Lounais-Häme Lounais-Häme

Forssan kaupunginkirjasto käänsi lainausmäärien suunnan viime vuonna – "Ilahduttava luku"

Forssan kaupunginkirjasto oli Louna-kirjastoista ainoa, jonka lainausmäärät nousivat 2019 edellisvuodesta.
Forssan kaupunginkirjastolle 2019 oli hyvä vuosi. Kuva on vuodelta 2017.

Louna-kirjastoista lainattiin fyysistä aineistoa vuonna 2019 yhteensä hiukan yli 407 000 kertaa. Lainausmäärät laskivat edellisvuodessa noin 6000:lla.

Lainausmäärät tippuivat aavistuksen Humppilassa, Jokioisilla, Tammelassa ja Ypäjällä, kun taas Forssan kaupunginkirjastossa lainausmäärät kääntyivät muutaman laskuvuoden jälkeen hienoiseen nousuun.

– Muutos ei ole merkittävä, mutta luku on silti ilahduttava lainamäärän noustua. Uskon, että yksi vaikuttava tekijä on ollut kirjastoillat, joissa on ollut monesti todella paljon väkeä. Nämä tapahtumat antavat aina potkua lukuinnolle, Forssan kaupunginkirjaston kirjastotoimenjohtaja Maarit Järveläinen sanoo.

Forssassa, kuten myös Humppilassa ja Tammelassa, lasten kaunokirjallisuutta lainattiin nyt enemmän kuin vuotta aiemmin. Järveläinen toteaa, että lasten kirjastotyöhön on panostettu, kuten muutenkin lasten lukemisen edistämiseen.

– Se on lohduttavaa, koska lukutottumukset syntyvät lapsuudessa. Jos on lukeva koti, tulee siihen tottumus ja ihminen lukee usein myöhemminkin.

 

Luitko jo: Kirjastojen digitaaliset kirjahyllyt kasvavat ovien ollessa säpissä – Tätä kaikkea Louna-kirjastot tarjoavat netissä

 

Pääkaupunkiseudun lainamäärät nousussa

Koko Suomessa aineistoja lainattiin viime vuonna yhteensä lähes 86 miljoonaa kertaa. Asukasta kohden lainausmäärä oli Aluehallintoviraston mukaan 15,66.

Kirjastoissa käytiin koko maassa yli 53,7 miljoonaa kertaa.

Kävijöiden määrä koko maan kirjastoissa kasvoi vuosina 2015–2019 keskimäärin lähes 9 prosenttia. Pääkaupunkiseudun kirjastokävijöiden määrä kasvoi samalla ajanjaksolla keskimäärin 30 prosenttia, mikä lisäsi koko maan kävijämäärää. Vuodesta 2018 vuoteen 2019 kasvoi kävijöiden määrä muuallakin maassa keskimäärin vajaat kolme prosenttia.

Vuodessa pääkaupunkiseudun kirjastokävijöiden määrä kasvoi 23 prosenttia.

Lukijat löytäneet netin

E-aineistojen osuus on kaikkiaan alle prosentti kaikista kirjastojen kokoelmista, mutta e-aineistojen kysyntä on selvässä kasvussa.

E-aineistojen hankinta on käyttölukujen perusteella hyvin tarpeellista. E-kirjojen hankinta on kasvanut viidessä vuodessa 144 prosenttia ja niiden lainaus 336 prosenttia. Samalla ajanjaksolla e-lehtien käyttökerrat ovat kasvaneet 390 prosenttia ja e-kuvatallenteiden 490 prosenttia. Kirjastojen e-musiikkiaineistojen käyttö ei kuitenkaan ole lähtenyt vastaavaan nousuun.

– E-aineistot ovat tällä hetkellä pohjaton juttu, lainausmäärät nousevat todella lujaa. Rajana on vain tarjonta, kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta kuvailee.

– Osa lukemisesta on selvästi siirtynyt fyysisistä kirjoista e-aineistoon, mikä on viime vuosina näkynyt luvuissa, Järveläinens sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic