Lounais-Häme Forssa

Forssan kaupungissa on jo 63 koirankakkaroskista, eikä sekään riitä – "Roskis on arvokas, tyhjentäminen vielä arvokkaampaa"

Vaikka leskenlehdet eivät vielä kukikaan, yksi varma kevään merkki on jo saatu: Koirankakkakeskustelu on herännyt. Forssan Lehti kertoi koirankakkaroskiksista ja niiden tyhjentämisestä kaupungissa näin 9.10.2021.
Linikkalankadulla monirotukoira Tristania lenkittänyt Mikaela Stenholm arvioi, että kakkeleita on Forssassa riittävästi, mutta suosituimmilla paikoilla niitä voisi tyhjentää useamminkin. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Linikkalankadulla monirotukoira Tristania lenkittänyt Mikaela Stenholm arvioi, että kakkeleita on Forssassa riittävästi, mutta suosituimmilla paikoilla niitä voisi tyhjentää useamminkin. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Osa forssalaisista koiranomistajista kokee, että koiranjätösten keräilyasioita eli kakkeleita on kaupungissa turhan harvassa. Forssan kaupungissa on tällä hetkellä eri puolilla keskustaa kuitenkin 63 koirankakkaroskista.

– Suurin ongelma on se, ettei koirankakkapussia haluttaisi kantaa juuri yhtään, sanoo Forssan kaupungin puistotyönjohtaja Ismo Ojansuu.

Hän kuitenkin kiittää, että koiranjätösten keruu nurmikaistaleilta on parantunut takavuosista.

Roskis arvokas, tyhjentäminen vielä arvokkaampaa

Koirankakkoja tulee Ojansuun mukaan vastakin näkymään, sillä kaikki tuskin jatkossakaan noudattavat järjestyslain määräystä kerätä koirien jätökset taajamien hoidetuilta alueilta, siis puistoista ja kadunvarsilta.

– Emme ikinä tule pääsemään siihen, että kakkeli olisi just siinä, missä tarvitaan. Roskis on aika arvokas ja sen tyhjentäminen on vielä arvokkaampaa… Lisäämme niitä järkeviin paikkoihin mutta aika maltillisesti.

Vuonna 2012 kakkeleita oli Forssassa puolet nykyistä vähemmän. Kaupunki sai ensimmäisen, metallisen koirankakkojen jäteastian vuonna 1998 eurotyöpajalaisten aloitteesta.

Nykyiset uudemmat kakkelit ovat muovisia.

Kakkelia ei voi sijoitta mihin tahansa

Forssan kaupunki on vuosien varrella hankkinut kakkeleita lisää sitä mukaa, kuin toiveita uusista paikoista on tullut. Pelkkä toive tai tarve ei silti riitä.

– Meidän täytyy miettiä paikat niin, että viereen saa auton. Jos on puistokäytävä, jota ei talvella aurata, ei sinne kakkelia viedä, Ojansuu toteaa.

Astiat tyhjentää nykyisin kilpailutuksen perusteella Envor Group. Forssan kaupunki määrittää tyhjennysvälit. Viimeksi kevättalvella tyhjennysvälejä nopeutettiin, kun kakkelit alkoivat pursuta yli.

Puistotyönjohtaja Ojansuu toteaa, että tyhjennysvälit eivät joka paikassa ole kohdallaan. Kaupunki on saanut palautetta täpötäysistä kakkeleista.

Uusi malli on halvempi

Suunnitelmissa on korvata jatkossa vanhentuneita ja rikkinäisiä kakkeleita uudenlaisella mallilla, joka on selvästi nykyistä mallia huokeampi ja kansirakenteeltaan käytännöllisempi. Yksi uusi malli on jo kaupungilla kokeilussa.

Vanhan mallin hinta on ollut peräti 700 euron luokkaa, kun uuden ruotsalaismallin hinta on toistasataa euroa. Kun Paavolassa räjäytettiin taannoin uudenvuoden tiimoilla kaksi muovista kakkelia, tuli tämän lystin hinnaksi ilman työn osuutta siis 1400 euroa.

Oikea lajittelu täytyy muistaa myös kakkeleissa

Pulmana on lisäksi ollut se, että jotkut työntävät koirankakkaroskiksiin muuta jätettä kuin koirankakkapusseja. Esimerkiksi tyhjä pitsalaatikko estää koko kakkelin normaalin käytön, kun koirankakkapusseja mahtuu vain astian suuosaan.

Envor Groupissa ajojärjestelyistä ja jätteenkuljetuksesta vastaava Eero Hirvikoski kehottaa viemään muoviset koirankakkapussit kannellisiin kakkeleihin tavallisten kadunvarren avonaisten roska-astioiden sijaan. Vaikka molempien sisältö luokitellaan sekajätteeksi, on kyse hajuista ja hygieniasta.

Koiran tai kissan jätökset eivät kuulu myöskään biojätteen joukkoon. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic