Lounais-Häme Forssa

Forssan kaupungintalolla puhaltaa nyt raikas ilma – 600 000 euron koneinvestoinnilla saadaan myös energiansäästöä

Forssan kaupungintalon ilmanvaihtokoneet hohkavat uutuuttaan. Investointi takaa paitsi raikkaan hengitysilman ja lämmön myös energiansäästöä.
Forssan kaupungintalon ilmanvaihtourakka on valmistumassa. Humppilan Putkiasennuksen Jussi Kontio laittaa kuntoon tuloilman lämmitystä. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan kaupungintalon ilmanvaihtourakka on valmistumassa. Humppilan Putkiasennuksen Jussi Kontio laittaa kuntoon tuloilman lämmitystä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kaupungintalon ilmanvaihtokoneiden uusimisurakka on loppusuoralla. Työ alkoi kesäkuussa ja valmistuu viikon-parin sisällä, vaikka urakka-aikaa olisi lokakuulle.

Ilmanvaihtoremontti on tarkoittanut sitä, että ilman ilmanvaihtokoneita isossa osaa kaupungintaloa ilmaa on saatu raikkaammaksi vain pitämällä tuuletusikkunoita auki.

Kuumimpina päivinä kaupungintalossa on ollut seisova ja hikinen ilma.

Kiinteistöpäällikkö Jukka Perälä toteaa, että työntekijät ovat tilanteeseen pitkälti sopeutuneet.

– Loppujen lopuksi palautetta on tullut aika vähän.

Ilmanvaihtourakka täytyy ilmalämmitteisessä kaupungintalossa tehdä lämpimään aikaan.

Kaupungintalon ilmanvaihtourakan ensimmäinen vaihe oli viime vuoden syksyllä, jolloin vain urakan viimeisen viikon koleus ehti laskemaan huoneiden lämpötilaa. Perälä toivoo nytkin lämpimien säiden jatkuvan urakan loppuun saakka.

Ensimmäisessä vaiheessa ilmanvaihto uusittiin kaupungintalon toisessa päädyssä, jolloin uusia ilmanvaihtokoneita asennettiin kolme.

Nyt toisessa vaiheessa on vuorossa kahdeksan koneen asentaminen, kun työn alla on suurempi osa kaupungintalon ilmanvaihtoa valtuustosalista alkaen.

Toisen vaiheen ilmanvaihtourakka kustantaa kaikkine sähkö- ja rakennustöineen noin 600 000 euroa. Ilmanvaihtourakoitsija on Air-Tikki oy Forssasta.

Investointi on osa Forssan kaupungin energiatehokkuussaneerausta. Uusi lämmöntalteenottojärjestelmä tietää energiansäästöä eli väheneviä käyttökuluja. Forssan kaupungintalon tuloilma lämmitetään kaukolämmöllä, ja lämmöntalteenotto palauttaa lämmön poistoilmasta takaisin kiertoon.

Perälä arvioi, että ykkös- ja kakkosvaiheen ilmanvaihtourakan ja lämmöntalteenoton ansiosta kaupungintalon kaukolämmön tarve laskee sähkö mukaan lukien 520 megawattituntia vuodessa. Rahassa energiansäästö on 25 000 – 30 000 euroa vuodessa.

Forssan kaupunki liittyi pari vuotta sitten mukaan kuntien energiatehokkuussopimukseen. Kaupunki on toteuttanut järkivihreyden nimissä kestävän kehityksen toimintaohjelmaa jo pitkään.

Sopimus pyrkii lisäämään uusiutuvan energian käyttöä ja vähentämään tuntuvasti ostettavan energian käyttöä. Sopimus on voimassa vuoteen 2025, johon mennessä on tarkoitus saada 7,5 prosentin energiasäästö ostettavasta energiasta lähtötasoon verrattuna.

Eri alojen vapaaehtoisiin energiatehokkuussopimuksiin on tähän mennessä liittynyt Suomessa yhteensä 532 yritystä ja niiden 4 600 toimipaikkaa sekä 93 kuntaa/kuntayhtymää. FL

Tehoa ja vastuullisuutta energiankäyttöön

Kunta-alan energiatehokkuussopimuksiin on liittynyt 87 kuntaa ja 6 kuntayhtymää. Nykyinen sopimuskausi jatkuu vuoteen 2025.

Kunta-alan energiatehokkuussopimus on työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston ja Kuntaliiton välinen sopimus energian tehokkaammasta käytöstä kunta-alalla.

Kunnat, kaupungit ja kuntayhtymät sitoutuvat allekirjoituksin kunta-alan energiatehokkuussopimuksen toimenpiteisiin ja tavoitteisiin.

Valtio tukee uuden energiatehokkaan teknologian käyttöönottoa ja tapauskohtaisen harkinnan perusteella sopimuksiin liittyneiden kuntien muita energiatehokkuusinvestointeja sekä energiakatselmuksia.

Energiatehokkuussopimukset ovat merkittävä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa ja ensisijainen keino edistää energian tehokasta käyttöä Suomessa.

Vastuullinen ja tehokas energiankäyttö vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä.

Suomessa vapaaehtoiset energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä keino saavuttaa EU:n energiatehokkuusdirektiivin (EED) mukaiset energiankäytön tehostamistavoitteet.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic