. on lapsiystävällisyyspäivä

Forssan kaupungille luovutettiin ensimmäinen Lapsiystävällinen kunta -tunnustus 7.12.2017, ja 7.12. -päivää on tästä lähtien juhlittu lapsiystävällisyyspäivänä. Vastaava juhla aiotaan pitää myös jatkossa. Sen sijaan erillistä Lapsiystävällinen kunta -tunnuksen luovutustilaisuutta ei pidetä tällä kertaa, koska tunnustus saatiin jo toistamiseen.

– Forssassa on laaja koordinaatioryhmä, joka jatkaa arjen työtä lapsiystävällisyyden hyväksi. Kevään ohjelmassa on Lasten Forssa -arviointi2. Ensimmäinen arviointi järjestettiin keväällä 2017. Kuulemme arvioinnissa varhaiskasvatuksen lapsia, perusopetuksen lapsia ja nuoria, toisen asteen nuoria ja lisäksi forssalaisia aikuisia. Arvioinnin pohjalta nousee toimintasuunnitelma, jossa tuodaan esille muun muassa lasten ja nuorten kuuleminen, demokratiakasvatus ja lapsen oikeuksien kunnioittaminen, Kemppainen kertoo. FL

Lue myös: Forssa sitoutui toteuttamaan lasten oikeuksia – 90 prosenttia lasten elämään vaikuttavista päätöksistä tehdään kunnissa

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic