Lounais-Häme

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi täyttää 50 vuotta – sote-uudistus tarvitaan mutta maakuntauudistus on turha

Viime maaliskuun alusta Forssan kaupunginjohtajana toiminut Jari Kesäniemi täyttää 50 vuotta huomenna lauantaina. Hän sai aloittaa kaupungin kipparoinnin haastavassa tilanteessa.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä oli valmistellut paikallisena sote-askeleena Hykyn toiminnan ulkoistamisen 15 vuodeksi Pihlajalinnan kanssa perustettavan yhteisyrityksen kanssa.

Toukokuussa kaupunginvaltuusto hyväksyi ulkoistuksen mutta kesäkuussa toimikautensa aloittanut uusi kaupunginvaltuusto keskeytti hankintamenettelyn, ja Forssa palasi sote-marssilla maakunnan ruotuun. Kaikkiaan sopimuksen arvo olisi ollut noin 550 miljoonaa euroa.

Kesäniemen mukaan oli liian toiveikasta, että päätös yhteisyrityksestä Pihlajalinnan kanssa olisi saatu lainvoimaiseksi: edessä olisi ollut pitkällinen valitusten käsittely ja leikkaustoiminta olisi lakannut Forssan sairaalassa vuoden vaihteessa joka tapauksessa.

-Olisin halunnut, että Forssan seudulle rakennettu sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio olisi voinut kustannustehokkaana ja hyvin asiakkaita palvelevana jatkaa. Nyt kuntayhtymä saa kovan kolhun, Kesäniemi sanoo.

Vastaavanlaisessa tilanteessa on Forssan lisäksi 33 sairaalapaikkakuntaa ympäri Suomea.

 

Kesäniemi sanoo maan tarvitsevan hyvin valmistellun sote-uudistuksen, mutta ei mitään maakuntauudistusta.

Kesäniemi on uudistuksessa valinnanvapauden ja palveluseteleiden käytön lisäämisen kannalla.

-Koko sote- ja maakuntauudistus on lähtenyt liikkeelle liiaksi poliittisista tavoitteista ja hallintorakenteista eikä kansalaisten tarpeista, hän sanoo suoraan.

Kesäniemen mukaan sote- ja maakuntauudistuksen totinen hetki koittaa viimeistään keväällä, kun presidentinvaalit on käyty ja mittavan lausuntokierroksen anti lyödään pöydälle. Kaupunginhallitus antaa sote-lausuntonsa ensi maanantaina.

Kesäniemi pitää jo hieman kummallisena pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vakuutteluja siitä, että uudistus viedään varmasti maaliin. Vaihtoehtona on hankkeen nopea keskeyttäminen ja palauttaminen takaisin demokraattiseen valmisteluun.

 

Kesäniemi moittii sote-uudistusta myös liiasta keskittymisestä erikoissairaanhoidon kysymyksiin. Hänen mukaansa sosiaalisektori on jätetty uudistuksessa selkeästi vähemmälle pohdinnalle.

Myös puheet siitä, että maakunta kykenisi tuottamaan palvelut paikallisesti paremmin, ovat vailla katetta.

-Suomi on sen verran iso maa, että erilaisia vaihtoehtoja tarvittaisiin. Valinnanvapaus näyttää Helsingissä Hakaniemen torilla erilaiselta kuin täällä Forssassa tai vaikkapa Itä-Suomessa.

-Kuka sote- ja maakuntauudistusta tällä hetkellä oikeasti johtaa ja ketkä hankkeen oikeasti omistavat? Kesäniemi kyselee ja kokee, että kunnat, kaupungit ja asiantuntijat on heitetty syrjään.

 

Forssassa pitkään valmistelussa ollut kouluverkon uudistus mahdollisine monitoimikeskuksineen tulee päätöksenteossa ratkaisuvaiheeseen keväällä.

Monitoimikeskuksen tai saneerauspaketin hintalappu liikkuu noin 20 miljoonassa eurossa. Joka tapauksessa summan lainaaminen tulee muuttamaan kaupungin rahoitusasemaa pitkäksi aikaa.

Ensi vuoden talousarvion laadinta on Kesänniemen mukaan sujunut hyvässä hengessä. Kesäniemi on valmis kehumaan niin kaupungin työntekijät kuin poliittiset päättäjät.

Yhteisten tavoitteiden eteen ollaan valmiit tekemään työtä, vaikka erilaisia mielipiteitä esiintyykin. Se kuuluu Kesäniemen mukaan demokratiaan.

Elinvoimatekijöistä Kesäniemi nostaa esiin koulutuksen. Tällä hetkellä viidenneksellä forssalaisista ei ole toisen asteen koulutusta. Kesäniemen mukaan tulevaisuuden työmarkkinoilla koulutuksella ja osaamisella on yhä keskeisempi sija. FL

 

Liikunta tärkeää
– Ihmisten tulisi huolehtia paremmin terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Ihmiset pitäisi houkutella liikkumaan, Kesäniemi painottaa.Itse hän harrastaa lenkkeilyä ja ryhmäliikuntaa Kutomon liikuntakeskuksessa. Kaarinassa asuvaan perheeseen kuuluu Kesäniemen lisäksi opettajana työskentelevä puoliso Sanna, 15-vuotias tytär Maija, 13-vuotias poika Kalle ja pihakoira Alpo.Kesäniemi on syntynyt 2.12.1967 Salossa.Yhteiskuntatieteiden maisteri on ennen kaupunginjohtajaksi valintaansa ollut kunnanjohtajana Aurassa vuosina 2007–2011 ja Koskella vuosina 2011–2017. Kesäniemi on sotilasarvoltaan ylikersantti.Ulkoilun ja kuntoilun lisäksi Kesäniemi harrastaa kalastusta, johon hänellä on mahdollisuus Katkurun saaressa Kustavissa. Nuoruuden kilpailuviettiä Kesäniemi tyydyttää aktiivisena kylmäuimarina. Hän pulahtaa kylmiin vesiin kaksi kertaa viikossa. Samalla hän bongailee kylmäuintipaikkoja eri kunnissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic